Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Στην G4S το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» για τους κρατούμενους

Αποκλειστικό: Στην G4S το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» για τους κρατούμενους


Ο κύβος ερίφθη. Τα «ηλεκτρονικό βραχιόλι» για τους κρατούμενους είναι πλέον γεγονός, καθώς ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και το έργο ανατέθηκε στην εταιρία G4S η οποία θα το υλοποιήσει άμεσα.
Στον ίδιο διαγωνισμό είχαν κατέβει οι εταιρίες «ΘΕΟΔΟΣΗΣ», «Intertech», συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά και η εταιρία «ELMOTECH».Αναλυτικότερα, το κριτήριο κατακύρωσης ήταν η χαμηλότερη τιμή, για την ανάθεση του έργου: «Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια" και το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%).
Αυτή η εξέλιξη, στην πλήρη εφαρμογή της, αναμένεται θα δώσει ανάσα στις φυλακές αλλά και δυνατότητα εναλλακτικής έκτισης της ποινής σε καθεστώς «ημιελευθερίας» για συγκεκριμένους υπόδικους ή κατάδικους. Η πιλοτική εφαρμογή σε 250 κρατούμενους αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
Οι πρώτοι αυτοί «τυχεροί» είναι σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης:
-50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια και εκτίνουν την ποινή τους στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
- 50 ανήλικοι καταδικασμένοι με ποινές που φτάνουν τα 10 χρόνια, τις οποίες εκτίνουν στις Φυλακές Αυλώνος και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νησιών που υπάγονται σε αυτή.
- 100 υπόδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης - μέχρι 25 χρόνια - η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου της Αθήνας και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.
-50 οροθετικοί που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής που θα διαρκέσει ένα χρόνο θα μπορούν να κάνουν χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού και όλοι οι κρατούμενοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
ΟΙ «ΔΙΑΣΗΜΟΙ».
Όπως προβλέπεται, το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα μπορεί να κρατά εκτός φυλακής, σε κατ' οίκον όμως περιορισμό κατ' αρχάς όσους έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 5 έως 20 ετών εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους. Ποιους μπορεί να αφορά αυτό; Όταν εκτίσουν το προβλεπόμενο υποχρεωτικό διάστημα και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν άλλη εκκρεμότητα με τη δικαιοσύνη, τους καταδικασθέντες στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου των οποίων οι ποινές τους στο πρωτόδικο δικαστήριο ήταν έως 20 χρόνια.. Επίσης τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την περίοδο 1992-1998
ΙΣΟΒΙΤΕΣ.
Το ηλεκτρονικό βραχιόλι αφορά όμως και ισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον 16 χρόνια, από τα οποία τα 14 πρέπει να έχουν οπωσδήποτε παραμείνει στη φυλακή. Στην περίπτωση κατηγορουμένων για ναρκωτικά τα αντίστοιχα χρονικά όρια είναι 18 και 16 χρόνια. Με απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια τη συναίνεσή του, ο κρατούμενος θα μπορεί να βρίσκεται σε «συγκεκριμένο και ειδικά ορισμένο κτίριο ή σύμπλεγμα κτιρίων, που αποδεδειγμένα συνιστά τον τόπο διαμονής ή κατοικίας του» από το οποίο θα μπορεί να βγαίνει, φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιόλι, αποκλειστικά για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης ή παρακολούθησης εγκεκριμένου προγράμματος απεξάρτησης.
Το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα γεωεντοπισμού θα παρακολουθείται από ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να επιτηρείται συνέχεια αν κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.
Όποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει ή να καταστρέψει το «βραχιολάκι» όσο βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης με σκοπό να διαφύγει, ή αλλοιώνει τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν την ηλεκτρονική επιτήρηση, θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 1 έτος. Αντίθετα όποιος συμμετέχει στις πράξεις αυτές θα τιμωρείται με φυλάκιση 2 έως 5 ετών και εφόσον είναι αστυνομικός ή σωφρονιστικός υπάλληλος με κάθειρξη έως 10 ετών.
ΔΙΑΓΩΓΗ.
Αρμόδιο για την απόφαση να τεθεί ο κρατούμενος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής του, το οποίο μπορεί να αρνηθεί τη σχετική αίτηση με ειδική αιτιολογία ότι λόγω της διαγωγής του θα πρέπει να συνεχιστεί η κράτησή του.
Τα έξοδα για το ηλεκτρονικό βραχιόλι που ανέρχονται σε περίπου 12,5 ευρώ την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, θα πρέπει να καταβάλλει εξ' ολοκλήρου ο κατηγορούμενος εκτός αν έχει αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία, οπότε και αυτά θα επιβαρύνουν το Δημόσιο. Εάν πάντως ο κρατούμενος λάβει από το δικαστικό συμβούλιο αρνητική απάντηση στο αίτημά του για κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι μπορεί να επανέλθει με νέο αίτημα, ύστερα από δύο μήνες.
Εξαιρούνται οι τρομοκράτες
Από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρούνται οι καταδικασθέντες για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, ενώ διάκριση γίνεται και για τους κατηγορουμένους ως μέλη εγκληματικής-τρομοκρατικής οργάνωσης.                                                                                              
 http://www.fpress.gr/   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου