Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Με... αντιαρματικά η φρούρηση στις φυλακές Δομοκού

Μέχρι και αντιαρματικά όπλα θα διαθέτει το νέο ειδικό Αστυνομικό Τμήμα το οποίο θα έχει ως μοναδική απασχόληση την εξωτερική και περιμετρική φρούρηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, όπου πρόκειται να μεταφερθούν οι «επικίνδυνοι» κρατούμενοι.
 
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 278/2014 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «ίδρυση υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας καταστήματος κράτησης Γ’ τύπου Δομοκού και κατάργηση κανονισμού λειτουργίας του».
 
Το νέο Τμήμα θα διοικείται από αστυνομικό υποδιευθυντή ή αστυνόμο Α΄ και θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό τη διετία 2014-2016 με 2.017.000 ευρώ.
 
Αναλυτικότερα, ο προϋπολογισμός για το 2014 θα επιβαρυνθεί με 150.000 ευρώ, το 2015 με 1.860.000 ευρώ και το 2016, αλλά και για κάθε ένα από τα επόμενα έτη με 187.000 ευρώ.
 
Σκοπός των αστυνομικών που θα υπηρετούν στο νεοσυσταθέν Αστυνομικό Τμήμα είναι η αντιμετώπιση οποιασδήποτε μεμονωμένης ή ομαδικής απόδρασης ή απόπειρας απόδρασης κρατουμένων, η καταδίωξη και σύλληψη κρατουμένων που απέδρασαν και επιχειρούν να διαφύγουν ή διέφυγαν μέχρι να επιληφθούν οι άλλες αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.
 
Ακόμη, θα έχει την ευθύνη ελέγχου των εισερχομένων και εξερχομένων προσώπων και πραγμάτων, αλλά και της αλληλογραφίας.
 
Επίσης, θα έχει την ευθύνη για την μεταγωγή και φρούρηση κρατουμένων, την φρούρηση των νοσηλευομένων κρατουμένων σε νοσοκομεία, την μεταγωγή κρατουμένων σε δικαστήρια, ανακριτές και γιατρούς, τις έρευνες στους χώρους της φυλακής, τον μακροσκοπικό έλεγχο φορτίων τροφοδοσίας και προμηθειών, κ.λπ.
 
Παράλληλα, το ειδικό αυτό Αστυνομικό Τμήμα θα στελεχώσει με άνδρες του τις σκοπιές στην εξωτερική, περιφερειακή ζώνη και στην «νεκρή ζώνη» της φυλακής Δομοκού, καθώς και το θυρωρείο εισόδου και εξόδου.
 
Στους αστυνομικούς του Τμήματος αυτού θα χορηγηθεί σύγχρονος εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα και εφόδια. Ειδικότερα, θα χορηγηθούν όπλα και οπλικά συστήματα αποτροπής εναέριας προσβολής, αντιαρματικά όπλα, χημικά μέσα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων, σύστημα οπτικής παρατήρησης, αστυνομικοί σκύλοι κ.α.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου