Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Συμφωνία με χειροπέδες




Πρόταση για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% καταθέτει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Το σχέδιο είχε ήδη τεθεί υπ' όψιν της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια δείπνου, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και σήμερα στη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου.

Η πρωτοβουλία Σαρκοζί προκάλεσε αισιοδοξία, μετά το βαρύ κλίμα που επικράτησε ύστερα από τις δηλώσεις της κας Μέρκελ, ιδιαίτερα μετά την αιφνίδια πρόσκληση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να μετάσχει στο δείπνο των δύο ηγετών.

Το σχέδιο της γαλλικής πλευράς προβλέπει δάνεια ύψους 71 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αλλά και την επιβολή φόρου στις τράπεζες της Ευρωζώνης, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να αποδώσει 50 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια. Η λύση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 20% του ελληνικού χρέους, αναφέρουν οι «Financial Times» που απεκάλυψαν το σχέδιο.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, πρόκειται για μια σύνθεση διαφόρων ενεργειών, η οποία περιλαμβάνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους από 15 έως 30 χρόνια και επιτόκιο 3,5 % στα νέα επιμηκυνόμενα ομόλογα. Το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται, όμως, ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την ελληνική πλευρά, αφού, παρά τη μείωση του επιτοκίου, τα τελικά ποσά που θα καταβληθούν στους δανειστές της ελληνικής οικονομίας θα είναι υπέρογκα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνολικό πακέτο θα υπάρχει πιθανώς συμμετοχή ιδιωτών και ότι, ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, ο κ. Τρισέ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

Το διεθνές χρηματοπιστωτικό κατεστημένο, όμως, δεν βλέπει θετικά το μέτρο επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και, σύμφωνα με πληροφορίες, τραπεζικοί κύκλοι απηύθηναν σαφές μήνυμα να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, απειλώντας με τη λήψη νομικών μέτρων.
Από τη γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε ότι το νέο πακέτο διάσωσης παρουσιάστηκε και στον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Στις Βρυξέλλες Γ. Προβόπουλος και Β. Ραπάνος

Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες κλήθηκαν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, προκειμένου να συνδράμουν συμβουλευτικά στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Βασικό σενάριο το οποίο έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι αυτό που προβλέπει την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2010, για διάρκεια που θα κυμαίνεται από 15 έως και 30 χρόνια, με επιτόκιο που το ύψος του δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Έπειτα από συνομιλίες επτά ωρών, στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία και από εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία θα αποτελέσει και τη βάση των διαπραγματεύσεων κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, που θα αρχίσει περίπου στις 14:00 και θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ, η οποία θα έχει ως αντικείμενο το ελληνικό χρέος.

«Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση, για να σταματήσουμε τη διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ... Εάν διαλυθεί, θα είναι καταστροφή» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έστειλε μήνυμα τόσο προς τη Γερμανία όσο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργήσουν με υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Α. Μέρκελ

Με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα όσα συμφώνησε η κα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να τονίσει στην κα Μέρκελ την ανάγκη για ευρωπαϊκό συμβιβασμό και λήψη γενναίων αποφάσεων, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τις δικές της κινήσεις και τώρα το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ευρώπης, η οποία καλείται να πράξει τα δέοντα, ειδάλλως το ελληνικό πρόβλημα θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Οι ίδιες επισημάνσεις έγιναν από τον κ. Παπανδρέου και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Τετάρτης. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επανέλαβε στον πρόεδρο της Επιτροπής ότι για την Ελλάδα τα βασικά ζητούμενα είναι η βιωσιμότητα του χρέους, η σταδιακή ελάφρυνση των πολιτών και η διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και των καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου