Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ » Ξεκίνησαν οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών Ξεκίνησαν οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών

Tο πρόβλημα της μετανάστευσης, κυρίως των νέων, από την Ελλάδα στο εξωτερικό αλλά και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι απόδημοι Έλληνες αναδείχτηκε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών με γενικό θέμα: «Οι Κρήτες στον Κόσμο 1913-2013», που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
 
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών Αντώνης Τσουρδαλάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλουν οι Έλληνες ομογενείς για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω της προώθησης των Κρητικών προϊόντων στο εξωτερικό αλλά και ενίσχυσης του τουρισμού.
 
Παράλληλα όμως υπήρξε προβληματισμός για το νέο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, με ιδιαίτερο σημείο αναφοράς τους νέους, κυρίως επιστήμονες, που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν φύγει 150 χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες προς 74 χώρες του κόσμου.
 
Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναφέρθηκε η Γερμανία όπου έχουν μεταναστεύσει περίπου 6.500 γιατροί ενώ στην Αυστραλία τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αναζητήσει την τύχη τους περίπου 15.000 Έλληνες.
 
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Τσουρδαλάκης, πλέον τα κριτήρια παραμονής στην Αυστραλία είναι πολύ δύσκολα.
 
Την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε το απόγευμα της Πέμπτης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που χαρακτήρισε τους απόδημους καλούς πρεσβευτές της Κρήτης.
 
«Σας θεωρούμε άξιους πρεσβευτές του τόπου μας στο εξωτερικό και είναι στο χέρι όλων μας να πάμε πιο ψηλά την Κρήτη.
 
Να τονώσουμε την οικονομία του νησιού και την προώθηση στο εξωτερικό των πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων αλλά και τον τουρισμό μας» είπε χαρακτηριστικά.
 
Στην διαχρονική συνεισφορά των αποδήμων Ελλήνων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.
 
«Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι η μεγαλύτερη υπαρκτή δύναμη που έχει η χώρα για να βασισθεί σ' οποιοδήποτε πρόβλημα. Το έχουμε δει στο παρελθόν. Το ζούμε και σήμερα, στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα» τόνισε ο δήμαρχος Χανίων.
 
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», της Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης των ΕΛΤΑ και εθελοντών πολιτών.
 
Στο φουαγιέ του συνεδριακού χώρου εκτίθεται μία ενότητα φωτογραφιών με θέμα «Η πορεία προς της Ένωση». Στον ίδιο χώρο υπάρχει επίσης σειρά διαφημιστικών αφισών με περιεχόμενο τα πλοία που ταξίδευαν Αμερική και Αυστραλία, τις δεκαετίες '50 - '60, και «γωνία» αφιερωμένη στην Προφορική Ιστορία, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει και να δει προφορικές μαρτυρίες, μέσω υπολογιστή, οι οποίες αφορούν στη θεματική ενότητα της μετανάστευσης, και να καταθέσει επί χάρτου και τη δική του εμπειρία.                                                                                                                       πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου