Ένα οκτάχρονο κοριτσάκι από την Υεμένη πέθανε από εσωτερική αιμορραγία τη νύχτα του γάμου της, αφού η οικογένειά της την πάντρεψε με έναν άνδρα πέντε φορές μεγαλύτερό της, κατήγγειλαν σήμερα μια ακτιβίστρια και δύο γείτονες…


του παιδιού.
Η Άρουα Οτμάν, η επικεφαλής μιας οργάνωσης που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι η μικρή, της οποίας είναι γνωστό μόνο το μικρό όνομα —Ράουαν—, παντρεύτηκε την περασμένη εβδομάδα έναν 40χρονο άνδρα στην πόλη Μίντι της επαρχίας Χάτζα, στη βορειοδυτική Υεμένη.
"Τη νύχτα του γάμου, μετά τη σεξουαλική επαφή, έπαθε ρήξη μήτρας και αιμορραγία. Την μετέφεραν σε νοσοκομείο αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να την σώσουν", είπε η Οτμάν, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν έχουν κινηθεί ούτε εναντίον της οικογένειας του κοριτσιού, ούτε εναντίον του 40χρονου συζύγου.
Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Χάραντ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει στον Τύπο, διέψευσε ότι σημειώθηκε ένα τέτοιο γεγονός. Όμως δύο κάτοικοι της πόλης Μίντι, με τους οποίους επικοινώνησε το πρακτορείο Ρόιτερς επιβεβαίωσαν το θάνατο της Ράουαν ισχυριζόμενοι ότι οι τοπικοί ηγέτες των φυλών επιχείρησαν να αποκρύψουν το γεγονός, απειλώντας και έναν ντόπιο δημοσιογράφο που κάνει ρεπορτάζ για το θέμα.
Πολλές φτωχές οικογένειες στην Υεμένη παντρεύουν τα κορίτσια τους σε πολύ μικρή ηλικία ώστε να κερδίσουν χρήματα από την προίκα που θα λάβουν και για να γλιτώσουν από τα έξοδα για την ανατροφή του παιδιού. Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο αποκάλυψε την ένδεια στην οποία ζουν οι Υεμενίτες: 10,5 από τα 24 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας δεν εξασφαλίζουν επαρκή τρόφιμα, ενώ 13 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Τον Δεκέμβριο του 2011 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει έκκληση στην κυβέρνηση της Υεμένης να απαγορεύσει τους γάμους κοριτσιών κάτω των 18 ετών, αφενός γιατί διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους και αφετέρου γιατί στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Επικαλούμενη στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών η μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε ότι το 14% των κοριτσιών παντρεύονται προτού να κλείσουν τα 15 και το 52% πριν γίνουν 18 ετών. Πολλά κορίτσια που πρόκειται να παντρευτούν σταματούν το σχολείο μόλις φτάσουν στην εφηβεία.              πηγη
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΠΜΕ