Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Τα όπλα «φαντάσματα» και οι κωλοτούμπες των σωφρονιστικών

σχοινιά-απόδραση






από Μάνος Τσαγκαράκης
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση στις φυλακές Τρικάλων ήταν έργο του οργανωμένου εγκλήματος που ριζώνει όλο και πιο βαθιά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια… Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές από άτομα που δεν το ‘χουν σε τίποτα να τις στερήσουν. Από κει και πέρα, όμως, η κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και κυρίως για παραπληροφόρηση που μπορεί να στοιχίσουν ακριβά.
opla-apodrasi13Οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διατείνονταν μετ’ επιτάσεως από την πρώτη στιγμή ότι οι άνδρες της εξωτερικής φρουράς...
των φυλακών δέχονταν ταυτόχρονα επίθεση με όπλα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, από τους κρατούμενους που βρίσκονταν στην ταράτσα. Έφτασαν στο σημείο, ακόμη και την επόμενη ημέρα να διαφωνήσουν ανοιχτά με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που δήλωσε ότι δεν υπήρξαν οπλισμένοι κρατούμενοι.
Και σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την αιματηρή απόδραση και ενώ ακόμη αναζητούνται οκτώ από τους Αλβανούς βαρυποινίτες δραπέτες, η Ένωση Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων κάνει τη μεγάλη κωλοτούμπα με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει επί λέξει:
«Φανταστικά σενάρια που ακούστηκαν από διάφορους παράγοντες εκτός του καταστήματος, έλεγαν ότι υπήρχαν οπλισμένοι κρατούμενοι στις ταράτσες και πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση»!!!
Τι άλλαξε από την πρώτη και δεύτερη μέρα, κανείς δεν ξέρει… Οι συντάκτες της ανακοίνωσης, πάντως, αποφεύγουν με επιδέξιους ελιγμούς να κατηγορήσουν τους ίδιους τους συναδέλφους τους ότι παραπλάνησαν, όχι απλώς τα ΜΜΕ που όλα έγραφαν τα ίδια πράγματα, αλλά και τις αστυνομικές δυνάμεις!
Αν οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι η επίθεση είχε εκδηλωθεί μόνο απ’ έξω, δεν θα έμεναν σε απόσταση ασφαλείας από τις εγκαταστάσεις των φυλακών αλλά θα παρενέβαιναν αμέσως. Ίσως τότε οι έρευνες να είχαν άμεσα αποτελέσματα. Με την παραπληροφόρηση, όμως, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Και φυσικά, οι αστυνομικοί δεν διάβαζαν άρθρα στο Ίντερνετ, ούτε άκουγα ραδιόφωνο την ώρα της επιχείρησης! Η πληροφορία που τους καθυστέρησε, δόθηκε από τους σωφρονιστικούς οι οποίοι τώρα επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη σε «παράγοντες εκτός του καταστήματος»!
opla-apodrasi5Είναι προφανές ότι προσπαθούν να μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τους κραδασμούς από την πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στο διάστημα των 28 ημερών που μεσολάβησε από την κινηματογραφική απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο, θα έπρεπε να έκαναν καθημερινά «φύλλο και φτερό» όλα τα κελιά. Όχι μόνο δεν το έκαναν, αλλά κάτω από τη μύτη τους οι Αλβανοί πριόνιζαν ανενόχλητοι τα κάγκελα του κελιού που έχει πρόσβαση στον ακάλυπτο ο οποίος «βλέπει» την ταράτσα, ώσπου κατάφεραν να τα εξαφανίσουν. Ούτε καν από την εξωτερική πλευρά δεν κοίταξε κάποιος, για να δει την τρύπα που έχασκε ορθάνοιχτη!
Έπρεπε να γίνει η αιματηρή απόδραση, για να ανακαλύψουν οι αστυνομικοί (!) –όχι οι σωφρονιστικοί- τις λάμες, τα κοπτικά εργαλεία και τα μαχαίρια που έκρυβε στο κελί του ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος για απόδραση –το δήλωσε, άλλωστε, ότι θα ξαναπροσπαθήσει- Παναγιώτης Βλαστός! Και, σαν να μην έφτανε αυτό, την επόμενη κιόλας ημέρα, πάλι οι αστυνομικοί βρήκαν δυο κινητά στο κελί του!
Πώς πέρασαν αυτά κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών, σε μέρες που η φυλακή ήταν ζωσμένη και οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη; Οι υπάλληλοι των φυλακών αποφεύγουν να το σχολιάσουν… Μόλις τον Οκτώβριο, άλλωστε, εξαρθρώθηκε (από την Αστυνομία, φυσικά) κύκλωμα που εισήγαγε κινητά και ναρκωτικά στις συγκεκριμένες φυλακές, με τη συμμετοχή και σωφρονιστικών!
Με σκάλα από κρεβάτι κατάφεραν να περάσουν μέσα από τα συρματοπλέγματα στην ταράτσαΕίναι γεγονός ότι σε όλες τις φυλακές της χώρας υπάρχει έλλειψη προσωπικού και πόρων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως όσοι εργάζονται σ’ αυτές πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Άλλωστε, οι δικές τους ζωές κινδυνεύουν! Αυτοί που φυλάγουν είναι καταδικασμένοι να περάσουν όλη τους τη ζωή στη φυλακή. Δεν έχουν τίποτε να χάσουν αν προσπαθήσουν να δραπετεύσουν. Και σίγουρα η δική τους επιβίωση «μετράει» πολύ περισσότεροι από τις ζωές των φυλάκων τους!
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέσα έχουν δώσει στο οργανωμένο έγκλημα να καταλάβει ότι οι φυλακές δεν αποτελούν πλέον δύσκολους στόχους. Κάθε εγκληματική οργάνωση μπορεί πια πολύ εύκολα να ρισκάρει για να απελευθερώσει τα φυλακισμένα μέλη της. Άλλωστε, οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί των Τρικάλων το αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:
«Η καταδρομική τύπου επίθεση που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των ελληνικών φυλακών, μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι αυτοί που έλαβαν μέρος είχαν στρατιωτική εκπαίδευση και ήταν αποφασισμένοι να φέρουν εις πέρας τον σκοπό τους αδιαφορώντας για οποιαδήποτε απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Ας αφήσουν, λοιπόν, τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις κόντρες με την ηγεσία του υπουργείου και ας φροντίσουν να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους.                                                      πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου