Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Γκουαντανάμο: Δικαστήριο ζητάει τη δημοσιοποίηση βίντεο με βασανισμό κρατουμένου

Στις ΗΠΑ, δικαστήριο διέταξε την αμερικανική κυβέρνηση να παραδώσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό που δείχνει έναν Σύρο κρατούμενο στο Γκουαντανάμο να υφίσταται βασανιστήρια από το προσωπικό των φυλακών.
                    Ειδικότερα, το δικαστήριο της Περιφέρειας αποδέχτηκε το αίτημα που έκαναν πολλοί φορείς και μέσα ενημέρωσης να δοθούν στη δημοσιότητα βίντεο όπου φαίνονται φύλακες να απομακρύνουν από το κελί του με τη βία τον Αμπού Βαέλ Ντιάμπ, ο οποίος είχε κηρύξει απεργία πείνας, και να τον ταΐζουν με το ζόρι.
 
Οι δικηγόροι του Ντιάμπ κατήγγειλαν τη μεταχείριση αυτή ως παράνομη.
 
Ωστόσο, οι συνολικά 28 κασέτες με το υλικό δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμες. Κάποιες πληροφορίες από αυτές, όπως τα πρόσωπα και οι φωνές του προσωπικού των φυλακών, θα αλλοιωθούν. «Η προστασία της ταυτότητας του προσωπικού των φυλακών αποτελεί νόμιμο στόχο» δήλωσε η δικαστής Γκλάντις Κέσλερ.
 
Το αίτημα για τη δημοσιοποίηση του υλικού κατατέθηκε από διάφορους φορείς ενημέρωσης, ανάμεσα στους οποίους το πρακτορείο Associated Press and ο «Guardian».
 
«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη δικαστική απόφαση, καθώς ο αμερικανικός λαός θα δει με τα μάτια του την κατάχρηση εξουσίας και τη βία που δέχονται κρατούμενοι οι οποίοι προβαίνουν σε διαμαρτυρίες ειρηνικής μορφής».
 
Ο Ντιαμπ ήταν να μεταφερθεί  την περασμένη άνοιξη μαζί με άλλους πέντε κρατούμενους από το Γκουαντανάμο σε άλλη φυλακή στην Ουρουγουάη. Ωστόσο η μεταφορά του δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.
 
Σημειώνεται ότι το 2013 αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι, παρόλο που επιτρέπονται μορφές ειρηνικής διαμαρτυρίας στις φυλακές (όπως η απεργία πείνας), η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα δημοσιεύει στοιχεία για τους κρατούμενους που προβαίνουν σε διαμαρτυρία ούτε τον αριθμό τους.
 
Πέρυσι στις φυλακές της Κούβας έγινε η μεγαλύτερη απεργία πείνας κρατουμένων στην ιστορία, όπου περισσότερα από 100 άτομα αρνιόντουσαν να δεχτούν τροφή, καταγγέλλοντας τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές. Η διαμαρτυρία κατέληξε στη βία και τουλάχιστον 36 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δέχτηκαν τροφή μέσω ορού.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου