Σε αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό τυχόν παγιδευμένων δεμάτων που έχουν ήδη αποσταλεί και δεν έχουν ακόμη βρεθεί επιδίδονται οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής.
Μετά την τυχαία ανάφλεξη φακέλου χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι και την ελεγχόμενη έκρηξη που προκάλεσε το συνεργείο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών
, οι αστυνομικοί ανησυχούν ότι πιθανότατα να έχουν ταχυδρομηθεί και άλλοι φάκελοι με εκρηκτική ύλη που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.
Εκκληση σε πολίτες, φορείς, οργανισμούς, υπηρεσίες και εταιρείες έκανε ήδη η ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου οι παραλήπτες να είναι καχύποπτοι σε τέτοιου είδους φακέλους.
Ο φάκελος, που είχε ταχυδρομηθεί από τη Θεσσαλονίκη, εμφάνιζε ως παραλήπτη τον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπουλο και αποστολέα τον αδερφό του, που σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» είναι αστυνομικός.
Ο εξωτερικός φάκελος ήταν κίτρινου χρώματος, τύπου Α3, ενώ το ντοσιέ που περιείχε είναι χρώματος καφέ διαστάσεων 32Χ24Χ8 cm, που ανοιγόκλεινε με ταινία Velcro, «κριτς κρατς» (που χρησιμοποιείται και σε ενδύματα), ενώ τα στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη ήταν εξωτερικά του φακέλου, σε αυτοκόλλητες ετικέτες, γραμμένα σε υπολογιστή.
Οπως διαπιστώθηκε, ο φάκελος περιείχε ντοσιέ που ήταν «παγιδευμένο» με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, αποτελούμενο από μπαρούτι (μαύρη πυρίτιδα), ένα καλώδιο, έναν υποτυπώδη πυροκροτητή με μπαταρία που επρόκειτο να προκαλέσει ανάφλεξη στο εκρηκτικό υλικό. Το μικρό καλώδιο ήταν τοποθετημένο στο σημείο που άνοιγε η συσκευασία, ώστε να πυροδοτήσει τον πυροκροτητή και να προκαλέσει σπίθα που θα έκανε το υλικό να εκραγεί.
Η ποσότητα, αλλά και το ίδιο το υλικό δεν ήταν ικανά μεγάλης εκρηκτικής ισχύος - «πιθανότατα θα προκαλούσε εγκαύματα σε εκείνον που θα άνοιγε τον φάκελο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα προκαλούσε τον θάνατό του», μας είπε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Η διεύθυνση που αναγραφόταν στον φάκελο ήταν λανθασμένη, αφού αφορούσε το σπίτι που διέμενε ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός πριν από περίπου δέκα χρόνια. Το δέμα θα πήγαινε σε διαμέρισμα στα Πατήσια, ενώ σήμερα ο πρώην διοικητής διαμένει στα βόρεια προάστια. Ο πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Δημήτρης Χωριανόπουλος θεωρείται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις έρευνες για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Ηταν ο άνθρωπος που πρώτος συνειδητοποίησε ότι οι «Πυρήνες» δεν ήταν απλώς αναρχικοί που τοποθετούσαν γκαζάκια, αλλά μία δομημένη οργάνωση με σοβαρές «προοπτικές». Η έρευνα υπό την καθοδήγησή του φέρεται να οδήγησε στον εντοπισμό της πρώτης γιάφκας της οργάνωσης στο Χαλάνδρι τον Σεπτέμβριο του 2009, αλλά και σε συγκέντρωση στοιχείων για άλλες ένοπλες οργανώσεις
Ο ίδιος, μάλιστα, είχε καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη των «Πυρήνων» πριν από δύο μήνες.
Κατά την πρόσφατη επανεμφάνισή τους, με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητο της διευθύντριας φυλακών Κορυδαλλού, οι «Πυρήνες» υποσχέθηκαν μπαράζ επιθέσεων από ένα ενιαίο μέτωπο τρομοκρατίας, που συμπεριλάμβανε τη FAI, αλλά και τη Σέχτα Επαναστατών.
Το σχέδιο «Φοίνικας» επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα, με την ανάληψη της ευθύνης για την ανατίναξη του αυτοκινήτου σωφρονιστικού υπαλλήλου της φυλακής Ναυπλίου που ανέλαβε η Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία FAI - Διεθνής Συνωμοσία για την Εκδίκηση.
Προς τα κει στρέφεται, λοιπόν, και η έρευνα των ειδικών της Αντιτρομοκρατικής. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δράστες των νέων τρομο-δεμάτων να είναι ασύλληπτα μέλη των «Πυρήνων», αλλά και μέλη που έχουν πρόσφατα «στρατολογηθεί».
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
50 χρόνια βόμβες με το... ταχυδρομείο
50 χρόνια βόμβες με το... ταχυδρομείο
Από την Αργεντινή των Μοντονέρος και του ERP (ένοπλα κινήματα της δεκαετίας του '60) «έλκουν» την καταγωγή τους τα γράμματα-βόμβες. Την «παράδοση» συνέχισε ο ΙΡΑ και η ιταλική Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία - FAI, που θεωρούνται οι βασικοί «μεταφορείς» της μεθόδου στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα η πρακτική των εκρηκτικών μέσα σε φακέλους εμφανίστηκε κατά τη Μεταπολίτευση. Την περίοδο 1976-'77 παγιδευμένα πακέτα εστάλησαν σε κόμματα, εφημερίδες, φορείς και πρεσβείες. Την ευθύνη για τα περισσότερα από αυτά ανέλαβε η ακροδεξιά οργάνωση «Εθνική Σοσιαλιστική Οργάνωση Πανελληνίων».
Τα δέματα-βόμβες επανήλθαν μέσω της οργάνωσης ΕΛΑ τον Ιούνιο του 1989 με δύο επιθέσεις σε εφημερίδες, για να εμφανιστούν πρόσφατα τον Ιούνιο του 2010 με τη δολοφονία του Γιώργου Βασιλάκη, υπασπιστή του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Τη... σκυτάλη της «ταχυδρομικής τρομοκρατίας» παρέλαβαν στη συνέχεια τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και η FAI, που από καιρού εις καιρόν στέλνει παγιδευμένα πακέτα ως ένδειξη συμπαράστασης στους «Πυρήνες». Αλλωστε, συχνά, οι δύο οργανώσεις «συνυπογράφουν» τις αποστολές των δεμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στην κεντρική γιάφκα της οργάνωσης στον Βόλο είχαν βρεθεί τα προσχέδια προκηρύξεων για την αποστολή των 14 δεμάτων-βομβών τον Νοέμβριο του 2010 σε πρεσβείες, οργανισμούς και την Ανγκελα Μέρκελ, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και λίγους μήνες αργότερα στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, η οποία είχε την υπογραφή «Παράνομος Τομέας Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία/Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τον Μάρτιο του 2013 άγνωστοι τοποθέτησαν βόμβα στα γραφεία της εταιρείας ταχυμεταφορών στην οδό Αστυδαμαντος 71 στο Παγκράτι, εκεί όπου τον Νοέμβριο του 2010 είχαν συλληφθεί τα δύο μέλη των «Πυρήνων». Την ευθύνη για την έκρηξη είχε αναλάβει η FAI.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου