Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την αποφυλάκιση ενός κρατουμένου στις φυλακές της αμερικανικής βάσης στο Γουαντάναμο της Κούβας μετά τη διάγνωση ότι πάσχει από ψυχική ασθένεια κι αφού στα 11 χρόνια της φυλάκισής του έχει…


περάσει το μεγαλύτερο μέρος τους στην ψυχιατρική πτέρυγα.
Ο δικαστής Ρόις Λάμπερθ εξέδωσε χθες τη διαταγή αποφυλάκισης για τον Ιμπραχίμ Ίντρις, υπήκοο του Σουδάν, ο οποίος εκρατείτο ως εχθρικός πολεμιστής, αλλά δεν του είχαν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες.
Η απόφαση εκδόθηκε μετά την κατάθεση από την πλευρά των συνηγόρων του Ίντρις την Τετάρτη των απαραίτητων δικαστικών εγγράφων, που πιστοποιούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται εφεξής να προβάλλει όποια αντίθεση στην αποφυλάκισή του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Οι συνήγοροί του επεσήμαναν πως η ασθένεια του Ίντρις είναι τόσο σοβαρή που ο ίδιος δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο 50χρονος Ίντρις είχε συλληφθεί μαζύ με μαχητές της Αλ Κάιντα το 2001 από τις πακιστανικές δυνάμεις, ενώ προσπαθούσε να διαβεί τη μεθόριο της χώρας αυτής με το Αφγανιστάν.
Λίγο μετά τον εγκλεισμό του στο Γουαντάναμο, το 2002, ψυχίατρος του στρατού διέγνωσε πως ο Ίντρις είναι ψυχικά διαταραγμένος και πως πάσχει από σχιζοφρένεια, με την κατάσταση της νόσου του να είναι τέτοια που να είναι ανίκανος έστω και να επικοινωνήσει με τους συνηγόρους του       .πηγη