Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Στον Κουβέλη εργαζόμενοι του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης των Φυλακών Τρίπολης για νέες φυλακές στην Αρκαδία - ΥΠΟΜΝΗΜΑ


 
Κατέθεσαν υπόμνημα
Το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου εκπρόσωποι του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης Καταστήματος Κρἀτησης Τρίπολης και συγκεκριμένα
 ο Αντιπρόεδρος Παναγόπουλος Θεόδωρος και ο Γραμματέας Σμυρνιώτης Παναγιώτης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς  Φώτη Κουβέλη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Μαυροκεφαλίδης Χρήστος και ο τομεάρχης Δημόσιας προστασίας του πολίτη και σωμάτων ασφαλείας, Μαστρογιάννης Βασίλης.
Ο κ. Κουβέλης ενημερώθηκε σχετικά με τις διαδικασίες που έχουν  δρομολογηθεί όσον αφορά τη μελλοντική ανέγερση του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου. Οι εκπρόσωποι εξέθεσαν στον πρόεδρο τις απόψεις τους και τους λόγους για τους οποίους το εν λόγω Κατάστημα είναι καλό και φρόνιμο  να ανεγερθεί σε χώρο που έχει επιλέξει ο Δήμος Τρίπολης και κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα.
Ο κ. Κουβέλης τους διαβεβαίωσε πως τις βρίσκει απολύτως λογικές και βάσιμες στο σύνολό τους, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των εργαζομένων στις φυλακές και στην σημασία που έχει να μην μετακινηθούν μακριά από την πόλη που διαβιούν με τις οικογένειές τους. 
Το υπόμνημα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στον κ. Κουβέλη

                                                                             
Τρίπολη, 19/04/2013                            
  ΥΠΟΜΝΗΜΑ
 ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΚΑΤ/ΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Σχετικά με την ανέγερση του Γενικού Κ.Κ. Πελοποννήσου εκφράζουμε  τη στήριξή μας για τον χώρο που έχει προτείνει ο Δήμος Τρίπολης, κάτι που διατυπώσαμε με το υπ’αριθμ. 329/12-09 -11  έγγραφό μας προς σύσσωμη την ηγεσία του Υπουργείου και σε τοπικούς φορείς, για τους κάτωθι λόγους:
 1) Με την κατασκευή του σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης-Καλαμάτας,  βρίσκεται σε χρονική απόσταση εικοσαλέπτου από την πόλη της Καλαμάτας και θα εξυπηρετούν το Εφετείο της πόλης, καλύπτοντας έτσι την επιθυμία του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί εξυπηρετήσεως του Εφετείου Καλαμάτας. Η χρονική απόσταση κάθε άλλο παρά μεγάλη είναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας, αυτές του Κορυδαλλού, η χρονική διάρκεια μεταγωγής για τα δικαστήρια των Ευελπίδων υπερβαίνει κατά πολύ τη μία ώρα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενικό Κατάστημα Πελοποννήσου ουδέποτε χαρακτηρίστικε ως εφετειακό. Το σκεπτικό της ανέγερσής του ήταν πέραν από την πολιτική της αποσυμφόρησης των φυλακών, κυρίως η κατάργηση των πεπαλαιωμένων κτιριακά φυλακών της Τρίπολης και μεταστέγασή τους στο νέο Σωφρονιστικό Ίδρυμα.
2) Βρίσκεται 10 λεπτά από το Περιφερειακό Νοσοκομείο Τρίπολης. Στο νοσοκομείο της Τρίπολης πέρα του ότι υπάρχει ήδη ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη νοσηλεία κρατουμένων, σύμφωνα με  όσα πρόσφατα έχει καθορίσει με εγκύκλιό του το Υπουργείο, υπάρχουν σχεδόν όλες οι ειδικότητες, η υλικοτεχνική υποδομή και τα διαγνωστικά μέσα τα οποία το καθιστούν μοναδικό στην Περιφέρεια. Σύντομα δε επίκειται ανέγερση τμήματος στεφανιογράφου και, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπ. Υγείας κ. Λυκουρέντζος Αν., μετά το Πάσχα θα δρομολογηθούν διαδικασίες ανέγερσης ψυχιατρικής πτέρυγας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσο πολίτες από άλλους νομούς, όσο και κρατούμενοι (ειδικά από τις φυλακές του Ναυπλίου) νοσηλεύονται στο Π.Γ.Ν. Τρίπολης λόγω έλλειψης σχετικών ειδικοτήτων στα νοσοκομεία της πόλης τους.
3) Βρίσκεται σε απόσταση 7 λεπτών από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο να μετάγουμε κρατούμενο για ψυχιατρική εξέταση, πολλές φορές έκτακτα. Η ύπαρξη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, το οποίο εξυπηρετεί περιστατικά από όλους τους νομούς της Περιφέρειας, είναι πολύ μεγάλη διευκόλυνση τόσο για εμάς, όσο κυρίως για τους τροφίμους των φυλακών Τρίπολης που απολαμβάνουν νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής καθοδήγησης από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
4) Η κομβική και πλησιέστερη θέση του χώρου αυτού από την πόλη των Αθηνών αλλά και από την ηπειρωτική Ελλάδα καθιστά ευκολότερη  συντομότερη και οικονομικότερη  την επισκεψιμότητα των τροφίμων από τους συγγενείς και τους συνηγόρους τους, τη μεταγωγή τους από και προς άλλες φύλακες και κυρίως την ταχύτερη επέμβαση ομάδων καταστολής εξεγέρσεων (Ε.Κ.Α.Μ.)
5) Αφήσαμε τελευταίο τον πιο σημαντικό λόγο σύμφωνα με τον οποίο το Γενικό Κ. Πελοποννήσου πρέπει να ανεγερθεί στα όρια του Δήμου Τρίπολης. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, το προσωπικό των φυλακών Τρίπολης θα στελεχώσει το νέο Γενικό Κατάστημα Πελοποννήσου, αφού οι φυλακές της Τρίπολης θα καταργηθούν. Αυτή τη στιγμή στις φυλακές εργάζονται περί τους 80 εργαζόμενους, το 90% των οποίων κατάγονται και κατοικούν στην πόλη της Τρίπολης, έχουν διαμορφώσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους, έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια και αποτελούν «υγιή» τμήματα του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της πόλης. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε πέσει κι εμείς θύματα της βάναυσης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής που έχει συρρικνώσει δραματικά το εισόδημα των οικογενειών μας (πάνω από 40%), χωρίς να υπολογίσουμε τη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένης εργασίας (ήδη μας οφείλεται τμήμα δεδουλευμένης νυχτερινής εργασίας από το 2007!!).  Είναι, λοιπόν, προφανές ότι δεν θα αντέξουμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά από μια πιθανή μετακίνηση ή μετακόμιση μας σε άλλη πόλη σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την Τρίπολη.
Σε αυτό το σκεπτικό, εξάλλου, κινήθηκε και η υπ.αρ. πρωτ. 146/19-03-2010 απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην υπ.αρ. πρωτ.  6482/23-02-2010 ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σύμφωνα με την οποία η θέση του Γενικού Καταστήματος Πελοποννήσου δεν πρέπει να καθιστά απαγορευτική τη στελέχωσή του από το φυλακτικό προσωπικό της Δικαστικής Φυλακής Τρίπολης, όταν αυτή καταργηθεί.
Εξάλλου είναι γνωστή και απολύτως λογική η στρατηγική του Υπουργείου η οποία επιθυμεί, προτάσσει και σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. Μαλανδρίνο) μοριοδοτεί την εντοπιότητα, με σκοπό να καταστήσει ομαλή τη λειτουργία ενός Καταστήματος Κράτησης. Οι εξεγέρσεις, οι στάσεις αλλά περισσότερο οι έκτακτες μεταγωγές σε νοσοκομεία καθιστούν απαραίτητη τη σύντομη μετάβαση των υπαλλήλων στον χώρο εργασίας τους. 
Ο προαναφερθείς χώρος καλύπτει και αυτή την σημαντική παράμετρο, αφού απέχει μόλις 10 λεπτά από την πόλη της Τρίπολης.
 Κλείνοντας εκφράζουμε για μια ακόμα φορά τη στήριξή μας στις επιλογές του Δήμου Τρίπολης και ευελπιστούμε οι αρμόδιοι φορείς, οι εντεταλμένοι να πάρουν την τελική απόφαση, να τείνουν ευήκοον ους στα παραπάνω.
Με εκτίμηση για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος Βλαχοπαναγιώτης Ανδρέας    
Ο γραμματέας Σμυρνιώτης Παναγιώτης                                                                                    πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου