Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Σε δύο φάσεις τα αναδρομικά των ενστόλων...

elas-lyste_blogspot

Με κάλυψη του ήμισυ των μισθολογικών απωλειών ξεκινάει η σταδιακή αποκατάσταση των στελεχών αλλά και των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης θα τους καταβληθούν αναδρομικά για 23 μήνες, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, στην απόφαση αυτή κατέληξε το οικονομικό επιτελείο, καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι επαρκή τα δημοσιονομικά περιθώρια για επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Έτσι το κόστος για τον προϋπολογισμό για αυξήσεις σε ετήσια βάση και αναδρομικά περιορίζεται στα 498 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η πλήρης αποκατάσταση θα προσέγγιζε το 1 δισ. ευρώ.

Οι αυξήσεις από 1% έως 13% θα περάσουν στη μισθοδοσία τους από τον επόμενο μήνα και θα καλύψουν το 50% των περικοπών που τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο του 2012 με την εφαρμογή του Νόμου 4046/2012.

Με αυτό το... μοντέλο οι βασικοί μισθοί θα αυξηθούν από 4 έως 232 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον βαθμό για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.

Παράλληλα θα προκύψουν και αυξήσεις σε σειρά επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν (π.χ. επίδομα υψηλής ή αυξημένης ευθύνης, έξοδα παράστασης κ.ά.) από 4% έως και 18%.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παραδοχές του προϋπολογισμού αλλά και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, για τους ενστόλους προβλέπονται τα ακόλουθα:

• Μέχρι το τέλος του έτους, αρχής γενομένης πιθανότατα από τον Νοέμβριο, θα αυξηθούν οι μισθοί τους καλύπτοντας το ήμισυ των απωλειών από τις μειώσεις που υπέστησαν το 2012. Η αύξηση μισθών και συντάξεων θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

• Δηλαδή με τη μισθοδοσία Νοεμβρίου θα λάβουν μέρος ή και το σύνολο – ανάλογα με τον βαθμό- των αυξήσεων του τελευταίου πενταμήνου. Το κόστος για τον προϋπολογισμό του 2014 όσον αφορά τους μήνες Ιούλιο-Δεκέμβριο ανέρχεται σε 91,5 εκατ. ευρώ.

• Από τον Ιανουάριο του 2015 θα αρχίσουν να παίρνουν τόσο οι εν ενεργεία όσο και οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά για το διάστημα 1 Αυγούστου 2012 – 31 Ιουνίου 2014, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διάστημα δηλαδή που οι αποδοχές τους ήταν «κουρεμένες».

Παρότι τα αναδρομικά θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται τμηματικά από τη νέα χρονιά, το κονδύλι που θα δαπανηθεί εγγράφεται στον φετινό προϋπολογισμό καθώς τώρα ελήφθη η σχετική κυβερνητική απόφαση. Το κόστος των αναδρομικών των ενστόλων υπολογίζεται στα 315 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση πλήρους κάλυψης των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν οι ένστολοι, τότε το κονδύλι για τα αναδρομικά θα έφθανε τα 630 εκατ. ευρώ κι αυτό για την καταβολή των αυξημένων μισθών και συντάξεων τα 183 εκατ. ευρώ σε εξαμηνιαία βάση ή τα 366 σε ετήσια.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω των δημοσιονομικών αναγκών επελέγη τελικά το Δημόσιο να καλύψει σε πρώτη φάση τον 50% των περικοπών και το ποσοστό αυτό να επηρεάσει όπως ήταν αναμενόμενο και τα αναδρομικά.

Προσθέτουν ότι το μοντέλο της σταδιακής... αποκατάστασης βρίσκεται εντός του πλαισίου που έχουν βάλει οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες οι περικοπές δεν θα πρέπει να θίγουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εξάλλου να σημειωθεί πως ως προς το ύψος των αναδρομικών από τον Αύγουστο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2014, ξεκινούν από τα 92 ευρώ για τον μόνιμο στρατιώτη και φθάνουν τα 5.336 ευρώ για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για ταξίαρχο (και αντίστοιχους βαθμούς σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό) τα αναδρομικά φθάνουν τα 2.277 ευρώ, για ταγματάρχη τα 1.150 ευρώ και για υπολοχαγό τα 713 ευρώ.                                                                                                                 http://elas-lyste.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου