Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Σε «Αστακό» μετατρέπεται η ΕΛ.ΑΣ.



Σε φάση ανασυγκρότησης της δύναμης άμεσης επέμβασης βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρώντας αφενός να ενισχύσει τις δυνατότητές της, έναντι του οργανωμένου εγκλήματος που ολοένα διογκώνεται και αφετέρου να «ενδυναμώσει» τον κατασταλτικ της μηχανισμό έναντι των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Μεταξύ αυτού του «δίπολου» κινείται ο αρμόδιος υπουργός, ...
Νίκος Δένδιας, ο οποίος έβγαλε από τα συρτάρια και το σχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που έχει κατατεθεί από το 2010 και αφορά τις μειώσεις προσωπικού και την εξοικονόμηση πόρων, σε συνδυασμό με την μείωση των αστυνομικών τμημάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι νέες ομάδες «Ράμπο»

Στα πρότυπα των αμερικανικών και ορισμένων ευρωπαϊκών ομάδων κρούσης, η Ελληνική Αστυνομία προγραμματίζει την συγκρότηση δέκα (10) ειδικών ομάδων με βαρύ οπλισμό και θωρακισμένα μεγάλα οχήματα παντός εδάφους, πολύ υψηλού κόστους (από 300.000 έως 500.000 ευρώ έκαστο).

Οι δέκα αυτοί πυρήνες συγκροτούνται προκειμένου να αντιμετωπίζουν ασφαλέστερα και αποτελεσματικά τις εξοπλισμένες με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, τις εγκληματικές ομάδες που πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση αυτών των ομάδων είχε τραγικό απολογισμό (τραγωδία στου Ρέντη) ενώ όπως διαπιστώνεται, οι σημερινές εγκληματικές σπείρες αναβαθμίζουν συνεχώς τον εξοπλισμό τους.

Στις δέκα αυτές ειδικές ομάδες άμεσης επέμβασης συμμετέχουν 100 αστυνομικοί ειδικής εκπαίδευσης και ειδικού εξοπλισμού. Θα είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται με πολύ μειωμένες απώλειες στις ανταλλαγές πυροβολισμών που γίνονται ολοένα και περισσότερες κατά την διάρκεια καταδίωξης. Τα θωρακισμένα 4Χ4 θα διαθέτουν μεγάλη ιπποδύναμη για ευνόητους λόγους και ο κυβισμός τους θα είναι της τάξης των 5000 κυβικών εκατοστών.

Εκπαιδεύονται ειδικές ομάδες καταστολής διαδηλώσεων                                   


Ήδη στο Μαρκόπουλο έχουν αρχίσει την εκπαίδευσή τους ειδικές μονάδες παρέμβασης σε διαδηλώσεις ως ενισχυτική δύναμη στις διμοιρίες ΜΑΤ που επιχειρούν. Οι άνδρες που εκπαιδεύονται θα «επιστρατεύονται» σε έκτακτες καταστάσεις, αντικαθιστώντας έτσι τις μονάδες που καλούνται να «συνδράμουν» τον μηχανισμό καταστολής σε έκτακτες συνθήκες (μεγάλες διαδηλώσεις, πορεία 17ης Νοεμβρίου, συλλαλητήρια στη ΔΕΘ, σημαντικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπό συνθήκες Γενικής Απεργίας κλπ). Μέχρι τώρα οι ενισχύσεις αυτές προέρχονταν από την επαρχία που σημαίνει «αποψίλωση» των επιτόπιων αστυνομικών δυνάμεων.

Περικοπές και σε Αστυνομικά Τμήματα

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Χρυσοχοΐδη» που ξεσκονίζει τώρα ο Νίκος Δένδιας, σχεδιάζεται η τμηματική μείωση αστυνομικών τμημάτων στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και κυρίως οι δαπάνες ενοικίασης, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ακινήτων για την στέγαση των Αστυνομικών Τμημάτων.           

Έτσι στην Αττική σχεδιάζεται να κλείσουν 40 με 50 αστυνομικά τμήματα (από τα 110 που είναι συνολικά). Έχουν ήδη προσδιορισθεί ζώνες αστυνομικών υπηρεσιών όπως στο Μαρούσι, το Ψυχικό, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, όπου υπάρχουν πλεονάζοντα τμήματα και θα συγχωνευθούν.

Στην Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν συνολικά 34 τμήματα θα απομείνουν από 16 έως 21. Αντίστοιχες μειώσεις θα γίνουν σε όλους τους νομούς της χώρας.

Η ΕΛ.ΑΣ. υπολογίζει πως με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσει ένα μεγάλο μέρος των 20 εκατομμυρίων ευρώ που καταβάλλει ετησίως για την ενοικίαση 400 κτηρίων, στα οποία στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες.                                                                                                              πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου