Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Συναγερμός για το έμφραγμα στις φυλακές

«Ωρολογιακή βόμβα» χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι το υπερφορτωμένο σωφρονιστικό σύστημα, καθώς οι υποδομές και οι φύλακες δεν επαρκούν

Μίνα Μουστάκα |
Αστυνομικός έξω από τις φυλακές Τρικάλων μία ημέρα μετά τη μαζική απόδραση με επικεφαλής τον Μάριον Κόλα στις 22 του περασμένου Μαρτίου
Συναγερμός για το έμφραγμα στις φυλακές

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αρμόδιοι για τις φυλακές της χώρας. Η  κατάσταση που επικρατεί, όπως λένε, είναι εκρηκτική.
Οι συνθήκες κράτησης σχεδόν σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα βαθμολογούνται κάτω από τη βάση και για τον λόγο αυτό βασική προτεραιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου παραμένει η λήψη άμεσων μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης στις φυλακές, αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες.
Το τρίπτυχο που απασχολεί το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι: βελτίωση των συνθηκών κράτησης, στελέχωση με σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αύξηση του υγειονομικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο, μεγάλος αντίπαλος για την επίτευξη αυτής της προσπάθειας είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων. Το αποτέλεσμα; Από το 1993 η Ελλάδα έχει βγει... στη σέντρα από το Συμβούλιο της Ευρώπης εξαιτίας των  συνθηκών κράτησης στις φυλακές.

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ. «Το πρόβλημα στις φυλακές έχει οικονομικό υπόβαθρο. Είτε για την πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων είτε για την ενίσχυση του  προσωπικού είτε για την κάλυψη των υγειονομικών και των ιατρικών αναγκών απαιτούνται οπωσδήποτε χρήματα. Χωρίς πόρους το πρόβλημα και θα διαιωνίζεται και θα διογκώνεται», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, ο οποίος βρίσκεται στο πόστο αυτό από την περίοδο της υπουργίας του Χ. Καστανίδη και έχει χαρτογραφήσει πλήρως τα προβλήματα των φυλακών.
Το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία. Η χωρητικότητα όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι για περίπου 9.500 κρατουμένους. Μόνο που οι αριθμοί δείχνουν ότι αυτή την περίοδο «φιλοξενούνται» στις φυλακές  12.900 κρατούμενοι για διάφορα αδικήματα.  Και δεν είναι μόνο αυτοί... Στη σειρά περιμένουν περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι οι οποίοι στοιβάζονται σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν οδηγηθεί σε κάποια φυλακή για να εκτίσουν την ποινή που τους έχει επιβληθεί.
Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των καταστημάτων κράτησης ευνοεί την ανάπτυξη ομάδων εντός των πυλών των φυλακών με απρόβλεπτες συνέπειες και για την ασφαλή διαβίωση των πολιτών, όπως συνέβη με την πρόσφατη απόπειρα απόδρασης των 11 αλβανών κρατουμένων.                                                                    
Τα κυκλώματα κρατουμένων «ζουν και βασιλεύουν» στα σωφρονιστικά καταστήματα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός πως έχουν ενταθεί οι έλεγχοι με τη συνδρομή μάλιστα αστυνομικών, κάθε φορά ανακαλύπτονται στα κελιά των κρατουμένων απαγορευμένα αντικείμενα, από κινητά τηλέφωνα μέχρι μαχαίρια και αυτοσχέδια όπλα.
Τα βήματα προόδου που κατά καιρούς επιχειρεί να κάνει η πολιτεία με τη θέσπιση νόμων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης εξαφανίζονται λόγω της υποστελέχωσης. Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν δημιουργηθεί έξι νέες φυλακές σε Μαλανδρίνο, Τρίκαλα, Δομοκό, Γρεβενά, Νιγρίτα και Χανιά, αλλά και πάλι δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες.  

ΤΑ ΚΕΝΑ. Είναι κοινό μυστικό ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν για να έχουν τον πλήρη έλεγχο των χιλιάδων κρατουμένων, ιδιαίτερα τις νυχτερινές βάρδιες και τα Σαββατοκύριακα όταν τα κενά είναι τεράστια. Για τον λόγο αυτό, για όλες τις εντυπωσιακές αποδράσεις, ακόμα και αυτές με το ελικόπτερο από τις φυλακές του Κορυδαλλού, οι κρατούμενοι επέλεξαν να είναι Κυριακή.                                                
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η απορρόφηση 500 δημοτικών αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα προκειμένου να αξιοποιηθούν ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Με την πρόσληψη νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων θα υπάρξει δυνατότητα να τεθούν σε λειτουργία τρεις πτέρυγες στις φυλακές των Χανίων και δύο στη Νιγρίτα Σερρών, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί 600 κρατούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου