Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ελεύθεροι 10.000 κρατούμενοι του Καντάφι


Περισσότεροι από 10.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από φυλακές του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι από τότε που κατελήφθη η Τρίπολη από τους αντικαθεστωτικούς, ενώ περίπου 50.000 εξακολουθούν να αγνοούνται, δήλωσε σήμερα ο....
στρατιωτικός εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

«Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες (από το καθεστώς) κυμαίνεται μεταξύ των 57.000 και 60.000», δήλωσε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.

«Συνολικά 10.000 ως 11.000 κρατούμενοι έχουν πράγματι απελευθερωθεί» από την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς, όμως «πού είναι οι άλλοι;», διερωτήθηκε, εκφράζοντας ανησυχία για την τύχη τους.

Ο Μπάνι δήλωσε επίσης ότι οι εξεγερμένοι ελέγχουν την οδική αρτηρία ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Σάμπχα, προπύργιο του Καντάφι στη νότια Λιβύη.

Οι αντικαθεστωτικοί «προγραμματίζουν να προελάσουν στη Σάμπχα αφού πάρουν τον έλεγχο της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, περίπου το 70% των νοικοκυριών στο κέντρο της Τρίπολης δεν έχουν καθόλου ή διαθέτουν λίγο τρεχούμενο νερό λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί στο δίκτυο ύδρευσης, αλλά δεν στερούνται πόσιμου νερού, καθώς αυτό διανέμεται στα τεμένη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη. Στην Τρίπολη ζουν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Τζαμ-ι-Τζαμ, ότι το Ιράν προσέφερε μυστικά ανθρωπιστική βοήθεια στους Λίβυους εξεγερμένους πριν από την πτώση της Τρίπολης.

"Πριν να πέσει ο Καντάφι, είχαμε επαφές με πολλές ομάδες αντικαθεστωτικών και αποστείλαμε χωρίς να κάνουμε φασαρία τέσσερα φορτία ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βεγγάζη", είπε.

"Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Ιρανό πρόεδρο (Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ) για την υποστήριξή του και τη βοήθεια που εστάλη", προσέθεσε ο Σαλεχί.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Ας-Σαρκ αλ Άουσατ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, αποκάλυψε σήμερα ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι σχεδίαζε να ανακηρυχθεί βασιλιάς ή αυτοκράτορας της Λιβύης αν οι δυνάμεις του κέρδιζαν τη μάχη κατά των αντικαθεστωτικών.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα σχέδια αυτά του Καντάφι αποκαλύφθηκαν όταν βρέθηκε ένα εσωτερικό έγγραφο στο εγκαταλελειμμένο γραφείο του Λίβυου πρωθυπουργού στην Τρίπολη από τον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph.

Το έγγραφο αυτό έφερε ημερομηνία 15ης Ιουλίου και αναφερόταν σε μια στρατηγική οκτώ σημείων για την κινητοποίηση των φυλών της Λιβύης με στόχο να εγκαθιδρυθεί εκ νέου ο έλεγχος του καθεστώτος στη χώρα.

http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου