Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ Yπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το «βραχιολάκι»



Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική επιτήρηση κατάδικων και υπόδικων, το γνωστό «βραχιολάκι» ή αλλιώς το σύστημα γεω-εντοπισμού κρατουμένων.
Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης η αποσυμφό
ρηση των φυλακών.

Από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρούνται κρατούμενοι, υπόδικοι και κατάδικοι, για σεξουαλικά εγκλήματα, βιασμούς, ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα, εγκλήματα που διώκονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο ή τη νομοθεσία για το οργανωμένο έγκλημα. Επίσης, δεν εξαιρούνται όσοι βρίσκονται στις φυλακές διωκόμενοι ως καταχραστές του Δημοσίου για οικονομικά εγκλήματα, για πολύκροτες υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων.
Στο επίκεντρο των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης βρέθηκε η τροπολογία που προστίθεται ως άρθρο στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με την οποία επιβάλλονται ποινές σε όσους παραβιάζουν διατάξεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των κανονισμών της Ε.Ε.
ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν, ότι η μη απόσυρση της σχετικής τροπολογίας είναι η αιτία που καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και δεν δηλώνουν παρών όπως ήταν η αρχική τους πρόθεση.
Διευκρινήσεις και αποσαφηνίσεις επί της τροπολογίας που θα αποτρέπουν, όπως είπαν, παρερμηνείες του νόμου για ποινικοποίηση πολιτικών δράσεων, ζήτησαν επίσης η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αντέτεινε ότι οι επιφυλάξεις και αντιρρήσεις που εκφράστηκαν δεν έχουν καμία βάση και επιφυλάχθηκε να απαντήσει αύριο επί της ουσίας οπότε και θα γίνει η συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου