Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ν. Δένδιας: Διαχρονικές ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση στις φυλακές


Για «εκρηκτική κατάσταση» στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σχετικά με...

την πολύμηνη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη των αλβανών δ
ραπετών των φυλακών Τρικάλων.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως για την κατάσταση αυτή υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου θα βρει σύντομα λύση.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η συγκεκριμένη κατάσταση κινδυνεύει να δυναμιτίσει την έννομη τάξη της χώρας, προσθέτοντας πάντως ότι η επιτυχημένη μέχρι τώρα επιχείρηση της αστυνομίας, αποδεικνύει ότι η χώρα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι «ξέφραγο αμπέλι».

«Η προστασία της ελληνικής κοινωνίας, παραμένει ο στόχος όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αν για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος ευθύνεται η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και ο ίδιος, που έχει διατελέσει υπουργός στο παρελθόν, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι «οι ευθύνες είναι διαχρονικές».

Εξάλλου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το Λιμενικό και τον Στρατό, που συμμετέχουν στην επιχείρηση και μετέφερε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού για τη χθεσινή εξέλιξη

Ο αρχηγός της αστυνομίας και ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας δήλωσαν ότι οι δύο δραπέτες έπεσαν σε μπλοκο της ΕΚΑΜ και όταν κλήθηκαν να παραδοθούν πυροβόλησαν και οι δύο με καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μάχη, κατά την οποία έπεσε νεκρός ο Μαριάν Κόλα.

Ο Ιλίρ Κούπα, για τον οποίον δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει τραυματιστεί, κατάφερε να διαφύγει εκμεταλλευόμενος την ομίχλη.

Η ηγεσία της αστυνομίας και ο υπουργός τόνισαν ότι από τις 22 Μαρτίου που δραπέτευσαν οι Αλβανοί κρατούμενοι από τις φυλακές Τρικάλων, βρίσκεται σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν διαρκώς από 580 έως 750 άτομα,.

Σε ερώτηση, αν στο διάστημα αυτό έχουν γίνει λάθη από την πλευρά των διωκτικών αρχών, γι΄αυτό και υπήρξαν η δολοφονία της 25χρονης κοπέλας στα Ισθμια στις 29 Μαρτίου, και του αστυνομικού στο Δίστομο στις 17 Ιουνίου, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Ν. Παπαγιαννόπουλος, απάντησε: «Ουδέν σχόλιον».

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας ανακοίνωσαν ότι στην κατοχή του Κόλα βρέθηκαν ένα Καλάσνικοφ με διπλή γεμιστήρα, μια χειροβομβίδα και ένα πιστόλι μπλοκ, που ανήκε σε αστυνομικό του Τμήματος Ασφαλείας Λειβαδιάς και το οποίο είχαν πάρει οι δραπέτες στη φονική συμπλοκή στο Δίστομο. Επίσης, δίπλα του βρέθηκε και ένα τρανζίστορ το οποίο εκτιμάται ότι είχε για να ακούει από τις ειδήσεις την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας αντιστράτηγος Δ. Τσακνάκης, εξετάζεται η εκδοχή να προσέφεραν βοήθεια στον Κόλα και τον Κούπα άτομα από την περιοχή.

Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στα βουνά της Ηπείρου για τον εντοπισμό του Κούπα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα για τη σύλληψη και των υπολοίπων δραπετών που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου