Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Σε ισχύ από το νέο έτος το 25ευρω εισιτήριο στα νοσοκομεία.


Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos
Την αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων στο 60% και περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ για το 2014 συμφώνησαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και οι επικεφαλής της τρόικας στην συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα.
Ωστόσο ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε έμμεσα πως θα ισχύσει τελικά το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, παρ' ότι ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια και δεν θα το καταβάλουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως τα χρήματα από το εισιτήριο θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις υπέρ των ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον υπουργείο Υγείας και τρόικα συμφώνησαν ακόμη να ισχύσει νέο σύστημα τιμολόγησης των γενοσήμων και off patent φαρμάκων με στόχο να μειωθεί η τιμή τους 30- 40% μεσοσταθμικά.

Ακόμη αποφασίστηκε να δοθούν κίνητρα και αντικίνητρα σε γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 60%. Όπως ανέφερε ο υπουργός οι γιατροί θα ελέγχονται με ένα ηλεκτρονικό σύστημα και σε περίπτωση που σε τρεις ευκαιρίες δεν πιάσουν τον στόχο θα απομακρύνονται.

Σχετικά με το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει φορέας που να λειτουργεί ως πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας παράλληλα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «ανεξέλεγκτες συνταγογραφήσεις» λέγοντας ότι το πάρτι συνεχίζεται. Όπως είπε ήδη 87 γιατροί ελέγχονται και πρόκειται κυρίως για καρδιολόγους, ορθοπεδικούς και παθολόγους του ΕΟΠΥΥ.  Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε μια περίπτωση  που όπως είπε γιατρός έχει συνταγογραφήσει μέσα σε έναν μήνα φάρμακα αξίας 400.000 ευρώ. Επιπλέον υποστήριξε πως υπήρχαν περιπτώσεις συνταγογραφήσεων ακόμη και για νεκρούς.
  ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου