Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΟΗΕ: η Μόσχα λέει όχι για «Ανθρωπιστικό Πόλεμο» στη Συρία


Διαβάστε την πρωτότυπη έκθεση των παρατηρητών της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου


Σε πρόσφατες εξελίξεις ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Gatilov επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν θα στηρίξει το τελευταίο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη Συρία.
«Ορισμένες από τις ανησυχίες μας και εκείνων που πιστεύουν το ίδιο, λήφθηκαν  υπόψη, το συνολικό αποτέλεσμα όμως δεν είναι αρκετό για να είμαστε σε θέση να το υποστηρίξουμε σε αυτή τη μορφή ...
Έχουμε ακόμα πολλές παρατηρήσεις για το περιεχόμενο αυτού του κειμένου και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις για το σχέδιο ψηφίσματος, δήλωσε ο Gatilov.


«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις για  την τροποποίηση της προτάσης, λαμβάνοντας υπόψη και με βάση τις θέσεις αρχών μας», είπε, προσθέτοντας ότι καμία ψηφοφορία αναμενόταν για το Σάββατο ή τη Κυριακή.


Ο στόχος των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας ήταν να πάρουν ένα «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με σκοπό να διεξάγουν έναν «ανθρωπιστικό πόλεμο» στη Συρία.


Ο απεσταλμένος της Μόσχας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το βέτο της για να μπλοκάρει ένα ψήφισμα για τη Συρία στο Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο «θεωρεί απαράδεκτο».


Η απόφαση της Μόσχας συμπίπτει με τη διαρροή της έκθεσης των παρατηρητών της αποστολής του  Αραβικού Συνδέσμου, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας «ένοπλης οντότητας», από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό  και «ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης». Η έκθεση της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου επιβεβαιώνει ότι αυτές οι ένοπλες ομάδες έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης δολοφονίας αμάχων. Η αποστολή, όμως, δεν προσδιορίζει τις ξένες δυνάμεις πίσω από «την ένοπλη οντότητα».
Προηγούμενες εκθέσεις επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι ένοπλες ομάδες υποστηρίζονται κρυφά από ορισμένες ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Η Τουρκία σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ παρέχει όπλα προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Ο Michel Chossudovsky, ο διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση, σε μια συνέντευξη με τη Ρωσία σήμερα θεωρεί ότι το σημερινό σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα έπρεπε να πεταχτεί στα σκουπίδια. «Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι να πετάξουν το εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος και να γράψουν άλλο που να επικεντρωθεί πραγματικά στις ξένες δυνάμεις  -συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας-  οι οποίες υποστηρίζουν μια εξέγερση εντός μιας κυρίαρχης χώρας, συγκεκριμένα της Συρίας».


«Ο Chossudovsky πιστεύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε πολύ λίγη προσοχή στην «εξαιρετικά σαφή» έκθεση των παρατηρητών της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία θα έπρεπε να ληφθεί ως πολύ σοβαρό έγγραφο».   «Η έκθεση θα έπρεπε να γίνει δημόσια γνωστή», είπε. 
«Αυτή η αποστολή παρατηρητών αποτελείται από ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητα πολιτικοποιημένοι. Είναι ανεξάρτητοι παρατηρητές και λένε την αλήθεια». Η έκθεση της αποστολής του ΑΣ, η οποία διέρρευσε στο Global Research την 1η Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνει ότι:

«Στη Χομς, Χάμα και Ιντλίμπ, η αποστολή παρατηρητών αναφέρει πράξεις βίας που διαπράττονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και των πολιτών που είχαν ως αποτέλεσμα αρκετούς θανάτους και τραυματισμούς. Παραδείγματα των εν λόγω πράξεων περιλαμβάνουν τον βομβαρδισμό ενός μη στρατιωτικού λεωφορείου, σκοτώνοντας οκτώ άτομα και τραυματίζοντας άλλους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, και τον βομβαρδισμό ενός τρένου που μετέφερε πετρέλαιο. Σε άλλο περιστατικό στην πόλη Χομς, ένα λεωφορείο της αστυνομίας ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς. Ένας αγωγός καυσίμου και κάποιες μικρές γέφυρες βομβαρδιστήκαν επίσης».


«Τέτοια περιστατικά περιλαμβάνουν τον βομβαρδισμό κτιρίων, τρένα που μεταφέρουν καύσιμα, οχήματα που μεταφέρουν πετρέλαιο και εκρήξεις με στόχο την αστυνομία, μέλη των μέσων ενημέρωσης και αγωγούς καυσίμων. Ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί από το Ελεύθερο Συριακό Στρατό και κάποιες άλλες από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης».
Η αποστολή τόνισε επίσης το ρόλο των στρεβλώσεων των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην κάλυψη των γεγονότων στη Συρία καθώς και την εκστρατεία για να δυσφημιστούν τα πορίσματα της αποστολής, η οποία ειρωνικά διορίστηκε από τα πολιτικά κανάλια του Αραβικού Συνδέσμου:
«Η αποστολή σημείωσε ότι πολλά μέρη ψευδώς ανέφεραν ότι εκρήξεις η βία είχαν συμβεί σε διάφορες τοποθεσίες. Όταν οι παρατηρητές πήγαν σε αυτές τις θέσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αναφορές αυτές ήταν αβάσιμες. 


Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου Συρίας, Στρατηγός Αχμέντ Μουσταφά αλ-Νταμπί
Η αποστολή επεσήμανε επίσης ότι, σύμφωνα με τις ομάδες της στο έδαφος, τα μέσα ενημέρωσης υπερέβαλαν για την φύση των περιστατικών και τον αριθμό των ατόμων που σκοτώθηκαν σε επεισόδια και διαμαρτυρίες σε ορισμένες πόλεις».
Η έκθεση του Αραβικού Συνδέσμου επεσήμανε επίσης μια διαδικασία πολιτικής υπονόμευσης  της αποστολής υπογραμμίζοντας το ρόλο των «[πολιτικών] οργανώσεων [που] χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να παραμορφώσουν τα πραγματικά περιστατικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου