Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ξεσηκώνονται οι υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών

Με αιχμή τα μισθολογικά και την υποστελέχωση
42 υπάλληλοι για 85-90 οργανικές θέσεις στις Φυλακές Κομοτηνής
340 οι κρατούμενοι, αντί 150 που προβλέπεται
Γίνονται μεταγωγές 60 κρατουμένων με 15 μόνο συνοδούς
Ως μονόδρομο αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς των φυλακών τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, εξ αιτίας αφενός της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και στον κλάδο τους κι αφετέρου των δύσκολων συνθηκών, στις οποίες καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν την προκήρυξη 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων για χθες Δευτέρα, για αύριο Τετάρτη και για μεθαύριο Πέμπτη. Στο πρώτο σκέλος των αιτημάτων τους ζητούν να αναγνωριστεί μισθολογικά η ιδιαιτερότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, ώστε να εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως γίνεται με την αστυνομία και τα άλλα σώματα ασφαλείας. Στο σκέλος των συνθηκών εργασίας τους, χαρακτηρίζουν επιτακτική την εξαίρεση από τον περιορισμό του 1 προς 10 για τις προσλήψεις και την ανάγκη νέων προσλήψεων.

Μόνο 42 άτομα στην εξωτερική φρουρά των φυλακών αντί για 85

Ειδικότερα για τις συνθήκες εργασίας και τα αιτήματα των υπαλλήλων της Εξωτερικής Φρουράς των Φυλακών Κομοτηνής, μίλησε στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του σωματείου τους, κ. Νεκτάριος Κελεσίδης. Αναφερόμενος στα πολύ μεγάλα κενά, που υπάρχουν στις φυλακές όλης της χώρας, τα προσδιόρισε γύρω στο 60%, σε ένα πλαίσιο το οποίο εντάσσεται και η Εξωτερική Φρουρά των Φυλακών Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, την ώρα που προβλέπονται 85-90 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην Εξωτερική Φρουρά μόνο 42 άτομα. Στον αντίποδα, ενώ η χωρητικότητα των Φυλακών Κομοτηνής είναι για 150 κρατουμένους, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 340. «Οι προσλήψεις είναι μονόδρομος», τόνισε ο κ. Κελεσίδης, «ειδικά τη στιγμή που οι κρατούμενοι έχουν αυξηθεί».

Από τύχη δεν έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα

Επιπροσθέτως, οι υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς στην Κομοτηνή καλούνται να εκτελέσουν και χρέη υπαλλήλων τμήματος Μεταγωγών, ένα τμήμα που παρόλα τα σχετικά αιτήματα, που έχουν κατατεθεί κατά το παρελθόν, μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσει. Σύμφωνα με τον κ. Κελεσίδη, προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν οι ενέργειες του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Πεταλωτή, με αποτέλεσμα μεν να θεσπιστούν οργανικές θέσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεδομένης της έλλειψης υπαλλήλων, που θα στελεχώσουν το τμήμα. Βάσει όλων των παραπάνω, οι μεταγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και οι μεταγωγές και η φύλαξη στα δικαστήρια συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους υπαλλήλους της Εξωτερικής Φρουράς των Φυλακών Κομοτηνής και όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κελεσίδης «στηριζόμαστε καθαρά στην τύχη και στο φιλότιμο των υπαλλήλων, για να μη γίνει τίποτα δυσάρεστο». Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, ενώ ο συσχετισμός κρατουμένου-συνοδών είναι 1 προς 2 υπήρξε και περίπτωση όπου 60 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια με τη συνοδεία μόνο 15 συνοδών. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία ότι, βάσει των παραπάνω στοιχείων, τίθεται σοβαρό ζήτημα ασφάλειας των μεταγωγών και της φύλαξης κρατουμένων.

«Νομικό έκτρωμα το ότι εκτελούμε καθήκοντα αστυνομίας, παράλληλα όμως θεωρούμαστε δημόσιοι υπάλληλοι»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μισθολογικά θέματα ο κ. Κελεσίδης χαρακτήρισε νομικό έκτρωμα, που δημιουργεί έντονη αβεβαιότητα, το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς παρότι εκτελούν καθήκοντα αστυνομίας, παράλληλα όμως θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Καταθέτοντας το αίτημα να εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, δεν παρέλειψε να επισημάνει τις συσσωρευμένες οφειλές, που έχουν να λαβαίνουν από υπερωρίες, νυχτερινές αποζημιώσεις και εξαιρέσιμα, αναγόμενες ακόμα κι από το 2009 σε πολλές περιπτώσεις.


Συνάντηση με τους Υφυπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών θα κρίνουν την πορεία των κινητοποιήσεων

Σημειωτέον ότι η πορεία των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων της Εξωτερικής Φρουράς των φυλακών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των επαφών, που θα έχουν οι εκπρόσωποί τους με τους Υφυπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών κ.κ. Πεταλωτή και Σαχινίδη. Συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών αναμενόταν να λάβει χώρα σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου θα τεθούν επί τάπητος κατά κύριο λόγο το ενιαίο μισθολόγιο και οι προσλήψεις προσωπικού.               πηγη.paratiritis-news     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου