Εγγραφή στο δημοτικό για ιθαγένεια.Αυτή είναι η νομοθετική ρύθμιση με τίτλο «Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι τις 25 Μαΐου.για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών, λαμβάνοντας υπόψη και τις ενστάσεις που είχε θέσει στον προηγούμενο σχετικό νόμο το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με το zougla.gr,στην πιο σημαντική ρύθμιση, που αφορά την κάλυψη του νομοθετικού κενού για τον τρόπο απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών, το νομοσχέδιο προβλέπει πως τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) της εγγραφής του στην Α΄ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης-αίτησης για κτήση ιθαγένειας.
β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής ενός εκ των γονέων του επί τουλάχιστον πέντε έτη πριν από τη γέννησή του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν από τη συμπλήρωση της πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα. Η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, την οποία προσέβαλε το ΣτΕ, προέβλεπε την απευθείας απόκτηση της ιθαγένειας από παιδί αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και οι δύο γονείς του ζούσαν επί συνεχούς πενταετίας νόμιμα στη χώρα.
Με το σχέδιο νόμου, που εισηγείται η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, επιχειρείται η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς στη γέννηση του παιδιού στην Ελλάδα και στην πενταετή νόμιμη διαμονή των γονέων στη χώρα απαιτείται επιπλέον η παρέλευση έξι ετών σε συνδυασμό με την εγγραφή του παιδιού και την παρακολούθηση της Α΄ τάξης του δημοτικού σχολείου.
Κτήση ιθαγένειας προβλέπεται και όταν ανήλικος αλλοδαπός, ο οποίος κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων συνολικά είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιπλέον, αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος τμήματος ή σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
Το τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, καθίσταται Ελληνας χωρίς άλλη διατύπωση αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.
http://www.eglimatikotita.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου