Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Οι οκτώ πυλώνες της αναδιάρθρωσης του σωφρονιστικού συστήματος





Την αναδιάρθρωση του σωφρονιστικού συστήματος και την αναβάθμιση των φυλακών, προκειμένου να αποτελούν κέντρα σωφρονισμού και όχι εστίες διαφθοράς και εγκλήματος, σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης εκπονώντας σχέδιο που στηρίζεται σε οκτώ πυλώνες. Εξ αυτών βασικότερος είναι η παροχή δυνατότητας εκπαίδευσης στους κρατουμένους, με τη θέσπιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και την επέκταση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και παραρτημάτων των ΙΕΚ στις φυλακές της χώρας. Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι επίσης η αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων, η αποσυμφόρηση των φυλακών σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των σωφρονιστικών υπαλλήλων, η δημιουργία δομών απεξάρτησης, η αξιοποίηση των αγροτικών φυλακών, αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να ενισχυθούν οι μη φυλακτικές ποινές (π.χ. κοινωφελής εργασία), η online σύνδεση των φυλακών με το υπουργείο, η δημιουργία Μονάδων Μέριμνας για τους ανηλίκους και, τέλος, η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου και η δημιουργία δομών που θα «αναλαμβάνουν» την επανένταξη στην κοινωνία όσων αποφυλακίζονται.

«Κέρδος για την κοινωνία είναι αν ένας άνθρωπος μπει στη φυλακή εξαρτημένος και βγει απεξαρτημένος, αν βγαίνοντας έχει μάθει μια τέχνη ή λίγα γράμματα ώστε να μπορεί να ζήσει νόμιμα. Πρέπει να δούμε τον χρόνο της φυλακής όχι ως χαμένο αλλά κερδισμένο, αμοιβαία: για κρατούμενο και κοινωνία», εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης.

Κορυφαία στη λίστα των προτεραιοτήτων της αντεγκληματικής πολιτικής είναι η επέκταση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στις φυλακές της χώρας. Ηδη λειτουργούν στις φυλακές Κορυδαλλού, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Τρικάλων, ενώ το επόμενο βήμα είναι η λειτουργία ΣΔΕ στις φυλακές Χανίων και Νιγρίτας. «Εάν ρωτήσετε έναν φύλακα, θα σας πει ότι οι άδειες και το σχολείο κρατάνε τη φυλακή. Είναι και τα δύο μέσα αποφόρτισης», λέει ο κ. Φυτράκης.

Μείζον ζήτημα είναι επίσης αυτό της ασφάλειας. «Ψάχνουμε τις ισορροπίες, τη “χρυσή τομή” για την ασφάλεια των κρατουμένων αλλά και την ασφάλεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών. Σκοπός δεν είναι να χτίσουμε νέες φυλακές. Φυλακές έχουμε και μάλιστα κάποιες είναι άδειες (π.χ. Δομοκός). Ασφάλεια δεν σημαίνει μηδενικές αποδράσεις και εξοντωτικές ποινές», επισημαίνει ο κ. Φυτράκης. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές «κόκκινες» οδηγίες διεθνών οργανισμών οι οποίοι καταγράφουν αυξημένη βία στις ελληνικές φυλακές. Οπως εξηγεί, η βασική αιτία είναι ο υπερπληθυσμός σε συνδυασμό με την υποστελέχωσή τους. «Είναι φονικός συνδυασμός. Ευνοεί τις συμμορίες, τη διαφθορά, καλλιεργεί την εξαθλίωση». Ο κ. Φυτράκης πάντως παραδέχεται ότι για τα προβλήματα των φυλακών ευθύνεται και η έλλειψη κατά το παρελθόν πολιτικής βούλησης. «Οταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική, όταν εγκαταλείπεις έναν χώρο και εγκληματίες στο έλεός τους, τότε εννοείται ότι θα ανθήσει το έγκλημα».

Η ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων είναι ένα άλλο μελανό σημείο. Για την αντιμετώπισή του σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για την οργάνωση και αναβάθμιση των νοσοκομείων των φυλακών, ενώ δρομολογείται και η δημιουργία νέων δομών υγείας και απεξάρτησης.

Αγροτικές φυλακές

Στην Ελλάδα λειτουργούν τέσσερις αγροτικές φυλακές (σε Αγιά, Τίρυνθα, Κασσάνδρα, Κασαβέτεια) οι οποίες ωστόσο βρίσκονται σε παρακμή. Στόχος είναι η «επανεκκίνησή» τους, προκειμένου να «διοχετευθούν» εκεί κρατούμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αναγκαία επίσης είναι η μετάβαση των φυλακών στην ηλεκτρονική εποχή. Ηδη ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διασύνδεσή τους με το υπουργείο προκειμένου να υπάρχει ακριβής εικόνα για τους κρατουμένους, τους υπαλλήλους και εν γένει για τη λειτουργία τους. «Μας έρχεται μια αναζήτηση από το εξωτερικό και εγώ παίρνω τηλέφωνο τους διευθυντές των φυλακών για να δω πού κρατείται ο αναζητούμενος», παραδέχεται ο κ. Φυτράκης.

Παράλληλα, καταρτίζονται νομοθετήματα για την ενίσχυση των μη φυλακτικών ποινών που σε συνδυασμό με το «βραχιολάκι» αναμένεται να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Επίσης, δρομολογείται η λειτουργία Μονάδων Μέριμνας για τους ανηλίκους, καθώς και η λειτουργία δομών που θα βοηθούν τους κρατουμένους στην επανένταξή τους στην κοινωνία μεσολαβώντας για την εύρεση εργασίας, στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης κ.λπ.

Πηγή: kathimerini.gr                                                                                                                                                                                                                                     http://policeonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου