Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Λογιστικό λάθος ελαφραίνει το χρέος της Γερμανίας


Λογιστικό λάθος, ύψους 55,5 δισ. ευρώ, «ελαφραίνει» το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, πυροδοτώντας ταυτόχρονα... σφοδρές επικρίσεις από την σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ο εντοπισμός και η συνεπακόλουθη απάλειψη λανθασμένης λογιστικής εγγραφής ύψους 55,5 δισ. ευρώ σε προβληματική τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο, θα υποβοηθήσει στη μείωση του δημόσιου χρέους. Η αποκάλυψη του λάθους, που άφησε άναυδα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφορά σε διπλή εγγραφή χρέους της "FMS Wertmanagement", αποκαλούμενης και "κακής τράπεζας" που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση και κρατικοποίηση της "HRE Bank", το 2009.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η απελευθέρωση των σχετικών κονδυλίων συνεπάγεται τη μείωση του δημοσίου χρέους της Γερμανίας, ως ποσοστού επί του ΑΕΠ της χώρας, στο επίπεδο του 8,1% από 8,3%,.

Όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, το λάθος έγινε όταν λογιστές της τράπεζας αντί να προσθέσουν τα σχετικά κονδύλια, τα αφαίρεσαν.

Εντονη ήταν η κριτική του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο: «Δεν πρόκειται για κανένα ποσό αφήνει η νοικοκυρά μέσα στη γυάλα με τα μπισκότα και στη συνέχεια το ξεχνά», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν. 
 aorata-gegonota

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου