Στα χαρακώματα σε θέση μάχης είναι από χθες ο δικαστικός κόσμος για την τροπολογία της Κυβέρνησης που κατέθεσε στην Βουλή και προβλέπει ότι θα λάβουν μέρος από τις αναδρομικές αποδοχές που έχει επιδικάσει το Μισθοδικείο.
Πάντως,…


όπως έλεγαν στο Πρώτο θέμα δικαστές που διατηρούν την ανωνυμία τους για ευνοήτους λόγους, «ο αγώνας των δικαστών τώρα ξεκινά και θα διαρκέσει μέχρι την δικαίωσή τους, καθώς η Κυβέρνηση δεν εμπαίζει μόνο το δικαστικό σώμα, αλλά και άλλους κλάδους που εργάζονται σε ευαίσθητους τομείς και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η εντιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι στο ζενίθ».
Ήδη οι έξι δικαστικές Ενώσεις κάλεσαν τους βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβερνητική τροπολογία με την οποία προβλέπεται η μερική  καταβολή των αναδρομικών τους (από 1.8.2012 έως 30.6.2014), ενώ ήδη ξεκινούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους και τις κινητοποιήσεις τους.
Οι δικαστικές Ενώσεις καταγγέλλουν ότι  «η Κυβέρνηση  για  μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα  ζητήματα  παραβιάζοντας απροσχημάτιστα  το Σύνταγμα  και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου».
Αναλυτικότερα, οι δικαστές και οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης  η Κυβέρνηση:
1)  Προβαίνει  σε αυθαίρετη  μερική εφαρμογή  των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη  των δημοσιονομικών στόχων,  εμφανίζοντας έτσι  τη  Δικαιοσύνη ως  λειτουργικά περιττή και  δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής.
2) Καταργεί πρόσφατο νόμο (νόμος 4270/2014) που θεσπίστηκε  σε συμμόρφωση προς την απόφαση του Μισθοδικείου και κόβει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών  των δικαστικών,  που επιδικάστηκαν με την απόφαση του Μισθοδικείου, επικαλούμενη  την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής» που, όπως αναφέρεται, «επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους». 
Με άλλα λόγια τονίζουν οι δικαστικές Ενώσεις «η Κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους δικαστές, επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της».
Δεν παραλείπουν οι δικαστικές Ενώσεις να υπογραμμίζουν ότι η τακτική αυτή της Κυβέρνησης που είναι αντίθετη στην αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, «συνιστά άρνηση αποδοχής θεμελιωδών  αρχών  του Κράτους  Δικαίου  και αποτελεί κλιμάκωση κατ’ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής  της Κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και  σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος  ως Κράτους Δικαίου».
Οι αντιδράσεις των δικαστών και των εισαγγελέων δεν σταματούν εδώ.
Έτσι, κάτω από αυτό το βαρύ κλίμα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Διοικητικής Δικαιοσύνης, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Μισθιδοκείου.
Συγκεκριμένα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών πραγματοποιεί στις στις 21 Νοεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου οι δικαστές να καθορίσουν την στάση τους, εν όψει: 
«α) της άρνησης της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις 88/2013 και 89/2013 αποφάσεις του Μισθοδικείου, 
β) των δυσμενών εξελίξεων στο θέμα των κανονισμών εσωτερικής υπηρεσίας των δικαστηρίων, 
γ) της απόρριψης από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλεπάλληλων προτάσεων που υπέβαλε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών για τη βελτίωση της απονομής της Διοικητικής Δικαιοσύνης με πλέον πρόσφατη την πρόταση για διεύρυνση της αρμοδιότητας των πολυμελών συνθέσεων έναντι των μονομελών,
δ) της σταθερής άρνησης της Κυβέρνησης να συμμορφώνεται με δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της και
ε) της διαφαινόμενης επέκτασης σε διάφορες κατηγορίες υποθέσεων μορφών ενδικοφανών διαδικασιών αντίστοιχων με την προβλεπόμενη από το άρθρο  63 του νόμου 4174/2013, η οποία, συνδυαστικά με σειρά πρόσφατων δικονομικών αλλαγών, έχει καταστήσει απρόσιτη τη Διοικητική Δικαιοσύνη ιδίως για τις φορολογικές διαφορές μικρού και μεσαίου αντικειμένου». 
Ακολουθεί στις 6 Δεκεμβρίου η γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τα εξής θέματα:
1) η υποχρέωση της Κυβέρνησης προς εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων,
2) η Δικαιοσύνη ως λειτουργία του πολιτεύματος,
3) η διόγκωση σε εξαιρετικά ανησυχητικό βαθμό των προβλημάτων της Δικαιοσύνης (υποδομών, οργάνωσης και λειτουργίας),
4) συνθήκες και ρυθμοί απονομής της  και
5) ο δικαστής ως λειτουργός και εργαζομένος.                                                                              trelokouneli.gr