Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Αποφυλάκιση για όσους έχουν ποινή είναι μέχρι 5 χρόνια


Δικαίωμα στην αποφυλάκιση μόνο όσοι έχουν καταδικαστεί με ποινές κάτω των πέντε ετών. Τι γνωμοδότησε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης (Ν. 4043/2012), ο οποίος είναι ευεργετικός για πολλούς κρατούμενους, δύναται να χρησιμοποιηθεί μόνο από τους φυλακισμένους οι οποίοι εκτίουν ποινή μικρότερη των πέντε ετών.
Αυτό επισημαίνει σε γνωμοδότηση του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
Αυτοί, οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την αποφυλάκισή τους βάση του τελευταίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Η αποφυλάκισή τους μπορεί να γίνει με διάταξη των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών, εφόσον:
-Η ποινή τους είναι μέχρι τρία χρόνια και έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/10 αυτής
- Η ποινή του είναι από 3 έως 5 έτη (συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης) εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/5 της ποινής τους.
Αντίθετα, όσοι έχουν καταδικαστεί με κάθειρξη άνω των 5 ετών δεν αποφυλακίζονται, καθώς από τη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 4043/2012, "ανενδοιάστως προκύπτει, ότι η εφαρμογή αυτής αφορά αποκλειστικώς καταδίκους, οι οποίοι εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι πέντε ετών…Πάσα περαιτέρω στερητική της ελευθερίας ποινή, απλή ή συγχωνευτική, που υπερβαίνει τα 5 έτη, δεν εμπίπτει στην προαναφερθείσα διάταξη".                                        ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου