Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Τουρκική πρόβα πολέμου στο Αιγαίο


Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, μετά την νυχτερινή της διείσδυση στο εναέριο χώρο του Αιγαίου, η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις τους στην θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο. Χτές το μεσημέρι, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκησης TASMO νοτίως της Κύπρου, μεταξύ....




του νησιού και της εξέδρας γεώτρησης, ενώ την ίδια στιγμή στην περιοχή βορείως της Κύπρου, μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε μία δεύτερη άσκηση μικρότερης κλίμακας αλλά με σημαντικό πολιτικό μήνυμα προς την Ελλάδα
Σκοπός τους δεν ήταν μόνο να στείλουν ένα μήνυμα στην Λευκωσία, αλλά και στο Ισραήλ αφού η περιοχή που η ΝΟΤΑΜ δέσμευε για την πρώτη άσκηση βρίσκεται κοντά και στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές ασκήσεις περιελάμβαναν την πραγματοποίηση τριών σεναρίων. Το πρώτο σενάριο περιελάμβανε την αποτροπή της διακοπής της επικοινωνίας μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό στην περιοχή υπήρχε ένα τουρκικό υποβρύχιο και αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ), με τα τουρκικά υποβρύχια να παίζουν τον ρόλο των κυνηγών των ελληνικών υποβρυχίων που θα προσπαθούσαν να διακόψουν την ναυτική επικοινωνία των κατεχομένων με την Τουρκία και τα τουρκικά ΑΦΝΣ να εξασκούνται μαζί με το τουρκικό υποβρύχιο στον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων.

Το δεύτερο σενάριο περιελάμβανε την προσβολή των ενισχύσεων που θα αποστέλλονταν από την Ελλάδα στην Κύπρο σε περίοδο κρίσης διά θαλάσσης και το τρίτο σενάριο περιελάμβανε την προστασία των τουρκικών πλοίων από τα μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας έναντι θαλάσσιων και αεροπορικών απειλών.

Και στις δύο τουρκικές ασκήσεις συμμετείχαν ένα υποβρύχιο, μία κορβέτα, μία φρεγάτα, αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ακολουθεί η ΝΟΤΑΜΜ για την άσκηση που οι Τούρκοι πραγματοποίησαν πλησίον των κυπριακών και ισραηλινών φρεατίων στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου