Την αντίδρασή τους στην επιχειρούμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου διατράνωσαν εκατοντάδες πολίτες στην Κρήτη κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στον προαύλιο και περιβάλλοντα χώρο της…
Ιεράς Μονής Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο.
Από νωρίς το μεσημέρι Ρεθυμνιώτες, αλλά και Κρητικοί από όλους τους νομούς του νησιού, από κοινού με φορείς της Κρήτης, συγκεντρώθηκαν στο Αρκάδι και κάλεσαν τους ιθύνοντες να «πουν «όχι» στην καταστροφή της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου και την άνευ προηγουμένου επιχειρούμενη οικολογική καταστροφή». Ζήτησαν δε, να αξιοποιηθεί κατάλληλα η περίοδος της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, με ταυτόχρονη, από κοινού, δράση των κινημάτων και των Ευρωπαίων πολιτών.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι αντιδράσεις στο σχέδιο για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, είναι ευκαιρία να «ξεδιπλώσουν» την απαίτηση των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου για ειρήνη Δημοκρατία σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και διαρκή αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κοινό επίσης αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν «την ευθύνη και το κόστος για την ασφαλή καταστροφή των όπλων να την αναλάβουν εξ΄ολοκλήρου οι χώρες που παρήγαγαν και διέθεσαν τα όπλα».
Κοινό επίσης αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν «την ευθύνη και το κόστος για την ασφαλή καταστροφή των όπλων να την αναλάβουν εξ΄ολοκλήρου οι χώρες που παρήγαγαν και διέθεσαν τα όπλα».
Σημαντική θεωρείται η στάση των συλλόγων και φορέων που συνδέονται με την αρχαιολογία, το περιβάλλον, την επιστήμη και τις τέχνες, οι οποίοι τόσο με την παρουσία εκπροσώπων τους όσο και με ψηφίσματα, τάσσονται στο πλευρό των Κρητών και όλων όσοι αντιδρούν στην υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο, δεδομένης, όπως τονίστηκε, της διατάραξης έως και καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υδάτων, την αλιεία, τον τουρισμό, και τις επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.
Τη διαμαρτυρία των κατοίκων της μεγαλονήσου πλαισίωσαν ομιλίες του καθηγητή Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελου Γιδαράκου και καθηγητή ΑΤΕΙ Αθηνών και συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία, Ευάγγελου Πισσία. Ποιητές, καλλιτέχνες και δημιουργοί της τέχνης και του πολιτισμού, έδωσαν μία ξεχωριστή νότα στη διαμαρτυρία.
Διαβάστε περισσότερα στο www.cretalive.gr http://www.trelokouneli.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου