Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 30%


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή)
Η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση από 30% έως και 36% των οργανικών μονάδων των υπουργείων που έχουν περιορισμένο αντικείμενο και αρμοδιότητες, αλλά και των θέσεων ευθύνης, άρχισε χθες με την εκκίνηση των διαδικασιών...
κατάρτισης νέων οργανισμών από εννέα υπουργούς. Το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις υπηρεσίες θα γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι εισηγήσεις που ετέθησαν στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπουν κατάργηση ή συγχώνευση μονάδων που φθάνουν ακόμη και το 46%. Οι οργανισμοί των υπουργείων θα έπρεπε να έχουν αλλάξει από το 1988 και βασικός στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να επιτευχθεί η μείωση του κράτους και ο περιορισμός του κόστους των κρατικών δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Παιδείας, ο οργανισμός έχει καταρτιστεί από το 1976 και οι αλλεπάλληλες αποσπασματικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει εδώ και 36 χρόνια έχουν δημιουργήσει μια διογκωμένη, δυσλειτουργική δομή, που απαριθμεί 1.000 τμήματα και γραφεία!

Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Δημ. Ρέππα, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοσχέδιο, πριν από τις εκλογές, με τα νέα οργανογράμματα όλων των υπουργείων που θα περιγράφουν επακριβώς αντικείμενο, αρμοδιότητες, θέσεις, (μειωμένες τουλάχιστον κατά 30%) και προσόντα των υπαλλήλων. Τομείς που δεν είναι νευραλγικοί θα κριθούν με αυστηρούς όρους κόστους - ωφέλειας, ενώ τμήματα με προϊσταμένους και με έναν ή δύο υπαλλήλους θα καταργούνται ή θα συγχωνεύονται. Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα οδηγήσει σε αθρόες μετακινήσεις προσωπικού, ακόμη και σε απολύσεις, με την προβλεπόμενη κατάργηση των οργανικών θέσεων που θα κριθούν πλεονάζουσες. Από τη μείωση των θέσεων ευθύνης θα επιτευχθεί εξοικονόμηση που θα προέλθει από την περικοπή των σχετικών επιδομάτων. «Σφαγή» αναμένεται, πάντως, να γίνει μεταξύ των διευθυντικών στελεχών, καθώς με τροπολογία του υπουργείου προβλέπεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία καταργηθεί οργανική μονάδα (π.χ. γενική διεύθυνση) ο κατέχων τη θέση υποβιβάζεται στον αμέσως κατώτερο βαθμό, ενώ αν δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις, καταλαμβάνει τα καθήκοντα του προϊσταμένου που έχει λάβει τη μικρότερη βαθμολογία στις κρίσεις. Η ρύθμιση αυτή θα συμπαρασύρει προς τα «κάτω» εκατοντάδες διευθυντικά στελέχη της διοίκησης.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά και αναμένεται η όλη συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα. Οι νέοι οργανισμοί θα αποτελέσουν ενιαίο νομοσχέδιο, που θα προωθηθεί στη Βουλή. Πάντως, ο υπουργός Υποδομών κ. Βορίδης χθες τήρησε αποστάσεις από το εγχείρημα, λέγοντας, κατά πληροφορίες, πως θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ. για όλες τις αλλαγές που θα επέλθουν.
Παράλληλα με την κατάρτιση των νέων οργανισμών προχωρούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των δομών. Η αποδοτικότητα, σε συνάρτηση με το κόστος λειτουργίας, αποτελεί ένα από τα έξι βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των οργανικών μονάδων του Δημοσίου. Μετά την αξιολόγηση των φορέων, σειρά θα έχει η αξιολόγηση προσωπικού, με απώτερο στόχο την απομάκρυνση υπαλλήλων.
Εξαιρέσεις
Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης, Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, Υποδομών Μάκης Βορίδης, Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου και Επικρατείας Παντελής Καψής. Δεν συμμετείχαν τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, καθώς εξαιρούνται της ρύθμισης λόγω της ιδιαιτερότητας των δομών τους.                                                                                                ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου