Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Έπαιξαν με τον "μπαμπούλα" της χρεοκοπίας



Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011, 21:44


Ως «επαναφορά της πολιτικής» στην Ε.Ε χαρακτηρίζεται η συμφωνία στην οποία κατέληξαν λίγο πριν από τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών-μελών, για το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Μετά από 7,5 ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε το προσχέδιο για την Ελλάδα που είχε γίνει γνωστό από το απόγευμα. Βάσει του οποίου προβλέπεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 15 έτη από τα 7 που είναι σήμερα, μείωση του επιτοκίου στο 3,5% από 4,5% που είναι τώρα, επαναγορά ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ το νέο δάνειο θα αγγίξει τα 109 δις ευρώ. Επίσης 37 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τα υπόλοιπα 12 δισ. από την εξαγορά χρέους.

Όλα δείχνουν ότι η παρτίδα πόκερ που παίχτηκε ήταν σκληρή. Τόσο σε επιπεδο διαπραγματεύσεων, όσο και επικοινωνιακά, με επίκεντρο τον όρο selective default, δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία.

Σε μία απόφαση με καθαρά πολιτικά κριτήρια που φέρνει την πολιτική ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ε.Ε, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να αντισταθούν στη «λαίλαπα» των διεθνών χρηματοπιστωτικών κύκλων θωρακίζοντας όσες χώρες θα έπεφταν στα «νύχια» των κερδοσκόπων.

Ωστόσο, το μέλλον θα δείξει το εάν και κατά πόσο θα ισχύσει η ολική αυτή επαναφορά της πολιτικής έναντι των διεθνών «αρπαχτικών» που ορέγονται τις αδύναμες οικονομίες κάποιων χωρών.

Τονίζεται ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκτάκτως το ΔΝΤ για να αποφασίσει το ποσοστό συμμετοχής του στη νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Ελάχιστα λεπτά μετά την λήξη της συνόδου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έκανε την πρώτη δήλωση: «Το EFSF μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων, όταν η ΕΚΤ το επιτρέπει. Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας θα συνεισφέρουν σε μια νέα βοήθεια προς τη χώρα αυτή, ενώ από τη μείωση των επιτοκίων μεταξύ 3,5% και 4% η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της κατά 30 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία», δήλωσε.

Παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων τόνισε ότι δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» για την Ελλάδα, ότι θα ληφθούν ισχυρά μέτρα με στόχο τη βιωσιμότητα του χρέους, ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, τα οποία, όπως εκτίμησε θα αποπληρώσει.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης εξέτασαν μια σημαντική επέκταση του ρόλου του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF, με παράλληλη εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Ο μηχανισμός αυτός θα δανείζει προληπτικά τα κράτη, πριν αποκλειστούν από τις αγορές, και θα ενισχύει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις, ακόμη και αν δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ ή του ΔΝΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη και αν η Ελλάδα εισέλθει σε στάδιο επιλεκτικής χρεοκοπίας, θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα, επισημαίνουν κύκλοι της ΕΕ.

Επίσης προβλέπεται μέσω των διαρθρωτικών ταμείων να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ» όπως έχει χαρακτηριστεί, με στόχο να επιστρέψει η Ελλάδα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

«Επιτέλους έχουμε ένα πρόγραμμα για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής

«Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.



Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το «πακέτο» στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές».

«Το γεγονός της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως εγγύηση ότι ΕΚΤ θα δέχεται ελληνικά ομόλογα ακόμα κι αν αυτά υποβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης ως ομόλογα επιλεκτικής χρεοκοπίας», είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Για «χρεοκοπία» έκαναν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ

Μεγάλη επιφύλαξη εξέφραζε ο διεθνής Τύπος για την λύση που προκρίθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το μελανό σημείο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο διεθνής Tύπος με δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διαφαινόμενη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.

Οι Financial Times, υπογραμμίζουν ότι το προσχέδιο «οδηγεί πιθανότατα στην πρώτη πτώχευση χώρας της ευρωζώνης» και αναφέρουν ότι «το σχέδιο διάσωσης που συζητείται για την Ελλάδα περιλαμβάνει συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους και υπό αυτό το πρίσμα συνιστά πολιτική νίκης της γερμανίδας καγκελαρίου».

Πηγές του γαλλικού πρακτορείου AFP, κάνουν λόγο για «επιλεκτική χρεοκοπία». Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα για το διάστημα που το ελληνικό δημόσιο θα τελεί σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αναφέρουν.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφασίσουν μια γενναία ενίσχυση του μηχανισμού τότε δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης εκτός των συνόρων της Ελλάδας. «Είναι εύκολο να λες ότι ο μηχανισμός θα κινηθεί με περισσότερη ευελιξία όμως δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι το τέλος της κρίσης» δηλώνει στέλεχος διεθνούς χρηματοπιστωτικού μηχανισμού.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011, 23:56

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου