Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ «ΜΑΧΗ» ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ -Τι συζήτησαν Σαμαράς και εξωτερικοί φρουροί

 /ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ! ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΕΝΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΚΑΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ


Ο φρουρός της πρωινής βάρδιας μετρούσε χθες τις οπές από τις σφαίρες του Καλάσνικοφ στη Σκοπιά 2 των φυλακών Τρικάλων. Τουλάχιστον εννέα βρήκαν στην τσιμεντένια βάση του πυργίσκου κατά την απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο. Άλλες είκοσι διαπέρασαν τις λαμαρίνες του φυλακίου, εξοστρακίστηκαν σε κάγκελα, σκόρπισαν στο πάτωμα. «Εδώ μέσα είναι Σαράγεβο», μονολογούσε ο φρουρός. Στα πόδια του τα απομεινάρια μιας μάχης. Στον ώμο του το MP5, όπλο που ανήκει στη σκοπιά και με το οποίο το προηγούμενο βράδυ πυροβολούσε κατά των δραστών συνάδελφός του.
«Είχα δηλώσει ρεπό τη νύχτα της μάχης. Ήμουν τυχερός», είπε. Κάθε Κυριακή δίνονται υποχρεωτικά πέντε ρεπό στους υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς. Τη φύλαξη αναλαμβάνουν εννέα άτομα, παρότι κάθε βάρδια χρειάζεται δεκατέσσερα. «Εχουν κόψει κονδύλια. Το προσωπικό που απομένει πρέπει να φυλάξει σκοπιά και πύλη, να περιπολήσει, να βγάλει μεταγωγή», λέει ο Σωτήρης Βάγιας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικής Φρούρησης.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Τέσσερις Εξωτερικοι φρουροί περιέγραψαν στα «ΝΕΑ» το χρονικό της προχθεσινής μάχης. Το ελικόπτερο έφτασε από τα ανατολικά. Πραγματοποίησε αναγνωριστικό κύκλο πάνω από τις φυλακές πυροβολώντας προς τη Σκοπιά 2. Οι φρουροί ανταπέδωσαν. Προσγειώθηκε πίσω από τη Σκοπιά 3, σε μια νεκρή ζώνη (χώρο πρασίνου ανάμεσα στους τοίχους και στην εξωτερική περίφραξη) χωρίς να σβήσει τις μηχανές. Δύο άνδρες κατέβηκαν οπλισμένοι, αλλά μόλις είδαν τον φρουρό να ανοίγει την πόρτα του πυργίσκου επέστρεψαν στο ελικόπτερο. Απογειώθηκε και η ανταλλαγή σφαιρών συνεχίστηκε. Οι φρουροί έριχναν σχεδόν στα τυφλά, με πυρ και κάλυψη, αφού οι λαμαρίνες ολόγυρά τους δεν πρόσφεραν προστασία.
Στη δεύτερη προσέγγιση οι δράστες έριξαν την ανεμόσκαλα που σκάλωσε στον τρίτο από τους εννέα πυλώνες με συρματόσκοινο στην αυλή της φυλακής. Οι σφαίρες των φρουρών βρήκαν τα υδραυλικά και τον πίσω έλικα. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο πάρκινγκ με τη μούρη προς τη Σκοπιά 1. Ο πιλότος επιχείρησε να το σηκώσει ξανά και το ελικόπτερο γύρισε στρεφόμενο προς την πύλη. Επενέβησαν άνδρες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος και συνέλαβαν τους δράστες.
ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ. Η ομάδα των εξωτερικών φρουρών φυλακών συστάθηκε το 2000. Αν και προβλέπονταν 3.600 για όλη την Ελλάδα, σήμερα υπηρετούν 1.590. Οι μισθοί τους έχουν περικοπεί έως 40%, όπως των περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων. Κάποιοι εγκατέλειψαν τη δουλειά. Πρώην φρουρός στα Τρίκαλα μετανάστευσε πρόσφατα στην Αυστραλία. Χθες ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να υπογράψει εγκύκλιο για να δοθούν στους φρουρούς τα χρωστούμενα νυχτερινά του 2012.               
Παραπολιτικά

Τι συζήτησαν Σαμαράς και εξωτερικοί φρουροί

Παρών στη συνάντηση ο βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης

Παρών στη συνάντηση ο βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης
Τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων έκανε η χθεσινή ανάρτηση του parapolitika.gr ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί με τους επικεφαλής της ομοσπονδίας των εξωτερικών φρουρών για τα δέοντα σχετικά με την αμεσότητα και την αυτοθυσία που επέδειξαν στην απόπειρα απόδρασης του Βλαστού.
Μετά τη συνάντηση, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Ηλία Βλαχογιάννη , τα μέλη του προεδρείου τους δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από την θερμή υποδοχή και την αποδοχή των θεσμικών αιτημάτων τους.
Όπως ανέφεραν ο Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι εφεξής θα καταβάλλονται χωρίς καθυστέρηση τα νυχτερινά τους ενώ αποφασίστηκε η παροχή πρόσθετης αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής.
 πηγες      http://www.parapolitika.gr                                                                                  http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου