Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Στα 67 έτη το όριο συνταξιοδότησης


Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας, από το 65ο που ισχύει σήμερα (για νέους και παλαιούς -με σταδιακά βήματα- ασφαλισμένους), αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτάσεις που έχουν γνωστοποιηθεί στην τρόικα και τελεί υπό την έγκριση των...


τριών αρχηγών την προσεχή Δευτέρα. Πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των δανειστών να συναινούν απόλυτα σε αυτό το μέτρο, καθώς εκτιμούν ότι αύξηση ενός έτους στην ηλικία συνταξιοδότησης δημιουργεί όφελος 550 εκατ. ευρώ, ενώ όλα παραπέμπουν σε μια πρωθύστερη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για το σύνολο των μέτρων του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Επομένως, εάν επεκταθεί η ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα εξοικονομήσουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Βεβαίως, κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις χρησιμοποιούνται σε αναγκαστική διέξοδο από την ανεργία που πλήττει πλέον και τις μεγάλες ηλικίες.

Ανώτατο πλαφόν

Το δεύτερο καυτό μέτρο για τις συντάξεις αφορά τον καθορισμό πλαφόν για το άθροισμα των κυρίων συντάξεων που παίρνει κάποιος στα 2.500 ευρώ (από 2.760 που ισχύει σήμερα για μία σύνταξη). Ως τρίτο οριζόντιο μέτρο προτείνεται η παρακράτηση ποσοστού 5% - 15% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Επίσης, καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας στις επικουρικές συντάξεις και επισπεύδεται από τον Αύγουστο του 2012 η μείωση στο εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου. Στα άλλα επικουρικά Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στους φορείς χορήγησης εφάπαξ, οι μειώσεις θα γίνουν σε κατ’ αναλογία ποσοστό με το έλλειμμα που εμφανίζουν (από 10% έως 45%) βάσει των αναλογιστικών μελετών.

Εισοδηματικά κριτήρια

Επίσης, για πρώτη φορά ψαλιδίζονται συντάξεις του ΟΓΑ, με την κατάργηση της τελευταίας αύξησης των 30 ευρώ. Η αγροτική σύνταξη θα μειωθεί από τα 360 στα 330 ευρώ. Υπό επανεξέταση και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων θα δίδονται στο εξής τα περισσότερα επιδόματα προνοιακού χαρακτήρα στα οποία θα τεθεί πλαφόν εισοδηματικό. Εισοδηματικά κριτήρια θα συνοδεύουν την καταβολή των επιδομάτων αναπηρίας, ενώ δραστική μείωση προτείνεται για τα πολυτεκνικά (με μείωση του εισοδηματικού πλαφόν) αλλά και κατάργηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, εφόσον επαρκούν για τη διαβίωσή της τα εισοδήματα από άλλες πηγές. Βεβαία θεωρείται η κατάργηση των βοηθημάτων που καταβάλλονται σε πρώην εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν και τέθηκε το προσωπικό σε «ειδικό καθεστώς» με βοηθήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονται σε έως και 1.800 - 1.900 ευρώ τον μήνα.

Ολα τα ανωτέρω μέτρα συνιστούν προτάσεις οι οποίες θα οριστικοποιηθούν τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας θα έχει σύσκεψη για τα μέτρα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κι ενώ θα έχουν προηγηθεί όλο το προσεχές τριήμερο συναντήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων με το τεχνικό κλιμάκιο.

Πάντως, στο υπουργείο Εργασίας, παρότι η ηγεσία δεν προέβαλε καμία αντίρρηση ως προς την ανάληψη του μεγαλύτερου βάρους (5,5 δισ. ευρώ) κάλυψης της δαπάνης των 11,5 δισ. ευρώ, επικρατεί πλήρης απογοήτευση. «Είναι πολλά τα λεφτά» που πρέπει να εξευρεθούν από τις συντάξεις και λίγες οι αντοχές των συνταξιούχων.                                                                                               πηγη                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου