Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Χρήμα, χλιδή και spa από τους συνεργούς του Βλαστού.


Λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων, ο Π. Βλαστός μονολογούσε: «Τι ήταν αυτό που έκανα, θα σκοτωνόμουν»
Και δεύτερος βαρυποινίτης, που κρατείται στο ίδιο κελί με τον Π. Βλαστό, εμπλέκεται στην προχθεσινή κινηματογραφική απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

Πρόκειται για τον ποινικό... Δ. Μπαλτά, ο οποίος συμμετείχε στη ληστεία μετά φόνου το 1995 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και οργάνωσε την κινηματογραφική ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Αλοννήσου τον Αύγουστο του 2010, σε μια άδειά του από τις φυλακές Αγιάς Κρήτης.
Σύμφωνα με σωφρονιστικούς υπαλλήλους - αυτόπτες μάρτυρες της πρωτοφανούς μάχης που δόθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο προαύλιο της Α' Πτέρυγας κάτω από «βροχή» διασταυρούμενων πυρών, ο Μπαλτάς κρατούσε την ανεμόσκαλα για να ανέβει σ' αυτήν ο Π. Βλαστός, ενώ είναι πολύ πιθανό πως θα τον ακολουθούσε κι αυτός στον δρόμο προς την ελευθερία, αν πετύχαινε το σχέδιο.
Υποστηρικτικό ρόλο σε αυτό ενδέχεται να είχαν οι δύο γυναίκες, που επιβιβάστηκαν μαζί με τους δύο συλληφθέντες στο ελικόπτερο, στη Ζαγορά, και αποβιβάστηκαν λίγο βορειότερα στα Τέμπη.

Πλαστή ταυτότητα, με το όνομα και τα στοιχεία κλεμμένης υπηρεσιακής ταυτότητας ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ., χρησιμοποίησαν οι δράστες της κινηματογραφικής απόπειρας για να εκμισθώσουν το ελικόπτερο, αλλά και για να νοικιάσουν σουίτες σε ξενώνα στη Ζαγορά Πηλίου, όπου έμειναν επί διήμερο.
Ο 30χρονος Κώστας Μιχόπουλος και ο 32χρονος Αλβανός, Λόρενς Λέζι, σεσημασμένοι και καταδικασμένοι ο πρώτος για ληστείες και ο δεύτερος για ναρκωτικά, εμφανίστηκαν στον ξενώνα τα χαράματα του Σαββάτου και κίνησαν υποψίες με την περίεργη συμπεριφορά τους.
Ηταν νευρικοί
«Η ώρα άφιξης ήταν ασυνήθιστη, όπως και η συμπεριφορά τους. Ηταν ευγενικοί, αλλά ιδιαίτερα νευρικοί και κινητικοί. Δεν έδειχναν άνθρωποι που ήρθαν για να χαλαρώσουν», είπε στο «Εθνος» ο ένας εκ των δύο αδελφών - ιδιοκτητών του ξενώνα. Λόγω της ύποπτης στάσης των πελατών του, δεν αρκέστηκε να σημειώσει τα στοιχεία της ταυτότητας, αλλά τη σκάναρε στον υπολογιστή και την κράτησε στο ηλεκτρονικό αρχείο.
Η αστυνομία διαπίστωσε εκ των υστέρων την πλαστότητα της ταυτότητας, στο όνομα ειδικού φρουρού που την είχε απολέσει. Οι ασυνήθιστοι «πελάτες» επιχειρούσαν να δείξουν εικόνα... χλιδής. Μαρτυρίες ανέφεραν πως έβγαζαν... τούβλα (δεσμίδες) χαρτονομισμάτων για να πληρώσουν στις διάφορες υπηρεσίες. Η αστυνομία έχει ζητήσει χαρτονομίσματα που εισπράχθηκαν, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι μέρος των λύτρων της απαγωγής του Π. Παναγόπουλου.


Εκαναν χρήση spa και εξορμήσεις για σκι στο χιονοδρομικό των Χανίων Πηλίου, ενώ μόνο τη δεύτερη μέρα εμφανίστηκαν στο ξενοδοχείο και οι δύο γυναίκες. Πρόκειται για νεαρές, ηλικίας 30-35 ετών, που μιλούσαν σπαστά ελληνικά, με προφορά που παρέπεμπε σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η εκτίμηση όσων τις είδαν είναι πως πρόκειται για εκδιδόμενες αλλοδαπές, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Ο ξενοδόχος βοήθησε την Κυριακή τους πελάτες να στείλουν φωτοτυπία της -πλαστής όπως αποδείχθηκε- ταυτότητας στην εταιρεία εκμίσθωσης ελικοπτέρου.
Την ίδια μέρα το ελικόπτερο σηκώθηκε από τον Ασπρόπυργο και προσγειώθηκε το μεσημέρι σε αλάνα της Ζαγοράς, από όπου παρέλαβε τα δύο «ζευγάρια» και αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, αφού πρώτα ο πιλότος εισέπραξε το ποσό των 4.500 ευρώ για τη μίσθωση της πτήσης.
Στα Τέμπη αποβιβάστηκαν οι δύο γυναίκες, και λίγο μετά, στον Πλαταμώνα, δόθηκε το σήμα από τον πιλότο στον πύργο ελέγχου για δήθεν βλάβη, ώστε να αλλάξει πορεία υπό την απειλή των όπλων.
Κάμερα
Κατέγραψε όλη την επιχείρηση
Οι πληροφορίες για επικείμενη απόπειρα απόδρασης από τις συγκεκριμένες φυλακές και από τον συγκεκριμένο βαρυποινίτη οδήγησαν στην τοποθέτηση ειδικής κάμερας στην Α' πτέρυγα των φυλακών Τρικάλων, εκτός από την εγκατάσταση του πλέγματος με τα συρματόσχοινα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, η συγκεκριμένη κάμερα κατέγραψε με λεπτομέρειες τη μάχη που δόθηκε την Κυριακή και αποδεικνύει χωρίς αμφιβολία ότι άνοιξαν πυρ πρώτοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο και ανταπέδωσαν οι εξωτερικοί φρουροί.

Π. Βλαστός
«Καλύτερα να με σκότωναν»
Αντιδράσεις μετάνοιας και αυτοκριτικής από τον Π. Βλαστό, αμέσως μετά τη σύλληψή του, μεταφέρουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που τον είδαν αρχικά να μονολογεί: «Τι ήταν αυτό που έκανα, θα σκοτωνόμουν». Λίγο αργότερα φέρεται πως είπε «καλύτερα να με σκότωναν παρά αυτό που έπαθα».
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα απόδρασης, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, ηθική αυτουργία σε διατάραξη ασφάλειας πτήσεων, ηθική αυτουργία σε παράνομη κατάληψη αεροσκάφους και σε αρπαγή.
Οι δύο συνεργοί του στο ελικόπτερο αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συμμετοχής σε απόδραση, σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία, απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, αρπαγή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, πλαστογραφία μετά χρήσεως, διατάραξη ασφάλειας πτήσεων και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους.
Παραβίασε την άδεια
Ο 30χρονος Eλληνας είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από τις φυλακές Δομοκού ύστερα από πολυετή κάθειρξη για ληστεία και ο 33χρονος Αλβανός είχε παραβιάσει πενθήμερη άδεια από το ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα, που του είχε δοθεί τον περασμένο Ιανουάριο.
Σε ό,τι αφορά το πλήρωμα του ελικοπτέρου, όπως επιβεβαιώθηκε και επίσημα από την Αστυνομία, τελούσαν υπό καθεστώς ομηρείας και εξαναγκασμού και δεν προέκυψε κάποια συμμετοχή τους στην επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές.
Ομως χθες βράδυ ο πιλότος οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων με την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της διατάραξης ασφάλειας πτήσεων από αμέλεια.
Εξειδικευμένα συνεργεία του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών μηχανισμών και των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. ερεύνησαν εξονυχιστικά χθες τόσο το εσωτερικό του ελικοπτέρου όσο και τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους της φυλακής.
Εκτός από τα τρία πολεμικά όπλα που κατασχέθηκαν την Κυριακή στα χέρια των δραστών και το πιστόλι Glock που έριξαν από τον αέρα στο προαύλιο των φυλακών, τα οποία παραδόθηκαν από κρατουμένους στην Αστυνομία, μέσα στο ελικόπτερο βρέθηκαν άλλο ένα πιστόλι ίδιου τύπου, ένα κινητό τηλέφωνο και το πλαστό δελτίο ταυτότητας με το οποίο είχε εκμισθωθεί η πτήση.
Τραύμα στο χέρι
Στο νοσοκομείο Τρικάλων ο μηχανικός
Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο 37χρονος μηχανικός Γ.Μ., ο οποίος τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των δραστών και των εξωτερικών φρουρών, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Τρικάλων με διαμπερές τραύμα από σφαίρα στον αριστερό βραχίονα και συντριπτικό κάταγμα κερκίδος.
Νοσηλεύτηκε τη νύχτα φρουρούμενος στον χώρο κρατουμένων και χθες το πρωί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθαρισμού και αποκατάστασης των τραυμάτων του. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να νοσηλευτεί μερικές μέρες.
Αντίθετα, για τον Π. Βλαστό, ο οποίος υπέστη κάταγμα γνάθου και αριστερού καρπού πέφτοντας από την ανεμόσκαλα, δεν κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του εκτός φυλακής, αλλά παρέμεινε στο ιατρείο των φυλακών, όπου δέχτηκε τη φροντίδα γιατρών που έφτασαν εκεί από το νοσοκομείο. Συνήγορος του βαρυποινίτη, συνοδευόμενη από εξαδέλφη του, επισκέφθηκε τις φυλακές και κατέθεσε αίτηση για διακομιδή του στο νοσοκομείο.
Είναι απόστρατος αξιωματικός
Εμπειρος ο πιλότος
Ο πιλότος του ελικοπτέρου Κ.Τ., είναι απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, με τεράστια πτητική εμπειρία στις πιο αντίξοες συνθήκες, όπως σε αεροναυτικές ασκήσεις και επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο. Εχει τη θέση του διευθυντή πτήσεων στην εταιρεία από όπου μισθώθηκε το ελικόπτερο, και σύμφωνα με πληροφορίες αναλάμβανε προσωπικά τις πιο δύσκολες, αλλά και τις «ύποπτες» πτήσεις. Ως τέτοια φαίνεται πως αξιολογήθηκε και η πτήση της Κυριακής, αφού η μίσθωση έγινε τηλεφωνικά και τα στοιχεία ταυτότητας είχαν σταλεί στην εταιρεία με fax.
Γνώστες του αντικειμένου δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο πιλότος να επικαλέστηκε υποτιθέμενη βλάβη για να προσγειώσει το ελικόπτερο στον χώρο στάθμευσης των φυλακών για να οδηγήσει τους δράστες στην αστυνομία. Αλλες πηγές αντέτειναν ωστόσο πως το σκάφος είχε βληθεί στα υδραυλικά και δεν μπορούσε να πάρει ύψος.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Ελικόπτερα
Τα... αγαπημένα μέσα για απόδραση
«Γκρίζες» ζώνες στην ασφάλεια των πτήσεων με ελικόπτερα αναδεικνύει για ακόμα μία φορά η προχθεσινή απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων.
Τα ελικόπτερα έχουν αναδειχθεί σε... δημοφιλή μέσα απόδρασης κρατουμένων από τις φυλακές, κυρίως εξαιτίας των εξής τριών προβλημάτων, όπως επισημαίνουν στο «Εθνος» ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και χειριστές ελικοπτέρων:
Τα ελικόπτερα μπορούν να απογειωθούν αλλά κυρίως να προσγειωθούν σε πεδία εκτός αεροδρομίων, από ταράτσες σπιτιών, μέχρι χωράφια κ.λπ. και όχι υποχρεωτικά σε αεροδρόμια.
Ο έλεγχος των επιβατών και των αποσκευών σε περίπτωση που το ελικόπτερο απογειωθεί από χώρο εκτός αεροδρομίου αποτελεί ευθύνη του χειριστή, ο οποίος, όμως, μπορεί να τελεί υπό καθεστώς απειλής, περίπτωση στην οποία ουσιαστικά δεν γίνεται έλεγχος. Κανονικοί έλεγχοι γίνονται μόνο στις πτήσεις που αναχωρούν από αεροδρόμια. Ωστόσο, δεν μπορεί να απαγορευθεί η προσγείωση σε χώρο εκτός αεροδρομίου, καθώς κάτι τέτοιο θα καταργούσε ουσιαστικά τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του μέσου.
Η μίσθωση ενός ελικοπτέρου από ιδιώτη είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Αρκεί ένα τηλεφώνημα, πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας και αποστολή της απόδειξης πληρωμής στην εταιρεία. Πρακτικά ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απογειωθεί ακόμα και μισή ώρα μετά την κλήση!
Σχέδιο πτήσης
Ο χειριστής του ελικοπτέρου είναι υποχρεωμένος να υποβάλει σχέδιο πτήσης πριν από την απογείωση, το οποίο περιλαμβάνει τον τόπο απογείωσης και προσγείωσης, τον αριθμό των επιβαινόντων, τα καύσιμα που διαθέτει καθώς και την εκτιμώμενη διάρκεια της πτήσης. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα να το τροποποιήσει στον αέρα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, αλλάζοντας το σημείο προσγείωσης και ενημερώνοντας τον πύργο ελέγχου ότι προσγειώθηκε προκειμένου να κλείσει το σχέδιο πτήσης.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι πτήσεις ελικοπτέρων παρακολουθούνται κανονικά από τα ραντάρ και ελέγχεται το στίγμα τους αρκεί να μην υπάρχουν εμπόδια, όπως ψηλά κτίρια, βουνά κ.λπ. εξαιτίας των οποίων μπορεί να χαθεί το σήμα τους.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν ελάχιστες εταιρείες για τη μίσθωση ελικοπτέρων, καθώς η οικονομική κρίση έπληξε και αυτόν τον κλάδο μειώνοντας σημαντικά τις ώρες πτήσεις. Η ναύλωση ενός ελικοπτέρου μπορεί να γίνει με ένα απλό τηλεφώνημα, ενώ οι χρεώσεις ξεκινούν από 800-1.000 ευρώ την ώρα για τα μονοκινητήρια και από 1.300 ευρώ την ώρα για τα δικινητήρια.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Επίσκεψη στις φυλακές
Συγχαρητήρια από τον Αντ. Ρουπακιώτη
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τις φυλακές Τρικάλων, συνεχάρη και ευχαρίστησε τη διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος και το προσωπικό φύλαξης, με ειδική αναφορά στους δύο εξωτερικούς φρουρούς, οι οποίοι με αυτοθυσία έδωσαν πραγματική μάχη με τους ένοπλους κακοποιούς. Εκανε λόγο για «επιδρομή», για την οποία εξετάζονται όλα τα δεδομένα ώστε να αποτραπεί η επανάληψή της, ενώ για τις ελλείψεις στις φυλακές ανέφερε: «Το κράτος έχει γονατίσει γενικώς. Τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα δικαστήρια, οι φυλακές. Κι έτσι αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουν στις δράσεις και οι φύλακες και τα στελέχη και η εξωτερική φρουρά και οι αστυνομικοί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με έναν πενιχρό υπολογισμό να καλύψουμε άμεσες ανάγκες».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, ο οποίος βρισκόταν στο Μπανγκλαντές, είχε συνεχή ενημέρωση για την επιχείρηση και επιστρέφοντας χθες μέσω Κατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των αστυνομικών με τους Εξωτερικους Φρουρους...(Εθνος)                                                                                http://www.eglimatikotita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου