Κρατούμενοι μιας φυλακής υψίστης ασφαλείας στη βορειοανατολική Βραζιλία απελευθέρωσαν τους 120 και πλέον ανθρώπους που κρατούσαν ομήρους από χθες και τερμάτισαν την ανταρσία τους στο σωφρονιστικό κατάστημα, ανακοίνωσαν…


οι βραζιλιανές αρχές.
«Η εξέγερση τερματίστηκε». Οι στασιαστές «απελευθέρωσαν τους υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών που βρίσκονταν στο εσωτερικό» της φυλακής της πόλης Αρακαζού στην πολιτεία Σερζίπε, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για τη δικαιοσύνη στο κρατίδιο αυτό.
«Καταμετρήσαμε τελικά 127 άτομα συγγενείς των κρατουμένων που είχαν συλληφθεί όμηροι, ανάμεσά τους 15 παιδιά, και τέσσερις πράκτορες ασφαλείας», αλλά τώρα "όλα έχουν επανέλθει στην τάξη", εξήγησε ο εκπρόσωπος.
Η απελευθέρωση των ομήρων, που επιτεύχθηκε έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις οι οποίες εκτυλίχθηκαν "σε ειρηνική ατμόσφαιρα" , θέτει τέρμα σε μια ανταρσία που διήρκεσε 24 ώρες, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Οι όμηροι υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις μετά την απελευθέρωσή τους.
Ένας από τους τέσσερις πράκτορες ασφαλείας που συνελήφθη όμηρος και ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της στάσης, είχε αφεθεί ελεύθερος πριν από τους άλλους ομήρους προκειμένου να λάβει ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου.
Η ανταρσία σημειώθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Αντβογκάδο Ζασίντο Φίλιο, που βρίσκεται στην πόλη Αρακαζού και συνδιοικείται από την ιδιωτική εταιρία Reviver και την πολιτεία Σερζίπε.
Κατά τις διαπραγματεύσεις οι στασιαστές εξασφάλισαν τη μεταφορά 16 κρατουμένων σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές.
Η Βραζιλία έχει σήμερα 548.000 κρατούμενους και η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Conectas εκτιμά πως θα πρέπει να δημιουργήσει 207.000 επιπλέον θέσεις σε όλη τη χώρα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ=trelokouneli.gr