Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Kiriakos Diamantopoulos   

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣΓιορτάζουμε σήμερα 4 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Βαρβάρα έζησε επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού, τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ο πατέρας της, ονόματι Διοσκόρος, ήταν τοπικός άρχοντας στην Ηλιούπολη, στο Λίβανο και ήταν φανατικός ειδωλολάτρης. Η Αγία Βαρβάρα ήταν μοναχοκόρη και διακρινόταν για την ομορφιά του σώματός της, την ευφυΐα και σωφροσύνη της. Στη χριστιανική πίστη κατήχησε και είλκυσε τη Βαρβάρα μια ευσεβής χριστιανή γυναίκα. Τη ζωή της μέσα στο ειδωλολατρικό περιβάλλον η Αγία Βαρβάρα περνούσε «εν πάση ευσεβεία και σεμνότητι» (Α' πρός Τιμόθεον, β' 2)...
Δηλαδή, με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα. Όμως το γεγονός αυτό, δεν μπόρεσε να το κρατήσει για πολύ καιρό μυστικό. Ο Διόσκορος έμαθε ότι η κόρη του είναι χριστιανή και εκνευρισμένος διέταξε τον περιορισμό της.

Αλλά η Αγία κατάφερε και δραπέτευσε. Ο πατέρας της τότε εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό μέσα σε σπηλιές και δάση, όπου κρυβόταν η κόρη του. Τελικά, κατόρθωσε και τη συνέλαβε. Ο άσπλαχνος και πωρωμένος ειδωλολάτρης πατέρας, παρέδωσε την κόρη του στον ηγεμόνα Μαρκιανό. Αυτός, αφού στην αρχή δεν κατόρθωσε με δελεαστικούς τρόπους να αλλάξει την πίστη της, διέταξε και τη μαστίγωσαν ανελέητα. Κατόπιν τη φυλάκισε, αλλά μέσα εκεί ο Θεός θεράπευσε τις πληγές της Αγίας και ενίσχυσε το θάρρος της. Τότε ο ηγεμόνας θέλησε να τη διαπομπεύσει δημόσια γυμνή. Αλλά ενώ έβγαζαν τα ρούχα της, άλλα ωραιότερα εμφανίζονταν στο σώμα της. Ο ηγεμόνας βλέποντας το Θαύμα, διέταξε να αποκεφαλιστεί. Χωρίς καθυστέρηση, ο ίδιος ο πατέρας της, ανέλαβε και την αποκεφάλισε. Την στιγμή όμως που είχε τελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά Θεία Δίκη και τον έκανε στάχτη. Για τον λόγο αυτό η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα του πυροβολικού μας, από το 1828 μ.Χ..

Στις εορτάζουσες, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό,
όπως επίσης και στους Πυροβολικάριους του στρατού μας !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΒΑΡΒΑΡΑ: ΒΑΡΒΑΡΟΣ: ο ατίθασος και ο σκληρός.

Απολυτίκιο:

Ἦχος δ'.
Βαρβάραν τὴν Ἁγίαν τιμήσωμεν· ἐχθροῦ γὰρ τὰς παγίδας συνέτριψε, καὶ ὡς στρουθίον ἐῤῥύσθη ἐξ αὐτῶν, βοηθείᾳ καὶ ὅπλῳ τοῦ Σταυροῦ ἡ πάνσεμνος.
agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου