Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για χρήση υπερβολικής βίας σε βάρος κρατουμένων


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία για τον τραυματισμό τεσσάρων κρατουμένων κατά τη διάρκεια μιας ...αστυνομικής επιχείρησης σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης στα τέλη του 2000 επιβάλλοντάς της πρόστιμο ύψους 65.000 Ευρώ.
Σύμφωνα με τους δικαστές, οι τουρκικές αστυνομικές αρχές παραβίασαν το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων...
Δικαιωμάτων (που αφορά το «δικαίωμα στη ζωή») κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής.
Τον Δεκέμβριο του 2000, μετά από αίτημα του διευθυντή της φυλακής του Μπαϊράμπασα, η αστυνομία παρενέβη για να υποχρεώσει τους απεργούς πείνας να δεχτούν ιατρική περίθαλψη, την οποία αρνούνταν. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι αστυνομικοί «έκαναν υπερβολική χρήση βίας και των όπλων τους» γεγονός που οδήγησε στο θάνατο δώδεκα κρατουμένων. Άλλοι 50 τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Μεταξύ των τραυματιών ήταν και οι τέσσερις που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: οι Ντιντσέρ Οτλουτσιμέν, Τουρχάν Ταράκσι και Ερόλ Αρίκαν, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί από σφαίρες και ο Χατζέρ Αρικάν, ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν πήρε φωτιά το κελί του.
Η απόφαση αυτή δεν έχει καταστεί ακόμη αμετάκλητη, καθώς οι δύο πλευρές έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο τριών μηνών για να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης. 
                               πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου