Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Τσακ Χέιγκελ διόρισε τον νομικό σύμβουλο της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Λούις ειδικό απεσταλμένο για να επιβλέψει τη διαδικασία με στόχο το κλείσιμο των φυλακών…


στη στρατιωτική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα.
Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται στη νέα προσπάθεια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να κλείσει το κολαστήριο – η οποία είχε παραμείνει κενό γράμμα, μολονότι το 2009 δεσμευόταν πως η φυλακή αυτή θα ήταν παρελθόν μέσα σε έναν χρόνο. Τον Απρίλιο, ο Ομπάμα είχε επαναλάβει την υπόσχεσή του, έπειτα από απεργία πείνας των κρατουμένων.
Η επιτροπή αυτή της Βουλής, στη δημοκρατική μειοψηφία της οποίας απασχολείται σήμερα ως νομικός σύμβουλος ο Λούις, είναι αρμόδια και για την αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της βάσης του Γκουαντάναμο.
«Ο ειδικός απεσταλμένος Λούις θα φέρει ένα σημαντικό πλούτο εμπειριών από την προηγούμενη θέση του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου. Ο Λούις, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στη στρατιωτική δικαιοσύνη των Πεζοναυτών, εργάσθηκε επίσης ως γενικός νομικός σύμβουλος της ίδιας επιτροπής και ως νομικός σύμβουλος στον τομέα Αμύνης του Νομικού Γραφείου του Κοινοβουλίου. Αναλάβει τα νέα καθήκοντά του από 1ης Νοεμβρίου.
Ο Ομπάμα δημιούργησε δύο θέσεις ειδικών απεσταλμένων που θα επιβλέψουν το κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Ο νομικός σύμβουλος Κλίφορντ Σλόουν διορίσθηκε από τον Ιούνιο ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ενώ ο Λούις θα αποτελέσει τον αντίστοιχο συνεργάτη του από την πλευρά του Πενταγώνου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-trelokouneli.gr