Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Έγκλημα στο...Μεξικό. Ομαδικές αποδράσεις από φυλακές και σωροί πτωμάτων σε εγκαταλελειμμένα οχήματα


Δεκάδες φυλακισμένοι απέδρασαν από τρεις φυλακές στην μεξικανική πολιτεία Βερακρούς την Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες. Σχεδόν ταυτόχρονα 32 κρατούμενοι αιφνιδίασαν τους φρουρούς στις φυλακές, ανέφεραν οι αρχές. Οι δεκατέσσερις από τους κρατούμενους συνελήφθησαν εκ νέου έπειτα από μερικές ώρες. 18 παραμένουν ασύλληπτοι. Οι αρχές επανεξετάζουν την κατάσταση στις 17 φυλακές στην πολιτεία μετά την μαζική απόδραση των κρατουμένων, δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Εσωτερικών Χεράρδο Μπουγκάνσα. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να εξηγήσει πώς οι φυλακισμένοι κατάφεραν να αφοπλίσουν τους φρουρούς και να τους αναγκάσουν να ανοίξουν τις πόρτες.
Την ίδια ώρα...
...οι σοροί 35 ανθρώπων που σύμφωνα με τις αρχές συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα βρέθηκαν σε δύο εγκαταλελειμμένα οχήματα σε μια υπόγεια διάβαση κοντά στην πόλη Βερακρούς στο ανατολικό Μεξικό χθες, ανακοίνωσε η εισαγγελία. Οι σοροί ανακαλύφθηκαν κοντά σε εμπορικό κέντρο στην Μπόκα δελ Ρίο, που γειτνιάζει με τη Βερακρούς, είπε ο εισαγγελέας Ρεϊνάλδο Εσκομπάρ στον τηλεοπτικό σταθμό Milenio. «Ήταν άνθρωποι αναμιγμένοι στο οργανωμένο έγκλημα», είπε ο Εσκομπάρ αναφερόμενος στα θύματα. Επτά έχουν αναγνωριστεί. Οι εφημερίδες Milenio και La Jornada ανέφεραν ότι ορισμένες από τις σορούς είχαν εμφανή σημάδια βασανιστηρίων και δεμένα χέρια.
ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Οι αποδράσεις από φυλακές είναι σχετικά συχνές στο Μεξικό κι επίσης συχνά οι φρουροί είναι αναμεμιγμένοι. Τον Δεκέμβριο, 226 κρατούμενοι είχαν αποδράσει από δύο σωφρονιστικά καταστήματα στο βόρειο Μεξικό. Εφέτος, 157 κρατούμενοι έχουν αποδράσει από επτά φυλακές.
Στο μεταξύ, έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας του Μεξικού (Inegi) που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες κατέδειξε ότι περίπου το 90% των θυμάτων εγκλημάτων στη χώρα ουδέποτε τα κατήγγειλαν στην αστυνομία. Επικαλέστηκαν τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και την δυσπιστία προς τις αρχές, που όπως είπαν ελάχιστες υποθέσεις επιλύουν.
Τα θύματα εγκλημάτων --ληστειών, εκβιασμών, κλοπών αυτοκινήτων, διαρρήξεων-- που τα κατήγγειλαν είχαν 35% πιθανότητες να μην υπάρξει καμιά έρευνα για τις υποθέσεις τους, σύμφωνα με την έρευνα.
Η μελέτη της στατιστικής υπηρεσίας έγινε σε δείγμα 78.000 νοικοκυριών σε ολόκληρη τη χώρα. Ανάμεσα στα ευρήματά της είναι ότι μόλις το 15% των θυμάτων εγκλημάτων που δεν τα κατήγγειλαν εμπιστεύονται τις αρχές.
Πάνω από το 33% όσων ερωτήθηκαν είπε ότι η υποβολή καταγγελίας είναι πολύ χρονοβόρα, ενώ πάνω από το 6% είπε ότι αποθαρρύνθηκε από την εχθρική συμπεριφορά της αστυνομίας.
Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται υποθέσεις οι οποίες αφορούν εγκλήματα που σχετίζονται με τη βία που αποδίδεται στα καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά. Στην έρευνα δεν υποβλήθηκαν ερωτήματα σχετικά με υποθέσεις που αφορούν λαθρεμπόριο ναρκωτικών, οπλοκατοχή και ξέπλυμα χρήματος.
Καθώς έχουν διαπραχθεί πάνω από 42.000 δολοφονίες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα στο Μεξικό αφότου ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν εξαπέλυσε μια μετωπική επίθεση εναντίον των καρτέλ στην έναρξη της θητείας του, στα τέλη του 2006, οι πολίτες είναι όλο και πιο ανήσυχοι για θέματα ασφάλειας. Η Inegi ανέφερε ότι την περίοδο από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο σχεδόν το 70% των πολιτών δήλωσε ότι αισθάνεται ανασφάλεια.
Το συνολικό κόστος του κοινού εγκλήματος για την οικονομία της χώρας το 2010 εκτιμάται πως ανήλθε σε 210,8 δισεκατομμύρια πέσος (11,7 δισεκατομμύρια ευρώ), ή το 1,5% του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα κόστη για μέτρα αποτροπής του εγκλήματος --την τοποθέτηση κάγκελων σε παράθυρα και πόρτες, την αγορά κλειδαριών κ.ά. εξοπλισμού, σκύλων, την πρόσληψη εταιριών ασφάλειας κ.λπ.-- ανήλθε σε 48,4 δισεκατομμύρια πέσος (2,7 δισεκατομμύρια ευρώ), κατά την Inegi.
Μεταξύ των Μεξικανών ενηλίκων το 24% υπήρξαν θύματα κοινών εγκληματικών ενεργειών το 2010, ποσοστό που η στατιστική υπηρεσία θεωρεί συγκρίσιμο με αυτό στην Αγγλία και την Ουαλία, όπου το 21,5% των πολιτών από 16 χρονών και πάνω δήλωσαν πως υπήρξαν θύματα εγκλημάτων, και στον Καναδά, όπου το αντίστοιχο ποσοστό για τους πολίτες από 15 ετών και πάνω ήταν 27%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου