Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αφύλαχτα τα δικαστήρια της χώρας



Η τσιγγάνικη βεντέτα έβγαλε στην επιφάνεια το τεράστιο θέμα με τη φύλαξη των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα. Τριάντα μήνες μετά την έκρηξη βόμβας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, το σημερινό συμβάν με τον έναν νεκρό και τους...




δύο τραυματίες έδειξε πως το σχέδιο ασφάλειας των δικαστικών μεγάρων της χώρας είναι διάτρητο. Ειδικά στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και δεκάδες αστυνομικοί. Το γεγονός ότι μια γυναίκα σήκωσε όπλο έξω από το γραφείο του ανακριτή, πάτησε τη σκανδάλη και δεκάδες αστυνομικοί που βρίσκονταν στον χώρο αιφνιδιάστηκαν, μη ξέροντας ουσιαστικά πώς να αντιδράσουν, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη της πρώην Σχολής Ευελπίδων έχει ως εξής:

• Καθημερινά ασχολούνται με τη φύλαξη περίπου 400 αστυνομικοί. Η πλειονότητα είναι από τη Διεύθυνση Μεταγωγών, καθώς είναι η υπηρεσία που συνοδεύει προφυλακισμένους ή κρατουμένους από και προς τα δικαστήρια.

• Μέσα σε κάθε αίθουσα βρίσκονται δύο αστυνομικοί που ανήκουν και αυτοί στη Διεύθυνση Μεταγωγών.

• Την κεντρική πύλη, όπου υπάρχει ειδικό σύστημα ανίχνευσης μετάλλων με ακτίνες Χ, αλλά και τη δεύτερη πύλη, όπου είναι κλειδωμένη, τη φυλάσσουν αστυνομικοί από το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης. Καθημερινά το συγκεκριμένο Τμήμα, το οποίο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη από άποψη εγκληματικότητας περιοχή, διαθέτει δέκα αστυνομικούς.

• Κάθε μέρα δεκάδες αστυνομικοί από τα κεντρικά της Ασφάλειας αλλά και από άλλα Τμήματα της Αττικής μεταφέρουν από και προς το Αυτόφωρο και τους ανακριτές συλληφθέντες. Με απλά λόγια, όταν το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου συλλάβει έναν διαρρήκτη, την επομένη αστυνομικοί του συγκεκριμένου Τμήματος θα τον μεταφέρουν στα δικαστήρια.

• Μέχρι πριν από λίγα χρόνια καθημερινά στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων βρισκόταν μια διμοιρία των ΜΑΤ, όμως αυτό πια έχει καταργηθεί. Πλέον δυνάμεις των ΜΑΤ μεταβαίνουν στον συγκεκριμένο χώρο μόνο όταν υπάρχουν υποθέσεις αντεξουσιαστών ή άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων.         
                                                                                      πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου