Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Κλείνουν οι εκκρεμότητες, ανοίγουν οι φυλακές Γ΄ τύπου

    Ενδεχομένως και εντός του Αυγούστου θα λειτουργήσουν οι πρώτες φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό.
Ενδεχομένως και εντός του Αυγούστου θα λειτουργήσουν οι πρώτες φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό.
Στην τελική ευθεία και παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί, βρίσκεται η δημιουργία των φυλακών Γ΄ τύπου, υψίστης ασφαλείας, στον Δομοκό.

Οι πρώτες φυλακές υψίστης ασφαλείας, κατά τα διεθνή πρότυπα, στην Ελλάδα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ενδεχομένως και εντός του Αυγούστου, ενώ σε κάθε περίπτωση θα είναι σε πλήρη λειτουργία με την έναρξη του νέου
δικαστικού έτους, αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι διαδικασίες για τη μετατροπή των φυλακών σε υψίστης ασφαλείας βαίνουν προς ολοκλήρωση, καθώς ήδη έχουν τοποθετηθεί αλεξίσφαιρα τζάμια, κάμερες, ειδικά συρματοπλέγματα, συρματόσχοινα για αποφυγή αποδράσεων, ενώ 200 εσωτερικοί και εξωτερικοί φρουροί, ειδικά εκπαιδευμένοι, θα πραγματοποιούν ελέγχους και περιπολίες.

Το μόνο που απομένει είναι να ρυθμιστούν κάποια τυπικά ζητήματα, τα οποία ήδη έχουν δρομολογηθεί, και αφορούν σε κανονιστικές πράξεις για τη λειτουργία των φυλακών. Ειδικότερα, εκκρεμεί το προεδρικό διάταγμα για τη λειτουργία του τμήματος περιμετρικής φρούρησης των φυλακών από την Αστυνομία, καθώς και αυτά που αφορούν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των φυλακών (σ.σ.: επισκεπτήρια, άδειες κ.λπ.) και τα μέτρα ασφαλείας. Συνολικά, η χωρητικότητα των φυλακών ανέρχεται στα 600 άτομα, αρχικώς ωστόσο θα φιλοξενήσει περίπου 150 κρατουμένους, βαρυποινίτες και καταδικασθέντες για τρομοκρατία. Μεταξύ των πρώτων που θα μεταφερθούν εκεί θα είναι οι καταδικασθέντες ως μέλη της «17 Νοέμβρη», οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ο Νίκος Μαζιώτης, οι αδελφοί Βλαστοί κ.ά.

Οι αντιδράσεις

Η δημιουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας εξελίχθηκε σε δύσκολο εγχείρημα, καθώς υπήρξε σωρεία αντιδράσεων σε πολιτικό -και όχι μόνο- επίπεδο. Οι φυλακές του Δομοκού είναι ένας από τους βασικούς λόγους των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν προβεί τους τελευταίους μήνες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των καταστημάτων της χώρας. Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών τους, ενώ για σήμερα έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Και σε πολιτικό επίπεδο πάντως σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή προς το ευμενέστερο του σχετικού νομοσχεδίου που τελικώς ψηφίστηκε από τη Βουλή. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, εκεί θα κρατούνται καταδικασθέντες και υπόδικοι για υποθέσεις τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και επικίνδυνοι κακοποιοί. Ενώ η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου για κράτησή τους στις φυλακές ήταν τα 10 έτη, τελικός ο χρόνος έπεσε στα τέσσερα, με δικαίωμα παράτασης εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Μεταβολές έγιναν και στην αρχική γενική απαγόρευση που υπήρχε για τα επισκεπτήρια των συγγενών, πλην των δικηγόρων, που επιτρέπονταν ελεύθερα. Τελικώς επετράπησαν τα επισκεπτήρια για συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού. Ωστόσο, παρέμεινε σε ισχύ η απαγόρευση αδειών για όλους τους κρατουμένους.

της Εύας Καραμανώλη
Καθημερινή                                                                                                                                           http://www.bloko.gr/  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου