Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΔΕΙΤΕ το τελευταίο γεύμα ενός μελλοθάνατου! (φωτό)


g0

Σε χώρες, όπου η θανατική ποινή επιβάλλεται μέχρι σήμερα, ένα απλό γεύμα αποκτά άλλη σημασία. Ιδίως, αν είναι το τελευταίο. Πιάτα εντυπωσιακά, λιτά και άλλοτε με γευστικές ιδιαιτερότητες συγκαταλέγονται στις τελευταίες επιθυμίες μερικών από τους πιο διαβόητους εγκληματίες του κόσμου.

Σε περίπτωση αποφυλάκισης, πολλοί τρόφιμοι θα δυσκολεύονταν να θυμηθούν με τι μοιάζει το “πραγματικό” φαγητό. Σε περίπτωση εκτέλεσης, η επιθυμία να γευτούν για τελευταία φορά, το αγαπημένο τους φαγητό ίσως απομακρύνει, το άγχος της τελευταίας πνοής. Ο φωτογράφος και visual artist Henry Hargreaves έχει κάνει μία από τις πιο σημαντικές μελέτες των τελευταίων γευμάτων μερικών από τους πιο γνωστούς δολοφόνους της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας. Πέρα όμως, από την συγκεκριμένη δουλειά, συγκεντρώσαμε και γεύματα από την τελευταία μέρα στη φυλακή, κάποιων πολύ γνωστών προσώπων.
Συμπεριλαμβάνοντας πληροφορίες για τον τρόπο εκτέλεσης των εγκλημάτων, οι φωτογραφίες από το πρότζεκτ “No seconds”, παρουσιάζουν μία αναλυτική λίστα των φαγητών που είχαν επιλέξει να φάνε για τελευταία φορά, οι μελλοθάνατοι. Και τα τελευταία γεύματα μάλλον, είναι πολλά, δεδομένου ότι από μία μόνο έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2012, προκύπτει πως οι ΗΠΑ, το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα οδήγησαν τον κόσμο σε περισσότερες από 682 εκτελέσεις.
Σε πολλές χώρες, όπως στην Αμερική, οι θανατοποινίτες έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν οι ίδιοι το τελευταίο τους γεύμα. Όταν μάλιστα, είναι “διάσημοι”, οι προτιμήσεις ποικίλλουν. Λίγο βραστό κοτόπουλο με ρύζι και ζεστό νερό με μέλι ήταν εκείνο που ζήτησε ο Σαντάμ Χουσεΐν , πριν τον απαγχονισμό. Από την λίστα δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η όρεξη που είχε ο συνταγματάρχης των SS και επικεφαλής της Γκεστάπο, Άντολφ Άιχμαν, για ξηρό κόκκινο κρασί. Η άρνησή του για το “αποχαιρετιστήριο” γεύμα ήταν πεισματική, αλλά δεν εξέπληξε τόσο τους δεσμοφύλακες όσο το γεγονός ότι ζήτησε να πιει το ισραηλινής παραγωγής, “Carmel”.
Το γεύμα του Ρόνι Θρέντγκιλ που πέθανε από θανατηφόρα ένεση
Με αστακό, καλαμάρια, γαρίδες, τηγανητές πατάτες και σκορδόψωμο αποφάσισε να φύγει από αυτόν τον κόσμο, ο Άλεν Λι Ντέιβις, που διέλυσε το πρόσωπο μίας γυναίκας, προχωρώντας μετά και στη δολοφονία των παιδιών της. Σε αντίθεση με το πλουσιοπάροχο γεύμα του Ντέιβις, η κατά συρροή δολοφόνος επτά ανδρών, Αϊλίν Γουόρνος, την οποία υποδύθηκε στην ομώνυμη ταινία η Σαρλίζ Θερόν, αρκέστηκε σε ένα μπέργκερ από την καντίνα της φυλακής και σε μία κούπα καφέ.
g1
Ο Αμερικανός Γκάρι Γκίλμορ, που λήστευε τα θύματά του, τα ανάγκαζε να ξαπλώνουν στο πάτωμα και μετά τα πυροβολούσε, απαίτησε την θανατική του ποινή, ζητώντας τρία ουίσκι, μία ψητή πατάτα, ένα μπέργκερ και δύο καλά βρασμένα αυγά. Ο Ντέσμοντ Κιθ Κάρτερ από την άλλη, ζήτησε δύο τσίζμπεργκερ και μία κόκα κόλα από την καντίνα της φυλακής, απαιτώντας να πληρώσει.
Από την λίστα που κατέγραψε ο Henry Hargreaves, ιδιαίτερα λιτή εμφανίζεται η επιλογή του δολοφόνου και απαγωγέα Βίκτορ Φέγκερ, ο οποίος ζήτησε να φάει μόνο μία ελιά. Δύο σάντουιτς με λιωμένο τυρί, τυρί cottage, ραπανάκια, ροδακινόπιτα και παγωτό με κομμάτια σοκολάτας ζήτησε αντίθετα, ο ληστής και δολοφόνος επτά ανθρώπων, Στίφεν Άντερσον. Εντύπωση προκαλεί πως το μενού που ζήτησε ο άνθρωπος που είχε διαπράξει 168 δολοφονίες, ζήτησε το πιο απλό πιάτο. Ο Τίμοθι ΜακΒί, παρά την έκταση των εγκλημάτων του, περιορίστηκε γευστικά σε ένα παγωτό.
Ο Έιντζελ Ντίαζ, κατηγορούμενος για την δολοφονία ενός ιδιοκτήτη strip clubs, αρνήθηκε να φάει πριν την θανατική του καταδίκη, όπως και ο Τεντ Μπάντι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για πάνω από 35 δολοφονίες, βιασμούς και νεκροφιλία. Το κλασικό γεύμα που του προσφέρθηκε παρά την θέλησή του περιείχε μπριζόλα, αυγά τηγανητά, πατάτα has brown, φέτες τοστ με βούτυρο και μαρμελάδα, καθώς ένα ποτήρι χυμό και γάλα. Η πολιτεία του Τέξας αποφάσισε να αποσύρει το τελευταίο γεύμα από τις φυλακές, όταν δικαζόταν ο δολοφόνος Ρόνι Θρέντγκιλ. Το αποτέλεσμα ήταν να φάει το ίδιο γεύμα με τους υπόλοιπους. Πουρέ, λαχανικά, κοτόπουλο, τσάι, νερό, γλυκό αρακά και χυμό.
Το τελευταίο γεύμα ενός μελλοθάνατου
Τηγανητές πατάτες, τηγανητά μύδια, γαρίδες και σκορδόψωμο μαζί με ουρά αστακού και μπύρα, ζήτησε ο δολοφόνος Άλεν Λι Ντέιβις, ενώ η Τερέζα Λούις, καταδικασμένη για ληστεία και δολοφονία, προτίμησε αρακά με βούτυρο, τηγανητό κοτόπουλο, μηλόπιτα και αναψυκτικό όχι οποιοδήποτε, αλλά Dr. Pepper.
g2
Ο Ρόνι Λι Γκάρντνερ, δολοφόνος δύο ατόμων ζήτησε, πέρα από αστακό, μπριζόλα, παγωτό βανίλια και μηλόπιτα, να δει την τριλογία του Άρχοντα των δαχτυλιδιών, ενώ ο κατηγορούμενος Ρίκι Ρέκτορ για διπλή δολοφονία, ζήτησε από τον φύλακα να του φυλάξει μέρος από την καρυδόπιτα για αργότερα. Το τελευταίο γεύμα ενός μελλοθάνατου
Το πιο γεμάτο πιάτο φαίνεται πως έφαγε ο Τζον Γκέισι, γνωστός ως “Πόγκο ο Κλόουν”. Ο περίφημος δολοφόνος, που σκότωσε 33 αγόρια, αφού πρώτα είχε έρθει σε ερωτική επαφή μαζί τους, ζήτησε έναν κουβά με κοτόπουλο KFC, 12 τηγανητές γαρίδες, τηγανητές πατάτες και φράουλες. Οι Φερντινάντο Σάντσο και Μπαρτολομένο Βαντσέτι, αν και καταδικάστηκαν για διπλή δολοφονία, ο κυβερνήτης ανέφερε πως καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν άδικα. Ζήτησαν σούπα, κρέας, τσάι και ψωμί.
Το τελευταίο γεύμα μέσα στη φυλακή αποκαλύπτει τον περίπλοκο ή απλό τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ένας εγκληματίας. Το πιάτο με το κοτόπουλο, τις πατάτες και τις φράουλες θα μπορούσε να υποδηλώνει την προτίμηση του Τζον Γουέιν για μικρά αγόρια, ή την ανάγκη να χωρέσει όλες τις γεύσεις στο τελευταίο πιάτο που θα έτρωγε στη ζωή του.
Για τον Άλεν Λι Ντέιβις το φαγητό ήταν ένας “ευχάριστος τρόπος κοινωνικότητας”, για άλλους μπορεί οι πλούσιες γευστικές προτιμήσεις της τελευταίας ημέρας πάνω στη γη, να αποκαλύπτουν την παρορμητικότητα των κινήσεων τους πριν μία δολοφονία. Η επιλογή του τελευταίου γεύματος ίσως, να μοιάζει με ένα τελικό σχέδιο απόδρασης…
pathfinder.gr-                                                                                                            http://www.makeleio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου