Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Βιτάλι Πρόκα: Ο πιο επικίνδυνος εκτελεστής συμβολαίων θανάτου στην Ευρώπη

Βιτάλι Πρόκα: Ο πιο επικίνδυνος εκτελεστής συμβολαίων θανάτου στην Ευρώπη [εικόνες, βίντεο]

«Την 1η Μαρτίου του 2012 ο Βιτάλι Πρόκα διέφυγε μυστικά από τη γενέτειρά του Μολδαβία. Ηταν νύχτα. Πέρασε τα σύνορα και εισήλθε στη Ρουμανία απ' όπου ταξίδεψε στην Ιταλία με πούλμαν. Η αστυνομία της Μολδαβίας πιστεύει πως ο Πρόκα χρησιμοποίησε πλαστό διαβατήριο για να φτάσει στον προορισμό του στο
ανατολικό Λονδίνο».

(Το δρομολόγιο του Πρόκα)
Με αυτό τον κινηματογραφικό τρόπο ξεκινάει εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian με θέμα τον περιβόητο Μολδαβό μισθοφόρο-πληρωμένο δολοφόνο Βιτάλι Πρόκα, ο οποίος «εργάζεται» για λογαριασμό του δικτύου μαφίας που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη.
«Αποστολή του Πρόκα ήταν η εκκαθάριση πλούσιου Ρώσου επιχειρηματία, ονόματι Γκορμπούντσοφ, σε χαμηλού προφίλ περιοχή του ανατολικού Λονδίνου, όπου και κατέφυγε έπειτα από σύγκρουση με τους πανίσχυρους εχθρούς του στη Μόσχα».

(Ο Πρόκα πριν το χτύπημα του Γκορμπούντσοφ)
Στις 20 Μαρτίου ο επιχειρηματίας-τραπεζίτης βγήκε από ταξί έξω από την οικία του για να δεχτεί έξι σφαίρες από το ημιαυτόματο μακάροφ του Βιτάλι Πρόκα, το οποίο αμέσως μετά πετάχτηκε σε θάμνο. Ο Γκορμπούντσοφ επέζησε, αν και βαριά τραυματισμένος, και ζει πλέον σε καθεστώς 24ωρης αστυνομικής παρακολούθησης.

(Ο Γκορμπούντσοφ)
Σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας της Μολδαβίας, ο Πρόκα είναι επαγγελματίας μισθοφόρος, ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του στην πολυκέφαλη μαφία της ανατολικής Ευρώπης με σκοπό την εξόντωση των ανταγωνιστών της. Ειδίκευσή του τα συμβόλαια θανάτου, οι ληστείες, η πορνεία, η διακίνηση ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο τσιγάρων.
Η εντολή να «καθαριστεί» ο Γκορμπούντσοφ ήλθε από υψηλά κλιμάκια της πιο επικίνδυνης μαφίας του κόσμου, της επονομαζόμενης «Σολντσέφσκαγια», η οποία εδρεύει στη Μόσχα.
Προερχόμενος από τη φτωχή, 3 εκατομμυρίων κατοίκων πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας, η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια μείζονα κόμβο του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, ο Πρόκα ήταν το μοναδικό αγόρι 5μελούς οικογένειας: η μητέρα του ήταν φαρμακοποιός, ο πατέρας του εργάτης, ενώ είχε και έχει δύο αδελφές, μία εκ των οποίων είναι παντρεμένη με Ιταλό.
Οι δάσκαλοί του στο δημοτικό σχολείο της Πιτούσκα θυμούνται τον Πρόκα ως ένα καλό μαθητή, καθόλου προβληματικό και εξαιρετικά δημοφιλή στα κορίτσια. Απεναντίας, οι γείτονες της οικογένειας κάνουν λόγο για ένα παιδί με πρώιμες εγκληματικές τάσεις που είχε κλέψει ακόμη και το φαρμακείο της μητέρας του.
Γράφει ο Guardian: «Από την ενηλικίωσή του ήδη, ο Πρόκα ήταν ένας ολοκληρωμένος εγκληματίας. Το 1997, σε ηλικία 18 ετών, τη μέρα της Πρωτοχρονιάς, διέρρηξε μαζί με άλλους δύο μασκοφόρους συνεργούς του σπίτι μέσα στο οποίο βρίσκονταν τρεις γυναίκες, δύο εκ των οποίων ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα από τον ίδιο με μεταλλικό λοστό με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Την τρίτη γυναίκα την έδεσε και τη βασάνισε με ζεστό σίδερο. Η γυναίκα επέζησε, επειδή τελικά λιποθύμησε, κάνοντας τον Πρόκα να πιστέψει ότι ήταν νεκρή. Κατόπιν τούτου, συνελήφθη και καταδικάστηκε ισόβια... Η φυλάκισή του όμως ανεστάλη κατά μυστηριώδη τρόπο το 2010».
Η απόφαση ήλθε από τον δικαστή Αντρέι Μπάλαν, ο οποίος γι' αυτό το λόγο κίνησε τις υποψίες των αρχών, οι οποίες ερεύνησαν την υπόθεση δίχως όμως αποτελέσματα.
Εκτοτε, ο διαβόητος Βιτάλι Πρόκα πραγματοποίησε σωρεία χτυπημάτων σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, χτίζοντας τη φήμη αδυσώπητου μισθοφόρου με δεκάδες θύματα που πυροβολήθηκαν, μαχαιρώθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου ή κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους.


 Πηγή: Βιτάλι Πρόκα: Ο πιο επικίνδυνος εκτελεστής συμβολαίων θανάτου στην Ευρώπη [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/99401#ixzz2UoCEdrMD-
http://www.iefimerida.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου