Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Εξαρθρώθηκε διεθνές πολυμελές κύκλωμα ναρκωτικών-Τα διακινούσαν και σε φυλακές..



Στην εξάρθρωση διεθνούς, πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που εισήγαγε ναρκωτικά στην ελληνική επικράτεια, από την Αλβανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία και τα διακινούσε σε διάφορες περιοχές, αλλά και Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας, προχώρησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.
Σε αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κατερίνη και Καστοριά συνελήφθησαν συνολικά 25 άτομα, από τα οποία τα 23 αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Σε βάρος των μελών της σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης, της συγκρότησης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών (εμπορία, διακίνηση, κατοχή) και της παράβασης του νόμου περί όπλων και του νόμου περί εκρηκτικών. Ύστερα από πολύμηνη συστηματική έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον 60 άτομα, από τα οποία πενήντα 55 άνδρες και 5 γυναίκες, έχοντας διακριτούς ρόλους, συμμετείχαν στην οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή και διαρκή δράση από το Νοέμβριο του 2012.

  Πρόκειται για:

  • 50 Έλληνες
  • 5 αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας,
  • 4 αλλοδαπούς, υπηκόους Βουλγαρίας
  • μία αλλοδαπή, υπήκοο Ουγγαρίας
Από το σύνολο των παραπάνω μελών, 13 άτομα είναι έγκλειστα σε Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 10 ακόμα άτομα, σε βάρος των οποίων προκύπτουν κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, τα οποία όμως, δεν αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Τη δράση της οργάνωσης κατηύθυναν πέντε αρχηγικά στελέχη από τα οποία ταυτοποιήθηκαν τρία. Πρόκειται για έναν 51χρονο Έλληνα, ο οποίος συνελήφθη, έναν 38χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Βουλγαρίας, έγκλειστο σε Σωφρονιστικό Κατάστημα, έναν ακόμη 38χρονο ομοεθνή του, ο οποίος δε συνελήφθη κι άλλα δύο άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν ταυτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής.
Την περασμένη Δευτέρα, με τη συμμετοχή πέντε Εισαγγελικών Λειτουργών, πραγματοποιήθηκαν σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κατερίνη και Καστοριά, ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις, για τις οποίες διατέθηκαν 57 αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας κι ακόμη 13 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων.
Στο πλαίσιο αυτών, συνελήφθησαν συνολικά 25 άτομα, από τα οποία τα 23 αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για είκοσι τέσσερις 24 Έλληνες και έναν αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.

Όπως διαπιστώθηκε από την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών, τα αρχηγικά στελέχη λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας, για να μην αποκαλυφθούν στις αστυνομικές Αρχές.
Πιο συγκεκριμένα, απέφευγαν να μεταβαίνουν οι ίδιοι στα σημεία συνάντησης, όπου πραγματοποιούνταν οι συναλλαγές ναρκωτικών και έστελναν άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία κατηύθυναν με τηλεφωνικές επικοινωνίες. Η αποστολή των χρηματικών ποσών από τιςαγοραπωλησίες των ναρκωτικών, γίνονταν διαμέσου χρηματοπιστωτικών οργανισμών, σε ονόματα τρίτων ατόμων για να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός τους.

Επιπλέον, οι συναλλαγές-αγοραπωλησίες των ναρκωτικών πραγματοποιούνταν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγεται στο σημείο συναλλαγής η ταυτόχρονη ύπαρξη μεγάλων χρηματικών ποσών και ποσοτήτων διακινούμενων ναρκωτικών. Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του διακινητή με τον αγοραστή δινόταν ένα μέρος του χρηματικού ποσού για την παραλαβή των ναρκωτικών, ενώ το υπόλοιπο είτε κατατίθετο σε τραπεζικό λογαριασμό, είτε αποστελλόταν μέσω εταιρείας μεταφοράς χρημάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν σε πολυσύχναστους χώρους στάθμευσης οχημάτων μεγάλων πολυκαταστημάτων, έτσι ώστε να μην κινούνται υποψίες. Εκεί οι διακινητές λάμβαναν τα χρήματα από τους αγοραστές και αφού αποχωρούσαν τους ενημέρωναν τηλεφωνικά για τον τόπο εναπόθεσης των ναρκωτικών, που ήταν συνήθως κάποιο χαρακτηριστικό σημείο, όπως πινακίδα σήμανσης στην Π.Α.Θ.Ε.

Τα κέρδη της οργάνωσης από την εγκληματική της δράση, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Τα χρήματα κατατίθεντο από μέλη της, είτε κατ' εντολή των ηγετικών στελεχών τους, είτε με δική τους πρωτοβουλία σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής τους. Άλλες φορές σημαντικά χρηματικά ποσά αποστέλλονταν, μέσω χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε μέλη της οργάνωσης, που κρατούνταν σε Καταστήματα Κράτησης για να καλυφθούν καθημερινές βιοποριστικές τους ανάγκες.

Επιπλέον, μέρος των κερδών αυτών χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη τρεχόντων καθημερινών αναγκών των μελών της οργάνωσης, όπως ενοικίαση αυτοκινήτων, μίσθωση οικημάτων, έξοδα ποινικής διαδικασίας, κάλυψη εξόδων για τις επικοινωνίες μεταξύ των μελών και τη σίτιση τους.

Επισημαίνεται ότι πολλά από αυτά τα χρήματα κατέληγαν σε χώρες και πόλεις του εξωτερικού (Αλβανία – Τίρανα – Άγιοι Σαράντα και άλλες πόλεις, Βουλγαρία – Πετρσίτσι - Σόφια, Σερβία - Βελιγράδι), ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα αρχηγικά στελέχη λάμβαναν μέσω εμβασμάτων, χρηματικά ποσά προερχόμενα επίσης, από το εξωτερικό (Τουρκία - Κωνσταντινούπολη, Ιταλία – Μιλάνο – Ρώμη – Νάπολη και άλλες πόλεις, Μεγάλη Βρετανία - Λίβερπουλ, Ρωσία – Μόσχα και Βουλγαρία - Πετρίτσι - Σόφια) , γεγονός που καταδεικνύει τη διεθνή δράση της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι 45 άτομα συναλλάχθηκαν είτε ως καταθέτες, είτε ως παραλήπτες χρηματικών εμβασμάτων με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και διερευνάται το εύρος της συμμετοχής τους στη διακίνηση χρημάτων από την εμπορία ναρκωτικών.

Εκτιμάται ότι η οργάνωση έχει διακινήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 18 κιλά ηρωίνης, ενώ όπως εξακριβώθηκε, μέλη της, έγκλειστα σε Φυλακές της χώρας, εισήγαγαν στα Καταστήματα Κράτησής τους, παράνομα ποσότητες ηρωίνης, κινητά τηλέφωνα και φορτιστές τηλεφώνων.

Στο πλαίσιο των προχθεσινών αστυνομικών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν 20 νομότυπες κατ' οίκον έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • 1.226,2 γραμμάρια κάνναβης
  • 96,8 γραμμάρια ηρωίνης
  • 7 δενδρύλλια κάνναβης
  • 500 ναρκωτικά χάπια
  • 2 φιαλίδια υγρής μεθαδόνη
  • 0,7 γραμμάρια τριμμάτων βουπρενορφίνης
  • 5 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
  • το χρηματικό ποσό των 4.545 ευρώ και 6 λέβα Βουλγαρίας
  • 139 παραστατικά εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, από τα οποία προκύπτει η διακίνηση χρηματικών ποσών, ύψους 45.000 ευρώ περίπου
  • 1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
  • 41 κινητά τηλέφωνα
  • 37 κάρτες SIM
  • 2 συσκευές «γουόκι τόκι»
  • 5 πολυτελή οχήματα, από τα οποία (4) I . X . E . αυτοκίνητα και (1) μοτοσυκλέτα
  • 3 ξίφη
  • 4 μαχαίρια
  • 1 κροτίδα και
  • 1 χημικό σπρέι
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πολύμηνης αστυνομικής έρευνας για την εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν - σε 13 διαφορετικές υποθέσεις - 15 από τα ήδη αναφερθέντα μέλη της οργάνωσης, ενώ ένα από αυτά ήταν ήδη έγκλειστοι σωφρονιστικού καταστήματος.

Οι 15 αυτοί συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές και από αυτούς είχαν προφυλακιστεί 5 μέλη της οργάνωσης (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα).

Επίσης, για τις 13 αυτές υποθέσεις, είχαν κατασχεθεί:
  • 1.710 γραμμάρια ηρωίνης
  • 64,7 γραμμάρια κοκαΐνης
  • 715,2 γραμμάρια κάνναβης
  • 51 ναρκωτικά δισκία
  • 5 ζυγαριές ακριβείας
  • το χρηματικό ποσό των 1.370 ευρώ
  • πλήθος παραστατικών εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, από τα οποία προκύπτει η διακίνηση χρηματικών ποσών, ύψους 47.000 ευρώ περίπου
  • 1 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
  • 13 κινητά τηλέφωνα και
  • 10 κάρτες SIM.
Την προανάκριση της συγκεκριμένης υπόθεσης διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνάται περαιτέρω η πολυσχιδής δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο ακριβής τρόπος μεταφοράς και διακίνησης των ναρκωτικών και των χρηματικών ποσών, που χρησιμοποιούσαν ή/και προέρχονταν από τις παράνομες συναλλαγές από Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία, αλλά και προς Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία.  
             πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου