Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

F.T.: "Στην κόψη του ξυραφιού το PSI" - H κυβέρνηση απειλεί με ... ολική χρεοκοπία!


«Στην κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η επιτυχία της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, το οποίο το εδράζουν ακριβώς εκεί που υπάρχει το πρόβλημα: Η χαμηλή συμμετοχή των ομολογιούχων στο πρόγραμμα. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα το ποσοστό της συμμετοχής, αλλά κανείς δεν ισχυρίζεται ότι «πάει καλά». Δηλαδή ότι ο.....
βαθμός συμμετοχής είναι πάνω από 85%.

Που σημαίνει ότι αν είναι χαμηλό το ποσοστό (μεταξύ 70 και 80% αναμένεται ότι θα κλείσει) τότε θα έχουμε εκ νέου προσφυγή για ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και αυτό σε απλά ελληνικά λέγεται καθεστώς πιστωτικού γεγονότος, όχι «επιλεκτικού», αλλά κανονικού δηλαδή χρεοκοπία.

Επικαλούμενη πηγές με γνώση των εξελίξεων, η εφημερίδα αναφέρει ότι η διαδικασία του PSI ξεκίνησε με αργό ρυθμό, ενώ οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθούν να συγκεντρώσουν τους μη θεσμικούς ομολογιούχους. Σημειώνεται επίσης ότι ακόμα και Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί να υπογράψουν άμεσα.

Oι κυβερνητικοί προειδοποιούν μέσω των Financial Times ότι αν δεν ευοδωθεί η διαδικασία η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών που θα πλήξει όλους τους πιστωτές. «Πρακτικά, όποιος δεν δεχθεί θα τα χάσει όλα» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αυτό είναι ένα παιχνίδι που έπρεπε να είχε γίνει το 2010. Τώρα «το πιστόλι», πολύ φοβούμαστε ότι θα εκπυρσοκροτήσει στο κεφάλι μας…

Τονίζεται ότι με συμμετοχή κάτω του 66% δε θα μπορούν να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (δηλαδή ούτε καν θα μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να πάνε σε υποχρεωτικό «κούρεμα») και επομένως το PSI θα κατέρρεε.

Η εφημερίδα μεταφέρει δηλώσεις του Τσαρλς Νταλάρα ότι πρόκειται για την πιο μεγάλη και περίπλοκη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους που έχει γίνει, επομένως είναι λογικό για τους επενδυτές να θέλουν λίγο χρόνο για να εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες.

Σε άρθρο του οικονομικός συντάκτης του Guardian αναφέρει ότι στη Γερμανία επικρατεί η άποψη πως οι απαιτούμενες αλλαγές δε θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη θεωρητικά καλύτερη προστασία της ευρωζώνης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν οδηγεί πολλούς στο να θεωρούν ως καλύτερη λύση τη χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να μπορέσει να αποκτήσει ρευστότητα η εσωτερική αγορά της.

«Το υπουργείο Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει ότι έχει φέρει την Ελλάδα σε μια μη βιώσιμη θέση - αλλά δεν το νοιάζει» (!), συμπεραίνει το άρθρο.

Πάντως η γαλλική τράπεζα BNP Paribas θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με τους Financial Times, αλλά αυτό ήταν άκρως αναμενόμενο.

Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για την εθελοντική συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους λήγει το απόγευμα της Πέμπτης.

Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσουν και τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή ομολόγων.

Μετά τη λήξη των της προθεσμίας θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το εάν θα δεχθούν να συμμετάσχουν επενδυτές που έχουν τα 2/3 (118 δισ. ευρώ) των 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Εάν υπάρξει αυτή η πλειοψηφία των 2/3 που θα ψηφίσει υπέρ της ενεργοποίησης των CACs (ρήτρα υποχρεωτικής συμμετοχής της μειοψηφίας στο «κούρεμα») τότε η επιτυχία του PSI είναι σίγουρη, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα ενεργοποιηθούν τα CDS που θα σημάνουν την είσοδο της χώρας σε καθεστώς ολικής χρεοκοπίας.

Όχι ότι θα αλλάξει κάτι από αυτό στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, αλλά απλώς από πολιτικής άποψης θα πρέπει να σκεφθούν οι πολίτες πόσα έχουν υποφέρει τα τελευταία δύο χρόνια για να γλιτώσουν, υποτίθεται, την χρεοκοπία…                                                                                                        ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου