Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αναδρομικά η μείωση του αφορολόγητου - Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές


Αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα έχει η μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Δημόσιο αυξάνει το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίσει κάθε φορολογούμενος, ενώ όσοι δεν συγκεντρώσουν τον....
απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει πλέον να μαζέψουν αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 50% περίπου του εισοδήματός τους.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, η αναδρομική μείωση του αφορολογήτου ορίου θα επιβαρύνει περίπου 50 ευρώ μηνιαίως τους φορολογούμενους, εφόσον οι αποδοχές τους περιλαμβάνουν 14 μισθούς και 700 ευρώ το χρόνο για τις υπόλοιπες εισοδηματικές κατηγορίες.

Μένει να διευκρινιστεί ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των ποσών αυτών.

Ειδικές ρυθμίσεις

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι όσοι είναι μέχρι 30 ετών και άνω των 65 αλλά διαθέτουν εισοδήματα από συντάξεις, θα έχουν μεγαλύτερο όριο στο αφορολόγητο, που θα ανέλθει στα 9.500 ευρώ.

Αλλαγές στις φοροαπαλλαγές

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές και στο σύστημα των φοροαπαλλαγών, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος «δεν μπορείς να έχεις 5.000 ευρώ όριο και κάποιος να φτάνει να έχει αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ».

Για τις αποδείξεις

Επίσης, η κυβέρνηση αλλάζει τον υπολογισμό των αποδείξεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα υπάρξει όριο αποδείξεων ανά κατηγορία εισοδήματος, ενώ όσοι δεν φέρνουν τις ανάλογες αποδείξεις θα κινδυνεύουν με πρόστιμο.

Οι λεπτομέρειες για το νέο σύστημα υπολογισμού των αποδείξεων θα εισαχθούν σε κυβερνητικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου