Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Εφάπαξ στο Δημόσιο στις 24.000 ευρώ – Όλες οι αλλαγές και το “κούρεμα” που έρχεται

Εφάπαξ στο Δημόσιο στις 24.000 ευρώ – Όλες οι αλλαγές και το “κούρεμα” που έρχεται
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ- 15% με 20% η μείωση του εφάπαξ για τους υπαλλήλους του Δημοσίου

- Παγώνει η καταβολή εφάπαξ μέχρι να έρθει η νέα υπουργική απόφαση
- Ως και 20.000 μπορούν να πάρουν αναδρομικά οι ένστολοι
- Πάνω από 30% η μείωση για τους υπαλλήλους των τραπεζών

Το τελικό “ok” της τρόικας φαίνεται πως περιμένει η κυβέρνηση πριν δημοσιεύσει στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τη νέα υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του εφάπαξ βοηθήματος.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι απώλειες που θα υπάρξουν φαίνεται πως τελικά περιορίζονται (ανάλογα με την προϋπηρεσία και τις αποδοχές πάντα) μεταξύ του 15% και του 20%.

Ουσιαστικά και με αυτή την υπουργική απόφαση εκείνοι που επηρεάζονται κυρίως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Κατά μέσο όρο το εφάπαξ του Δημοσίου θα είναι περίπου 24.000 ευρώ

Οι μειώσεις μπορεί να μην ξεπεράσουν το 20% ωστόσο μιλάμε για μειώσεις και έτσι πολλοί θα είναι εκείνοι που έχουν υπολογίσει άλλα και άλλα (πολύ λιγότερα) θα λάβουν.

Όλα δείχνουν, αυτή την ώρα τουλάχιστον, ότι το μέσο εφάπαξ στο δημόσιο θα καθοριστεί στο ποσό των 24.000 ευρώ με βάση τη νέα υπουργική απόφαση.

Μέχρι την πλήρη συμφωνία με την τρόικα πάντως και μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων φαίνεται πως έχει παγώσει κάθε καταβολή επιδόματος καθώς το υπουργείο επιθυμεί να ... κάνει οικονομίες, να γλιτώσει χρήματα δηλαδή δίδοντας κατά το δυνατό περισσότερα εφάπαξ με βάση το νέο ψαλιδισμένο υπολογισμό.
Αυξήσεις για τους απόστρατους ενστόλους
 
Η απόφαση του ΣτΕ πάντως που αφορά στους ενστόλους έφερε τα πάνω κάτω και αναμένεται να επηρεάσει και το εφάπαξ.
Έτσι ανάλογα με το βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας περίπου 4.000 απόστρατοι μπορεί να λάβουν αναδρομικά από 4.000 ευρώ ως και 20.000 ευρώ καθώς υπήρξαν απώλειες που φτάνουν το 13%.

Μεγάλες μειώσεις στις τράπεζες
 
Πλέον το εφάπαξ των εργαζόμενων στην εθνική, ακόμη και όσων είναι ήδη στην αναμονή, θα καταβάλλεται σε τρεις ετήσιες δόσεις και θα είναι μειωμένο κατά 35%.
Με το νέο σύστημα θα υπολογιστεί τόσο το εφάπαξ των 2.500 υπαλλήλων που μπήκαν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όσο και το εφάπαξ των εργαζόμενων που είναι σε αναμονή από το 2012.
Το δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει το ζήτημα των εργαζόμενων στην Εμπορική Τράπεζα που υπέστησαν μείωση 30% κοντά στις 20.000 ευρώ.  
                                                       .newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου