Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Εκατό αδειούχοι δεν επιστρέφουν στις φυλακές κάθε χρόνο..



Από τον Ξηρό και τον Παπαδόπουλο της «εταιρείας δολοφόνων» ως τον Π. Βλαστό.

Περίπου 100 αποδράσεις καταγράφονται κάθε χρόνο με παραβιάσεις των αδειών που δίνονται σε κρατουμένους.

Οι περισσότεροι από τους πιο δραστήριους έλληνες ποινικούς όπως ο Παναγιώτης Βλαστός, ο Μιχάλης Μακρυγιάννης, ο Σπύρος Χριστοδούλου, ο αρχηγός της εταιρείας δολοφόνων Χρήστος Παπαδόπουλος όπως και άλλοι περίπου 300 αλλοδαποί κακοποιοί βρέθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία εκτός φυλακής εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς χορήγησης αδειών, πολλές φορές χωρίς πλήρεις ελέγχους.

Η μεγάλη φυγή του 56χρονου καταδικασθέντος για συμμετοχή στην 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού αποτελεί μόνο την τελευταία πράξη του δράματος της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών με τους «άφαντους αδειούχους» των ελληνικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Στο 3% οι παραβιάσεις

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δοθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Ψυχάρη, την τριετία 2010-2012 είχαν δοθεί 12.004 άδειες και ο αριθμός παραβιάσεων ανήλθε σε 324, δηλαδή ποσοστό 3%.

Το μέτρο της χορήγησης αδειών θεωρείται από στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης «αναγκαίο» λόγω του γεγονότος ότι στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα κρατούνται περίπου 13.000 άτομα (από τους οποίους περίπου 7.900 αλλοδαποί), ενώ η χωρητικότητά τους εξαντλείται στις 9.400 κρατουμένους.

Όμως το γεγονός ότι πολλοί βαρυποινίτες και οι εμπλεκόμενοι σε σοβαρά ποινικά αδικήματα (έχοντας σχετικές επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και δίκτυο υποστήριξης) καραδοκούν ώστε να μετατρέψουν αυτήν την παραχώρηση του ελληνικού κράτους σε μέσο εξαφάνισής τους προκαλεί τεράστιο προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ. Με τον φόβο «ανακύκλωσης» του εγχωρίου εγκλήματος.

Από ισοβίτες δραπέτες

Πιο πρόσφατη ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή του 50χρονου ισοβίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη, ο οποίος εξέτιε ποινή τετράκις ισόβια για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, ένοπλες ληστείες και συμπλοκές, καθώς και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων. Ο 50χρονος ποινικός τον Αύγουστο του 2012 παραβίασε για δεύτερη φορά -η προηγούμενη ήταν τον Αύγουστο 2006- πενθήμερη άδεια από τις φυλακές της Λάρισας. Συνελήφθη ύστερα από τρεις μήνες στην Κυψέλη, ωστόσο στο διάστημα της εξαφάνισής του, όπως διαπιστώθηκε, είχε διαπράξει σωρεία ληστειών.

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του 43χρονου δραπέτη Σπύρου Χριστοδούλου, ο οποίος παραβίασε δύο φορές άδειες που του έχουν δοθεί από τις φυλακές και φαίνεται να συμμετέχει σε ληστείες τραπεζών, ενώ έχουν διατυπωθεί υπόνοιες για συνεργασία του με αντιεξουσιαστές.

Άδεια από τις φυλακές είχε δοθεί τον Ιανουάριο του 1998 στον γνωστό ποινικό Παναγιώτη Βλαστό. Τότε αντιμετώπιζε κατηγορίες για τη δολοφονία του Κώστα Ναστούλη (σ.σ. το 2009 ενεπλάκη στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου). Ο δραστήριος ποινικός δεν επέστρεψε στη φυλακή αλλά συνελήφθη τρεις μήνες αργότερα από την ΕΛ.ΑΣ.

Χαρακτηριστική θεωρείται ακόμη η περίπτωση του 59χρονου ποινικού Η. Έλισον, ο οποίος, αφού παραβίασε την πενθήμερη άδεια που πήρε από τις φυλακές Μαλανδρίνου τον Αύγουστο του 2005, λίγους μήνες μετά οργάνωσε ληστεία με αιματηρή κατάληξη στην Εθνική Τράπεζα Παιανίας. Ο Έλισον, στην προσπάθειά του να διαφύγει, έπεσε με το όχημα που οδηγούσε πάνω στο αυτοκίνητο δύο συνοριοφυλάκων που του είχαν κλείσει τον δρόμο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο ίδιος και ένας από τους δύο ενστόλους.

Ο ληστής τραπεζών Σωκράτης Τσιριμιάγκος που είχε κατηγορηθεί και για την αιματηρή ληστεία στο Γενικό Κρατικό Νικαίας το 1995 παραβίασε πενθήμερη άδεια τον Ιούλιο του 2000 από τις φυλακές Χαλκίδας. Συνελήφθη ύστερα από τροχαίο ατύχημα κοντά στην Τρίπολη τον Απρίλιο του 2001.
Επιπλέον ο Κώστας Σπινάρης που είχε καταδικαστεί σε ισόβια ως αρχηγός της συμμορίας που απήγαγε και σκότωσε τον 17χρονο Γιάννη Τσατσάνη ή Μαρσελίνο το 1990 στην Αγία Βαρβάρα έλαβε πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Αλικαρνασσού τον Νοέμβριο του 2005 και εξαφανίσθηκε.

Στον έμπορο ναρκωτικών Χ. Χουσεΐνογλου που είχε συλληφθεί το 1989 για εισαγωγή και εμπορία μεγάλης ποσότητας ηρωίνης είχε δοθεί στις 22 Φεβρουαρίου 1994 πενθήμερη άδεια από τις φυλακές της Πάτρας και εξαφανίστηκε. Λέγεται ότι βρέθηκε νεκρός στην Τουρκία.

Ο οκτώ φορές καταδικασμένος σε ισόβια για τη δράση του Χρήστος Παπαδόπουλος, αρχηγός της «εταιρείας δολοφόνων», παραβίασε τον Απρίλιο του 2001 την επταήμερη άδεια που του είχε δοθεί από τις φυλακές Κέρκυρας, για να συλληφθεί τελικά τον Σεπτέμβριο του 2001 σε ένα ισόγειο διαμέρισμα στην Κυψέλη που το είχε νοικιάσει με τα όνομα «Νίκος Ρέμπελος».

Αλλά και ο Βαγγέλης Ρωχάμης (σ.σ. είναι πια ελεύθερος, δεν έχει καμιά σχέση με ποινική δραστηριότητα) δεν επέστρεψε έπειτα από άδεια τον Αύγουστο του 1994 στις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας και ήταν καταζητούμενος για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., περίπου 300 αλλοδαποί -κυρίως αλβανοί κακοποιοί- έχουν παραβιάσει άδειες από τις φυλακές και έχουν επανέλθει στην εγκληματική δράση. Στον κύκλο αυτό ανήκαν και πολλοί εμπλεκόμενοι στη μεγάλη απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων πριν από έναν χρόνο           .
http://elas-lyste.blogspot.gr/2014/01/blog-post_5556.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου