Έκαναν σχολείο την Εκκλησία γιατί το κράτος δεν εδέησε…
Ευλόγησον Κύριε να μάθω… γράμματα!
Στην Ελλάδα του 2011, μαθητές του Δημοτικού αναγκάζονται να παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσα σε εκκλησία που οι αρμόδιες Αρχές «βάπτισαν»… σχολείο!
Στο μικρό χωριό Γεράνι (στο Ρέθυμνο) οι φορείς εδώ και περίπου δυόμισι μήνες έχουν μετατρέψει το ναό του Αγίου Γεωργίου σε σχολική αίθουσα ελλείψει κανονικού σχολείου.
Οι μαθητές της Δ′ τάξης του Δημοτικού μαθαίνουν γράμματα δίπλα σε αναμμένα κεριά και με το λιβάνι να ευωδιάζει την ατμόσφαιρα.
Ένας άσπρος πίνακας έχει τοποθετηθεί δίπλα στα στασίδια έτσι ώστε να θυμίζει τουλάχιστον μια φυσιολογική τάξη(!). Ο δε δάσκαλος, όρθιος τις περισσότερες ώρες, προσπαθεί να «περάσει» στα παιδιά τη δίψα για μόρφωση…
Όπως αποκάλυψε η τοπική εφημερίδα «Ρεθυμνιώτικα Νέα», πίσω από το τραγελαφικό της υπόθεσης κρύβεται η αναλγησία του κράτους. Το σχολείο έχει χτιστεί το 1898.
Τον περασμένο Ιούνιο -όπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο- ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Κουτάντος, μετά από μηχανική έρευνα η κεραμοσκεπή του κτιρίου κρίθηκε ετοιμόρροπη και επικίνδυνη.
Οι εργασίες επισκευής της «κόλλησαν» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Η δημοπράτηση του έργου και οι ενέργειες επισκευής ξεκίνησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Επειδή, όμως, ο καιρός ήταν βροχερός, οι εργασίες καθυστερούσαν και το αποτέλεσμα ήταν έντεκα παιδιά της Δ′ Δημοτικού να μεταφερθούν στην εκκλησία και τα υπόλοιπα έντεκα στο ιατρείο του Γερανίου», λέει ο κ. Κουτάντος.
Από το 2009 στο Γεράνι μαθητές και δάσκαλοι περιμένουν την έγκριση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την ανέγερση ενός νέου σχολείου, τα κονδύλια ωστόσο έχουν «παγώσει».
Και μπορεί αυτή η λύση να είναι προσωρινή, αφού εντός της ερχόμενης εβδομάδας οι μαθητές αναμένεται (εκτός απροόπτου) να επιστρέψουν στα κανονικά θρανία, τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουν μέσα στον ιερό χώρο τόσο τα παιδιά όσο και ο εκπαιδευτικός είναι πολλά. «Ταυτόχρονα με τον εκκλησιασμό του κόσμου γίνεται και μάθημα.
Αν και το περιβάλλον είναι πιο ήσυχο, δεν υπάρχει θέρμανση αφού ο χώρος είναι μεγάλος… Επιπλέον, δεν υπάρχουν οι “πολυτέλειες” που έχει ένα σχολικό προαύλιο, όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο χώρο με μπασκέτες για να αθλούνται οι μαθητές», εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου.
«Μου ζήτησαν να παραχωρήσω το χώρο της εκκλησίας για να κάνουν μάθημα τα παιδιά και είπα “γιατί όχι;”. Σε μια μικρή κοινότητα -όπως είναι το Γεράνι- αλληλοβοηθιόμαστε. Οι μαθητές είναι ήσυχοι, σέβονται το χώρο. Στήνουν τα θρανία τους, τον πίνακα και παρακολουθούν το μάθημα μέχρι την Πέμπτη. Την Παρασκευή μεταφέρονται σε μια διπλανή αίθουσα γιατί πρέπει ο χώρος να ετοιμαστεί για τη Θεία Λειτουργία…» λέει ο ιερέας του ναού του Αγίου Γεωργίου, πάτερ Νικόλαος.
Παραδόσεις και στο… αγροτικό ιατρείο
Ανάλογη είναι και η ταλαιπωρία των μαθητών της ΣΤ′ τάξης του συγκεκριμένου Δημοτικού σχολείου. Ελλείψει αίθουσας παρακολουθούν τα μαθήματα στο… αγροτικό ιατρείο του χωριού.
Όταν ο γιατρός πρέπει να εξετάσει ασθενείς μεταφέρονται στο γραφείο των δασκάλων. Αυτό συμβαίνει μια φορά την εβδομάδα όπου ο γιατρός πηγαίνει στο ιατρείο.
«Το παλιό σχολείο είναι μικρό για το σημερινό αριθμό των μαθητών διότι έχει έξι αίθουσες που η καθεμιά χωράει μόνο οχτώ μαθητές. Τις περισσότερες φορές ο δάσκαλος διδάσκει όρθιος, ενώ πολλά παιδιά αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία του Ρεθύμνου…», λέει ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου κ. Γιάννης Κουτάντος.
Από τον Ελεύθερο Τύπο helleniclegion.blogspot
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου