Τερματίστηκε χθες η εξέγερση στη φυλακή της Κασκαβέλ της πολιτείας Παρανά στη νότια Βραζιλία, η οποία διήρκεσε 44 ώρες και άφησε πίσω της πέντε νεκρούς και 25 τραυματίες, σύμφωνα με τον οριστικό επίσημο απολογισμό των αρχών….


Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας επετεύχθη συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι κρατούνταν όμηροι από τους επικεφαλής των εξεγερμένων έγκλειστων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που πέτυχαν οι διαπραγματευτές της αστυνομίας, 851 κρατούμενοι θα μεταχθούν σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, στην οποία οι έγκλειστοι απαίτησαν καλύτερες συνθήκες και χαλάρωση των ισχυόντων περιορισμών, ειδικά όσον αφορά το επισκεπτήριο, τραυματίστηκαν άλλοι 25 φυλακισμένοι.
Δύο κρατούμενοι αποκεφαλίστηκαν τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση της στάσης και ακόμη δύο έχασαν τη ζωή τους όταν συγκρατούμενοί τους τούς έριξαν στο κενό από την ταράτσα του κύριου κτιρίου της φυλακής.
Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου του πέμπτου έγκλειστου. Οι φυλακές στη Βραζιλία αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υπερπληθυσμού των τροφίμων.
Θεωρητικά, στη φυλακή της Κασκαβέλ κρατούνταν λιγότεροι από όσους προβλέπει η ονομαστική της χωρητικότητα (1.181), συνολικά 1.038, αλλά ο πρόεδρος του συνδικάτου των σωφρονιστικών υπαλλήλων Άντονι Τζόνσον είχε επισημάνει πως τα κονδύλια ώστε να γίνουν τα απαιτούμενα έργα προκειμένου να μπορεί το σωφρονιστικό κατάστημα να στεγάζει τους παραπάνω τροφίμους στην πραγματικότητα «έγιναν μόνο στα χαρτιά».
«Όλα τελείωσαν, η αστυνομία έχει μπει στη φυλακή και κάνει μια εκτίμηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο», είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έλσον Φασίνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της πολιτειακής κυβέρνησης στην Παρανά.
Περίπου 800 από τους έγκλειστους στη φυλακή -ή περίπου το 80% εξ αυτών- έλαβαν μέρος στην εξέγερση.
Οι αρχές εκτίμησαν μετά τους αποκεφαλισμούς ότι επρόκειτο για δύο δολοφονίες που δεν συνδέονταν απαραιτήτως με την εξέγερση, αλλά πιθανόν με μια διένεξη μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ                                                                                                                            trelokouneli.gr