Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Με το βλέμμα στραμμένο σε νέο Δικαστικό Μέγαρο-Επίσκεψη στο ΚΡΗΤΗ1


\Στην Κρήτη ο υπουργός ΔικαιοσύνηςΣτα Χανιά βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στο πλαίσιο περιοδείας του στο νησί.

Ο υπουργός βρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη λειτουργία των δικαστηρίων στην πόλη, παρά -όπως είπε- τα προβλήματα στελέχωσης που υπάρχουν, όπως και σε όλη την χώρα, προβλήματα τα οποία το υπουργείο προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει σταδιακά. 


Αναφέρθηκε, επίσης, στα κενά που υπάρχουν πανελλαδικά και στις γραμματείες των δικαστηρίων, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, αυτά θα καλυφθούν σε ένα μεγάλο μέρος.

Η επίσκεψη, όμως, του υπουργού Δικαιοσύνης επικεντρώθηκε κυρίως στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων, λόγω της έλλειψης χώρων.

Στη συνάντηση που είχε στα δικαστήρια, με δικαστές, το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο Χανίων και εκπροσώπους των εργαζομένων, είχε την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις τους, επισημαίνοντας και αυτός την ανάγκη αποσυμφόρησης των χώρων που σήμερα υπάρχουν, μέχρι την οριστική λύση που είναι η ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου.

«Διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα ανέγερσης νέου κτιρίου, και η πολιτεία θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο στα Χανιά». Ο κ. Αθανασίου είπε πως θα γίνει συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ για να αποδεσμευτούν από το Ταμείο και να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις του πρώην θεραπευτηρίου ψυχικών παθήσεων Χανίων ώστε να ανεγερθεί εκεί το νέο δικαστικό μέγαρο, κάτι που αποτελεί πρόταση και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, μέχρι να δοθεί η οριστική λύση, ο κ. Αθανασίου ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν στα δικαστήρια χώροι όπου σήμερα στεγάζεται η λέσχη του προσωπικού της ΕΛΑΣ, καθώς και γραφεία της αντιπεριφέρειας.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής 'Άμυνας θα διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς και των στρατιωτικών δικαστηρίων, που σήμερα στεγάζονται στο δικαστικό μέγαρο, σε άλλο χώρο. Μετά τα Χανιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα επισκεφθεί το Ηράκλειο.

Επίσκεψη στις φυλακές

Ικανοποιημένος από τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές εμφανίστηκε, σήμερα, από τα Χανιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη επισκέφθηκε, το μεσημέρι, τις αγροτικές φυλακές Αγιάς καθώς και το κατάστημα κράτησης «Κρήτη 1», στην ίδια περιοχή.

Ο κ. Αθανασίου παραδέχτηκε ότι υπάρχει συνωστισμός στις φυλακές της χώρας, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό των κρατουμένων που υπάρχουν είναι σε ποσοστό περίπου 35% μεγαλύτερο της δυναμικότητας των φυλακών, και απέδωσε το γεγονός αυτό στον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών κρατουμένων και παράτυπων μεταναστών, φαινόμενο που -όπως είπε- είναι εντονότερο τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, από τους 11.800 κρατουμένους οι 7.100 είναι αλλοδαποί, εκ των οποίων οι περίπου 890 είναι κρατούμενοι που προέρχονται από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε δε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα έδωσε και στη Βουλή, κανένας από τους κρατούμενους που προέρχονται από χώρες της ΕΕ δεν έχει καταθέσει στο υπουργείο αίτηση για μεταφορά στη χώρα του, ενώ αντίθετα υπάρχουν αιτήσεις Ελλήνων που βρίσκονται σε φυλακές του εξωτερικού να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στις προσπάθειες για αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσής τους με προσωπικό, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών για την πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων και προσωπικού για την εξωτερική φρουρά των φυλακών, ώστε -όπως είπε- να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

Στις φυλακές Χανίων, ο κ. Αθανασίου εξέτασε θέματα λειτουργίας και ασφάλειας με βασικότερο αυτό της εξωτερικής περίφραξης του καταστήματος κράτησης «Κρήτη 1».                                              http://www.newsbeast.gr/   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου