Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΕΙΧΕ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΤΟ 1988 ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

ΕΠΕΙΤΑ από εξάμηνη αλληλογραφία των ελληνικών με τις βουλγάρικες αρχές, ανταλλαγή δεκάδων εγγράφων και σειρά νομικών προφάσεων από τους δικαστές της γείτονος, το Εφετείο της Σόφιας αποφάσισε τελικά την έκδοση στην Ελλάδα του Ογκνιάν Ατανάσοφ, του μεγαλέμπορου ναρκωτικών που είχε αποδράσει σκανδαλωδώς το 1998 από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας.

Στο έγγραφο της Ιντερπόλ που έφθασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι οι βουλγαρικές δικαστικές αρχές έλαβαν τις νομικές εγγυήσεις που είχαν ζητήσει για την έκδοση του Ατανάσοφ κι επομένως ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή τους στις ελληνικές φυλακές.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης θα ενεργοποιηθεί ουσιαστικά έπειτα από... μερικά χρόνια, όταν ο Ατανάσοφ θα κλείσει τις ποινικές εκκρεμότητές του (καθείρξεις, καταδικαστικές αποφάσεις) με τη βουλγαρική δικαιοσύνη.

Ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών Ογκνιάν Ατανάσοφ, 47 ετών σήμερα, συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο στη γειτονική χώρα έπειτα από πολλά χρόνια στην παρανομία. Η σκανδαλώδης μεταγωγή του στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας και η εύκολη απόδρασή του το 1998, στοίχειωσαν τις ελληνικές διωκτικές αρχές την τελευταία δεκαετία, ενώ το όνομά του φιγουράριζε σε όλες σχεδόν τις αστυνομικές αναφορές για εμπόριο ηρωίνης στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Ο Ατανάσοφ είχε συλληφθεί το 1995 στις Σέρρες με δύο κιλά ηρωίνης. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όμως συγγενείς του προκάλεσαν επεισόδια στο δικαστήριο καταγγέλλοντας ότι είχε δωροδοκήσει αστυνομικούς και δικαστές. Το Εφετείο μείωσε την ποινή στα 18 χρόνια με το σκεπτικό ότι συνεργάστηκε με την Αστυνομία στην εξάρθρωση άλλων εμπόρων ηρωίνης. Ο Ατανάσοφ μετήχθη περιέργως στις αγροτικές φυλακές Χαλκιδικής, από όπου φυσικά απέδρασε σαν κύριος. Για την απόδραση- φιάσκο είχαν παραγγελθεί δύο εισαγγελικές έρευνες, μία για ενδεχόμενες ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων για τη μεταγωγή και μία για τις συνθήκες απόδρασης. Ο φάκελος της πρώτης στάλθηκε στην Αθήνα με άγνωστη έως σήμερα τύχη, ενώ η δεύτερη έρευνα κατέληξε στο αρχείο.

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο Ατανάσοφ συνελήφθη δύο φορές στη Βουλγαρία, όμως οι συμπατριώτες του αρνούνταν την έκδοσή του προβάλλοντας διάφορα νομικά προσχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου