Με τίτλο «Η συμφωνία του Ομπάμα» και υπότιτλο «Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Ισραήλ θα αναβάλει την επίθεση στο Ιράν με αντάλλαγμα βόμβες διάτρησης οχυρωμένων στόχων και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού - αυτή φαίνεται να είναι η συμφωνία μεταξύ Ομπάμα και Νετανιάχου μετά τη συνάντηση κορυφής» δημοσιεύεται στην εφημερίδα ........
........Maariv άρθρο του Ben Caspit, όπου γίνεται λόγος για πρόταση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ περί αναβολής της επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης για το τρέχον έτος, με αντάλλαγμα την παροχή διατρητικών βομβών δορυφορικής πλοήγησης και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού.
Επικαλούμενος ανώνυμες διπλωματικές πηγές καθώς και αξιωματούχους από τις μυστικές υπηρεσίες δυτικών κρατών, ο Caspit υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε υπόψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Η επιθυμία της Ουάσιγκτον συνίσταται στην χρονική μετάθεση οιασδήποτε πολεμικής επιχείρησης κατά του Ιράν μετά το πέρας του 2012, που αποτελεί, ως γνωστό, έτος Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Caspit, ο Ομπάμα δεν ζήτησε ρητά από τον Νετανιάχου να μην προβούν οι IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις) σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Τεχεράνης. Εντούτοις, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια που θα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στην σταθερότητα της Μέσης Ανατολής αλλά και στις ίδιες τις σχέσεις Αμερικής-Ισραήλ.
Όσον αφορά στα ανταλλάγματα που προσφέρουν οι ΗΠΑ:
1) Το άρθρο δεν κατονομάζει τον τύπο των διατρητικών βομβών και το μοντέλο των αεροσκαφών που προτίθεται να παραχωρήσει, ωστόσο σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο debka, έγινε λόγος για:
- Απροσδιόριστο αριθμό βομβών Μκ84 με συλλογή καθοδήγησης JDAM, υψηλής διατρητικής ικανότητας (GBU-31)
- Τέσσερα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-35
2) Τόσο οι βόμβες διάτρησης όσο και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο μίας επιτυχούς εναέριας προσβολής των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης, καθώς:
- Σημαντικό τμήμα των εν λόγω εγκαταστάσεων φέρεται να βρίσκεται σε οχυρωμένα υπόγεια σημεία, γεγονός που συνεπάγεται την αναγκαιότητα χρήσης ειδικών βομβών για την εξουδετέρωσή τους
- Η χιλιομετρική απόσταση Ισραήλ – Ιράν επιτάσσει την ανάπτυξη αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού για τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, δεδομένου ότι η πιθανότητα χρήσης αεροπορικών βάσεων άλλης χώρας ή/και αεροπλανοφόρων φαντάζει μηδαμινή.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα δεν αναφέρεται σε οιαδήποτε αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού επί της αμερικανικής πρότασης. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου